Försök att inte gå med i tjurrusningen vid starten Foto: Annelie Nilsson

Inför halvmarathon

TräningNu går starten för DN Stockholm halvmarathon. Många har detta lopp som sitt stora mål under året och här kommer lite tips på saker som man kan tänka på både före, under och efter tävlingen.
Målet är en så positiv upplevelse som möjligt.  

Före loppet.
Det är de små sakerna som gör skillnaden. Allt som du kan göra dagarna/dagen innan är bra att göra. Vad det gäller mat och dryck så kan man läsa mer här och här. Övriga tips är:

Har du sportdryck som ska drickas på tävlingsdagen kan du utan problem blanda den innan och lägga den i kylen.

När du packar din väska så packa två väskor. En väska som du inte behöver förrän efter loppet där det finns nytt ombyte, duschgrejer samt något att äta och dricka.

Försök sova ordentligt. Att ha en god sömn och komma utvilad till varje tävling är otroligt viktigt. Du behöver kanske inte gå och lägga dig tidigt på kvällen, men tänk på att spara på energi. Varför stå när du kan sitta, varför sitta när du kan ligga, ja ni förstår.

Kolla igenom dina tävlingskläder så de är klara. Kan man som många lopp numera hämta ut sin nummerlapp så är det bra om man gör det även dagen innan. Sätt på nummerlappen och chipet i skon redan hemma, så har du sparat lite tid där.

Sist men inte minst så ladda kaffet kvällen innan så det är bara att sätta på ON. Mycket viktigt.  


Själva loppet.
Det blir tjurrusning oavsett om du så står långt ner eller längst fram. Alla gasar på i början. Detta är bra att vara förberedd på att ha så du kan försöka lägga lite band på dig. Du vill trots allt slösa så lite energi som möjligt och förhoppningsvis skjuta på mjölksyran så långt det bara går.

Försök hela tiden att ligga efter någon eller några där du kan få draghjälp och skydd ifrån eventuell vind som annars snabbt gör slut på krafterna. Om någon annan gör ett ryck eller försöker gå ifrån så låt någon annan i gruppen försöka ta rycket och bara smyg med. Det är alla små ryck som gör att man snabbt tappar fart.

Vid dryckesstationerna så behöver du bara sakta in lite när du ska ta din dricka. Ta tillvara drycken i muggen och spill inte sportdryck över hela dig.

Försök att inte tänka i kilometrar när det är jobbigt. Tänk i minuter istället. Fyra kilometrar kvar låter långt, men tänk då (om du springer i 5min-tempo) att det är 20 minuter istället. Den tiden är ju inte mer än ett par låtar på din favoritskiva eller knappt ett avsnitt av Simpsons. Att bryta ned distansen i minuter kan göra underverk i slutet.  
 

Efter loppet.
Efter andan är hämtad och pulsen har gått ned till mer normala värden är det dags att byta ifrån de våta kläderna som du har på dig. Ju snabbare detta görs desto mindre är risken för att åka på en sjukdom. Särskilt nu vid den här tiden på året och för att kroppen är ganska känslig efter en sådan kraftansträningning.
Att snabbt få varma kläder på sig gör också att kroppen kan börja återhämta sig och man känner sig bättre både fysiskt och psykiskt. Nu har du även en väska med allt det i så du slipper hålla på att leta efter saker du behöver. Bara att gå till duscharna direkt och snacka med folk om loppet.

Njut av en bra och rolig dag med likasinnade människor som gillar det du också gör: att löpa.

Edit: Hur det går för Marcus själv i Skanör Falsterbo Runt, EKO-maran 21km, ser vi här i ännu en intervju där vi ställer oss själva mot väggen inför lopp.




Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.