Löpning Tävlingar & Motionslopp 16 inlägg 29855 visningar

Otränad inför halvmarathon!

1979 • Järfälla
#1
26 augusti 2012 - 08:25
Gilla
Tänkte be er om hjälp! Jag har sprungit i drygt ett års tid, men fram till maj i år aldrig längre än 10 km. Planen var att öka med en km i veckan från maj och på så vis i alla fall ha sprungit 2,1 km när det var dags för Dn halvmarathon som jag anmält mig till. Nu har det av flera olika anledningar inte alls blivit så i sommar. Jag har sprungit, men bara kortare pass, alltså under en mil. Fyra längre pass har jag fått in, men aldrig längre än 15 km som jag sprang igår.

Nu börjar jag tvivla starkt på om jag överhuvudtahet ska ställa upp. Efter 11-12 km värker benen enormt och jag kan inte föreställa mig att jag skulle kunna springa en mil till då! Jag håller ett långsammare tempo än på mina kortare rundor men kroppen lägger ändå av. I går sprang jag 15 km på 1.34. jag har inget tidsmål på loppet, eller jo, helst under 2.15. Viljan finns men benen strejkar.

Nu undrar jag, om jag nu bestämmer mig för att springa loppet, hur ska jag då lägga upp träningen de sista tre veckorna? Jag kommer bli så knäckt om jag måste bryta loppet, och känna mig misslyckad om jag inte ställer upp. men just nu känns 2.1 mil låååååångt bort.
Annelie
1971 • Skövde
#2
26 augusti 2012 kl 08:42
Gilla
Jag kan också ibland (beroende på hur tränad jag är) känna av att jag blir väldigt trött i ben och höfter, oftast vid 15km. Vad som fungerar för mig för att klara av att springa längre är att lägga in regelbundna gångpauser. Jag tycker det gör att musklerna får sträcka ut och belastas lite annorlunda. Tycker också att återhämtningen blir snabbare. Och man tappar inte så mycket i snittid. Med denna metoden tror att du lätt kan träna långpass på minst 20km. Och funkar denna metoden så kan du ju på tävlingen utnyttja vätskekontrollerna för att få in en lite kort gångpaus.

Hur ofta du går kan du variera. Kanske 30s varje kilometer. Eller 1min varje 10min. Börja dock göra det redan från början av passet och vänta inte på att det ska börja göra ont i benen (för då är det ju liksom kört...).

Lycka till
1991 • Kristianstad
#3
26 augusti 2012 kl 10:09
Gilla
Ja att lägga in gåpauser för att orka genom längre är nog en bra idé :)

Inför mitt första halvmaraton (Broloppet 2010) hade jag ALDRIG sprungit längre än 13km, så redan där har du ju 2km till godo på vad jag hade! (Jag sprang på ~1h53).

Men om du sprang 15km igår; vänta 3-5 dagar och ge dig ut på 17km (med gåpauser om så behövs). Upprepa fast försök öka till 19km nästa vecka. Sedan hjälper 'tävlingen' dig de sista 2km utan problem! :)
Fredrik Thunarf
1983 • Uppsala
#4
26 augusti 2012 kl 10:11
Gilla
Det är bättre att ställa upp och göra sitt bästa än att inte komma till start. Tänk på att det är skillnad på lopp och träning. Dels brukar man klara mer på tävling när tävlingsnerverna och adrenalinet sätter in, dels kommer du att ha massor av andra löpare omkring dig. Du kommer inte att vara den enda deltagaren som aldrig sprungit så långt tidigare, och om det börjar kännas jobbigt under loppet finns det säkert någon annan som tycker det så att ni kan peppa varandra.
sabine
1978 • stockholm
#5
26 augusti 2012 kl 10:17
Gilla
Jag hörde nånstans att klarar man 17 km på träning klarar man en halvmara på tävling!
1973 • Göteborg
#6
26 augusti 2012 kl 15:01
Gilla
Du klarar det galant!

Jag sprang min första halvmara (GV) i år och min löparbakgrund är obefintlig. Ett år innan var det på "räkna-lyktstolpar-nivån"...
Inför GV hade jag som längst sprungit 14 km, det gjorde jag 3 veckor innan varvet.

Du har fått bra tips om gångpauser. Passa på vid vätskekontrollerna och gå en liten bit, för mig räckte det med 25-20 m åt gången för att benen skulle få lite vila. Mot slutet blev det korta gångpauser även mellan vätskekontrollerna, men det var jag inte ensam om!
Sen så dras man med av publik och andra löpare och det hjälper mycket!

Så du kommer absolut att klara det! Ditt tidsmål på 2:15 låter inte heller helt orimligt, jag vet ju inte riktigt hur banprofilen se ut.
Lycka till!! =)
1963 • Skövde
#7
26 augusti 2012 kl 22:03
Gilla
När jag sprang Göteborgsvarvet så hade jag aldrig sprungit längre än 15 km på träning och jag hade nog bara tränat sedan kanske mars alltså ca 3 månader. Jag sprang på 1.56.59 den gången, så du klarar säkert halvmaran, det blir annorlunda när det är en massa andra som springer o folk hejjar på, man glömmer liksom tunga ben och jag minns att jag tyckte det var skitkul hela loppet.
Är anmäld nästa år och det blir 25 år sedan jag sprang förra gången, så nu får vi se om det går när man är såhär lastgammal ;p
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
26 augusti 2012 kl 22:30
Gilla
Det kommer att gå bra. 17 km på fredag och 19 nästa torsdag skulle jag rekommendera, förutsatt att benen känns ok dagen innan. Börja såväl passen som tävlingen i lugnt tempo, går det bra kan du öka andra halvan, blir det tungt går du en kort bit. Viktig att ha bestämt hur långt/länge man "får" gå och hur ofta i förväg, åtminstone på tävlingen, annars rinner tiden lätt iväg. Lycka till!
Mattias Stahberg
1975 • Göteborg
#9
26 augusti 2012 kl 22:33
Gilla
Du fixar det! Jag har sprungit Göteborgsvarvet ( 21km ) två år i rad nu men jag har aldrig nånsin gjort längre än 12-13km vid träning, kroppen verkar ha en tendens att anpassa sig, dessutom är det sååå mycket enklare att springa när man har lite draghjälp av andra deltagare samt puffar ifrån publik.. go for it!
Therese
1977 • Stockholm
#10
27 augusti 2012 kl 09:30
Gilla
Jag ska också springa en halvmara den 15e och jag anmälde mig igår :-) Har som längst sprungit 16 km (två gånger, varav en på tävling i lördags).

Jag tror du kommer klara distansen, även om sista biten kommer kännas tuff. Min plan är att springa i behagligt tempo så länge det håller och lägga in lite gåvila på slutet om det behövs.

Det kan ju finnas en idé att sakta ner ytterligare när du springer längre pass. Nu vet jag inte vad du brukar springa i för tempo, men att benen stummar efter 12 km vittnar väl lite om att du tagit ut dig lite för mycket?
Sverker Forsberg
1968 • Huddinge
#11
27 augusti 2012 kl 23:07
Gilla
Det är klart du fixar det, men du kanske ska lägga ambitionsnivån rätt. Själv har jag bestämt mig för "springa-gå"-metoden. Jag springer 4:30 och går i 30 sekunder. Jag kommer att göra det från start, och bara om jag känner mig oförskämt pigg tänker jag minska gåendet mot slutet. Har kört det upplägget på några träningspass och det funkar utmärkt. Min ambitionsnivå på Sthlm halvmara ligger på 1:50 - 1:55.
1979 • Järfälla
#12
6 september 2012 kl 21:24
Gilla
Hej igen!
Stort tack för alla peppande svar och tips. I lördags sprang jag 17 km. Det gick ok. Jag gjorde precis som många av er skrivit, gick 50-100 m då och då. Det hjälpte faktiskt bra och gjorde att jag stod ut 17 km, även om benen var riktigt tunga på slutet. På lördag ska jag pröva 19 km, och lördagen efter är loppet! Jag är så nervös att jag mår illa och känner att jag ångrar att jag anmälde mig, samtidigt som jag verkligen vill åt den där kicken som jag vet kommer när jag sprungit (släpat mig) i mål. Lycka till mer er löpning alla ni, och tack igen!
1973 • Göteborg
#13
7 september 2012 kl 09:46
1 Gilla
Härligt att det går framåt!
Om du fixar 17 km nu så var nöjd med det, du fixar halvmaran, tro mig!
Jag personligen hade INTE sprungit 19 km bara en vecka innan. (Du kommer säkert höra nån som säger att det ska du absolut göra...). Men jag hade inte gjort det. Trappa ner lite, nöj dig med 1 mil och låt hellre känslan "vad kort det var, jag hade orkat mer" infinna sig än att plåga dig igenom 19 km och tänka "fy f-n, om en vecka ska jag springa detta + 2 km till".

Låt sista löppasset bli ett lugnt och inte så långt pass som efterlämnar en positiv känsla av att det finns mer att ge, det är mitt råd!
Du fixar det, om inte tack vare stämingen runt loppet och energin från de andra löparna!

Lycka till!!
Jenny Hellenberg
1983 • Älvsjö
#14
7 september 2012 kl 10:18
Gilla
Jag skulle rekommendera en liten energikick någonstans mellan 10-13 km, om du känenr dig trött. Själv tar jag en gel, men ta något du prövat på träning (dextrosol eller nötcreme eller något liknande).
Det kan hjälpa till att pigga upp huvudet och kroppen så att du orkar lite till.
Tänk på att inte spänna fötterna och vaderna i onödan när du springer, lätt att göra på tävling och då får man ont i benen.

Skippa 19 km veckan innan loppet, lita på den träning du har och ta ett kortare pass (10 km kanske?) samt något fartpass i veckan innan (kort). Jag tänkte springa 10 km på lördag och sen ett intervallpass tis eller ons (inte för hårt och långt) samt köra alternativ träning ons eller tors. Jag litar på att jag kommer runt, men att det kommer bli lite jobbigt sista milen.

Lycka till!
1979 • Järfälla
#15
17 september 2012 kl 21:06
Gilla
Hej igen!

Tack igen för alla tips och råd! Jag fullföljde halvmaran! Jag hade en envis förkylning som vägrade släppa så jag tog en ipren innan, vilket kanske var dumt, men jag blev i alla fall inte sämre efteråt.

De första 15 km gick riktigt bra! Jag sprang mellan 31-33 min/ 5 km. Efter 15 km tog det tvärstopp. Benen gick nästan inte att lyfta. Vid 17-18 tänkte jag bryta men kom på att jag ändå måste ta mig till målområdet och hämta mina saker... Så jag gick mycket på slutet, till och med sista kilometern, fast jag sprang i alla fall i mål. Sluttiden blev 2.20. Är både grymt nöjd, stolt, förvånad att jag klarade det, samtidigt som en del i mig är förbannad för att jag gick så mycket i slutet och att jag hade kunnat få mycket bättre tid annars. Men jag KUNDE inte springa helt enkelt!

Nu är jag peppad inför nästa halvmarathon, då kommer tiden bli bättre. Underbart vackert lopp i alla fall! Snälla peppande människor både i loppet och i publiken. Hur gick det för er andra som sprang?!
Oldboy
1952 • Danderyd
#16
18 september 2012 kl 00:16
Gilla
Malin, många har skrivit av sig i tråden "Stockhom Halvmarathon - nu laddar vi". 379 inlägg hittills, säkert 100 efter loppet.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.