TräningMental träning eller idrottspsykologi är ett område som många gånger och av många människor uppfattas konstigt, skrämmande, obegripligt ibland t.o.m löjligt.
I mina artiklar vill jag visa att mental träning är något högst gripbart och konkret. Jag hoppas verkligen att jag kan förmedla den inställning samt få er att känna den positiva styrkan i att träna mentalt. Denna träning kan med stor framgång utföras och användas både i vardagen och i idrotten så att ni kan nå era mål. Något jag själv har erfarit både personligen och i mitt arbete med individer och med grupper/lag .
I mitt arbete som mental tränare har jag haft förmånen att arbeta med landslag, individuella landslagsaktiva, idrottare och lag på många skilda sportsliga nivåer, näringsliv och "vanliga" människor. När jag träffar alla dessa människor så skiljer oftast inte deras personliga inställning så mycket. Idrottare på högre resp. lägre sportslig nivå har samma önskan: Att kunna prestera optimalt efter sina förutsättningar och känna att de har kontroll över sin prestation. I vardagslivet vill "vanliga" människor skapa en större förståelse och/eller kontroll för sin situation.
Som jag skrev i inledningen möter jag även många förutfattade meningar och myter. Att många tycker detta är hokus pokus och skall ge snabba lösningar. Men mental träning är som all annan träning – TRÄNING!
En vanlig myt är att mental träning är till för problemidrottare. Något man tar till när man har ett problem och när det är fixat så lägger man av. Detta kan jämföras med att man skulle börjar träna kondition när man känner att man inte orkar en viss sträcka eller fart, tränar i några veckor, orkar det man vill och sen lägger av och förväntar sig att färdigheten finns kvar. Vi vet att det inte funkar så och detsamma gäller den mentala träningen.
I mental träning tränas olika områden eller mentala förmågor som kan optimera eller förbättra prestationen. Några förmågor som med stor framgång kan tränas effektivt är:
Fokusering/refokusering
Självförtroende
Inre dialog
Motivation
Spänningsreglering
Målformulering
Hur dessa kan tränas konkret kommer i framtida artiklar. Denna gång nöjer jag mig med att konstatera att prestationen är en process mot resultat, mot målet och den skall grundligt förstås ur alla aspekter. Teknikt, fysikt och mentalt.
Även kost, vätska och materialets påverkan på prestation skall förstås av den individuelle idrottaren. Kunskap om dessa områden är nyckeln till maximal prestation.
Det vill säga, kunskapen om förberedelsernas påverkan på prestation.
Förberedelser är a och o inom all idrott. Den som förberetts sig bäst gör bäst prestation som ger ett bra resultat. Men glöm inte: prestation gör resultat, inte tvärtom!
En 800 meters löpare som inte tränat kondition, en brottare som inte tränat smidighet eller en pistolskytt som inte vet hur hon skall ladda vapnet kommer inte vinna. Allt handlar om förberedelser och det gäller även de mentala förberedelserna, den mentala TRÄNINGEN.