Musse debuterade idag på maran. Vid sin sida hade han som alltid tränaren Ulf Friberg. Foto: Deca bild & text

Musse debuterade på maran

ReportageI dag sprang Musse sin debut* på maraton i Hamburg. Och som han sprang. Första 21,1 km gick på 1:06:18 och andra halvan gjorde han en attack på 2:11 vilket krävdes för att kvala till OS maran i London i höst.

Musse är, tillsammans med Isabellah Andersson, utan tvekan vår starkast lysande löparstjärna. Efter en lång karriär där han bland annat sprungit många stora finaler på 3000m hinder och satt svenskt rekord på distansen började han för några år sedan sadla om för maraton.

Omställningen har tagit tid. Skadorna har förföljt honom och han har fått skynda långsamt. Men han har varit målmedveten och tänkt långsiktigt. Målet har varit att vara som bäst 2014. Allt innan dess ser han och hans tränare Ulf Friberg som en bonus. Att komma till OS i London har bara varit en möjlighet, inte ett självändamål.

Men efter ett mycket lyckat test på halvmaran i slutet av mars i år insåg de att möjligheten fanns. Mustafa satte där nytt svenskt rekord på distansen på 1:02:40. Detta visade på en viss överkapacitet för första halvan på maran och chansen att klara den stenhårda kvaltiden 2:11. I praktiken skulle det, även där, krävas en ny bästa tid i Sverige genom tiderna.

Kvaltiden till London säger en del om hur sanslöst tuff konkurrensen är. 2:11 innebär hiskeliga 3.06 tempo. Ett tempo som många av oss har svårt att sätta ens på en riktigt kort intervall. Och då räcker det bara till att få springa OS. Vinsttempot där kommer ligga en bit under 3 minuters fart!

Med dessa förutsättningar åkte så Musse, hans flasklangare och hans tränare Ulf Friberg till Hamburg. Målsättningen var att sätta första halvan på 1:06-1:07 för att sedan kunna avsluta ett par minuter starkare.

Mustafa inledde helt enligt plan och sprang första milen på 31:06 för att sedan passera halvmaran på 1:06:18. Därefter sjönk tempot ett par sekunder under den tredje milen. Men väl den fjärde gick tom snabbare än den första. Han slet alltså hårt men de senaste veckornas spökande vad tog troligen ut sin rätt. Trots att han är erkänt stark på tävling räckte det inte hela vägen till OS idag. Men väl till en fantastisk tid och en fantastisk debut på maran: 2:12:28

Vi kan inte annat än imponeras av denna insats och se fram emot kommande stordåd. De kommer säkerligen bli lika spännande att följa som dagens nagelbitare.


* Egentligen har Musse sprungit en mara innan. Det var i Sevilla 2005, utan att vara tränad för distansen och med sämsta möjliga väderförhållanden. Visserligen blev placeringen där bra det var så kallt att alla löparna frös såväl innan start som under löpningen. Den gången sprang han på 2:32. En ruggigt bra tid för oss vanliga dödliga men i elitsammanhang ganska mediokert. Enda trösten var väl att vinnaren i det loppet inte var särskilt mycket snabbare.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.