Krönika/Kost
Kolhydrater är ett märkligt näringsämne. Vi kan faktiskt leva utan dem vilket inte är sant gällande fett och protein. Visst använder hjärnan och musklerna kolhydrater när du äter dem, men håller du dig med en kolhydratfri kost bildar kroppen istället ketoner som håller hjärnan vid liv. Så länge du inte tränar intensivt kan fett ersätta kolhydraterna som muskelbränsle och visst går det att laga goda rätter som nästan helt saknar dem. Dessutom innehåller modern mat ofta stora mängder raffinerat socker, ren stärkelse och raffinerade snabba kolhydrater i form av vetemjöl. Varför ska man då överhuvudtaget bemöda sig att äta dem? Häng med i denna artikel och få svaret varför.
Blodsocker och syre
Du tänker knappast på det men visst tar du jämna regelbundna andetag nästan hela tiden? Faktum är att nästan hela din kropp klarar sig ganska bra en stund utan syre. Det är hjärnan som är den svaga länken och kräver en konstant tillförsel av syre för att klara av att utvinna energi nog för att förse hjärncellerna med det de behöver. Även en kort stund av syrebrist som vid kvävning eller drunkning räcker för att hjärnan ska sluta fungera och döden är oundviklig. Faktum är att hjärnan nästan är lika känslig för kolhydratnivån i blodet, det så kallade blodsockret. Om du låter blodsockret sjunka långsamt kan kroppen kompensera genom att producera ketoner från ditt kroppsfett men det tar tid. Sker en blodsockersänkning snabbt är det faktiskt livshotande, precis som om syrenivån sjunker snabbt. Man kan därför säga att hjärnan behöver en konstant tillförsel av syre och blodsocker. Då producerar hjärncellerna den energi som de behöver och du mår bra och håller energinivån uppe. Du andas regelbundet utan att tänka på det, men är du lika duktig på att äta regelbundet? Nästan alla människor behöver 3-5 måltider (inkl frukost, lunch och middag) för att upprätthålla blodsockret. Äter du inte så många gånger dagligen måste du troligen se över din måltidsordning och lägga till ett mål eller två.
De dåliga kolhydraterna
Vi hör ofta om vetemjöl, socker och ren stärkelse och att de försämrar kvaliteten på vår näring. Det är ingen överraskning för de flesta att dessa ingredienser ökar risken för övervikt, cancer, hjärt-/kärlsjukdom, demens och diabetes men betyder det att vi ska dra ner på kolhydraterna generellt. Nej, det är en felaktig tanke eftersom det bara är dessa raffinerade kolhydrater som kastar tomma kalorier på dig som är skadliga. Kolhydratrik mat med en hög halt fullkorn och oprocesserade livsmedel är enbart hälsosamma. Det du ska undvika är allt med något av följande ord på ingrediensförteckningen: socker, fruktos, fruktossirap, glukos, glukossirap, maltodextrin, resistent stärkelse, vetemjöl eller invertsocker. Det är tomma kalorier som inte kommer bidra med näring eller ett stabilt blodsocker. Jämställ absolut inte dessa livsmedel med frukt, spannmål med fullkorn, hela rotfrukter eller ren fruktjuice. Det är bara de raffinerade ingredienserna som är farliga. Det intressanta är att om man tar bort dessa, vilket är en hel del eftersom det vi i Sverige äter 15% av våra kalorier i form av socker, så går vikten ner och vi får märkbart bättre hälsa. Svårare än så är det inte, och dessutom ska vi se till att få i oss de nyttiga kolhydraterna som faktiskt får oss att må bättre!
De nyttiga kolhydraterna
Sen kom turen till de nyttiga kolhydraterna. Faktum är att de finns i de nyttigaste livsmedlen vi känner till! Råris (svart, rött, brunt eller grått), rotfrukter, frukt, grönsaker, bär, mathavre, råg, bulgur, majs, quinoa, amarant, linser, bönor, ärtor, nötter, frön och örter hör till de nyttigaste livsmedel som existerar och de innehåller i regel kolhydrater. Att undvika dem är att undvika hälsa. Det intresseranta är dessutom att dessa livsmedel fyller på ditt blodsocker långsamt och på ett kontrollerat sätt. De bryts nämligen ner i din magsäck i en långsam takt och det betyder att de fyller på ditt blodsocker lika långsamt. Din kropp får då chansen att känna av dessa långsamma kolhydrater och frigör sakta en begränsad mängd insulin för att de inte ska höja blodsockret för mycket. Insulin är det enda hormon som kan trycka in blodsocker i våra celler i musklerna, levern och njurarna och är därför helt nödvändigt för att hålla blodsockret under kontroll. Eftersom det blir lite blodsocker efter en måltid blir det också lite insulin vilket är bra då insulin i höga doser kan ha negativa effekter på hälsan. Det lagrar t ex in fett och ökar inflammationerna. Det påskyndar celldelning vilket ökar risken för cancer och gör att vi åldras i förtid. Dessutom tvingar det kolhydrater och protein att ombildas till fett vilket gör oss feta och höjer blodfetterna. Ganska lätt att förstå vitsen med lagom mycket blodsocker och lagom mycket insulin, eller hur? Socker, raffinerade kolhydrater och rent vetemjöl (t ex pasta och formfranska) ger tvärtom för mycket kolhydrater och därmed för mycket insulin. Innan insulinet kunnat trycka ner blodsockret hinner det dessutom skada oss genom att det orsakar glykering. Med det menas att höga blodsockernivåer reagerar med proteinerna i kroppen och orsaka skador på ögon, nerver, blodkärl, proteiner i hjärnan, bindväv och andra viktiga proteiner. Konsekvensen är att du åldras i förtid och ökar risken för allvarliga sjukdomar. Slutsatsen är att du bör äta kolhydrater men av de goda typerna. Undvik de dåliga och du slipper alla problem som förknippas med kolhydrater.