Erik Andersson, Växjö Löparklubb och Ida Bladh-Johansson, SK Graal segrade i Växjö Marathon Foto: Daniel Evaldsson

Dramatisk avslutning på Växjö Marathon

ReportageStockholm Marathon är ohotat Sveriges största marathon, men efter det finns det flera fina, mindre maror. En av dessa är Växjö Marathon som med sin flacka åttavarvsbana och fantastiskt trevliga funktionärer lockar allt fler deltagare. I år slogs ännu ett nytt deltagarrekord och man kunde räkna in 373 startande i den underbara höstsolen.

Bland herrarna tog marathondebutanten Oscar Karlsson, Apladalens LK, direkt kommandot, och gick mycket starkt under den första halvan av loppet. Som mest var nog ledningen uppemot fyra till fem minuter. Men marathon kräver erfarenhet och Oscars hårda öppning straffade sig. Efter sex varv tvingades Oscar stå still för att dricka, och i det läget tvivlade nog många på att han överhuvudtaget skulle ta sig igenom den sista milen. På det efterföljande varvet tog den jagande klungan, med flera rutinerade långlöpare, in hela avståndet, samtidigt som klungan splittrades upp.

Vid den sista varvningen drygt 5 km innan mål hade Anders Eriksson, IS Göta, fått en lucka på cirka 30 meter till ultra- och hemmalöparen Erik Andersson. Erik såg dock ut att ha något bättre klipp i steget och när målgången närmade sig hade Erik passerat och gått ifrån med drygt minuten och kunde därmed bärga segern på tiden 2.38.17.

Var det spännande i herrklassen var det desto mer odramatiskt i damklassen. Här gick fjolårstrean Ida Bladh-Johansson, SK Graal, ifrån direkt och kunde sedan bara utöka sin ledning under hela loppet och gå i mål som segrare på fina tiden 2.53.31. 

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.