Foto: Ulrika ekblom

Behövs kolhydrater? Från skumbilar till råris

Krönika/Kost

Kolhydrater är ett märkligt näringsämne. Vi kan faktiskt leva utan dem vilket inte är sant gällande fett och protein. Visst använder hjärnan och musklerna kolhydrater när du äter dem, men håller du dig med en kolhydratfri kost bildar kroppen istället ketoner som håller hjärnan vid liv. Så länge du inte tränar intensivt kan fett ersätta kolhydraterna som muskelbränsle och visst går det att laga goda rätter som nästan helt saknar dem. Dessutom innehåller modern mat ofta stora mängder raffinerat socker, ren stärkelse och raffinerade snabba kolhydrater i form av vetemjöl. Varför ska man då överhuvudtaget bemöda sig att äta dem? Häng med i denna artikel och få svaret varför.

Blodsocker och syre

Du tänker knappast på det men visst tar du jämna regelbundna andetag nästan hela tiden? Faktum är att nästan hela din kropp klarar sig ganska bra en stund utan syre. Det är hjärnan som är den svaga länken och kräver en konstant tillförsel av syre för att klara av att utvinna energi nog för att förse hjärncellerna med det de behöver. Även en kort stund av syrebrist som vid kvävning eller drunkning räcker för att hjärnan ska sluta fungera och döden är oundviklig. Faktum är att hjärnan nästan är lika känslig för kolhydratnivån i blodet, det så kallade blodsockret. Om du låter blodsockret sjunka långsamt kan kroppen kompensera genom att producera ketoner från ditt kroppsfett men det tar tid. Sker en blodsockersänkning snabbt är det faktiskt livshotande, precis som om syrenivån sjunker snabbt. Man kan därför säga att hjärnan behöver en konstant tillförsel av syre och blodsocker. Då producerar hjärncellerna den energi som de behöver och du mår bra och håller energinivån uppe. Du andas regelbundet utan att tänka på det, men är du lika duktig på att äta regelbundet? Nästan alla människor behöver 3-5 måltider (inkl frukost, lunch och middag) för att upprätthålla blodsockret. Äter du inte så många gånger dagligen måste du troligen se över din måltidsordning och lägga till ett mål eller två. 

De dåliga kolhydraterna

Vi hör ofta om vetemjöl, socker och ren stärkelse och att de försämrar kvaliteten på vår näring. Det är ingen överraskning för de flesta att dessa ingredienser ökar risken för övervikt, cancer, hjärt-/kärlsjukdom, demens och diabetes men betyder det att vi ska dra ner på kolhydraterna generellt. Nej, det är en felaktig tanke eftersom det bara är dessa raffinerade kolhydrater som kastar tomma kalorier på dig som är skadliga. Kolhydratrik mat med en hög halt fullkorn och oprocesserade livsmedel är enbart hälsosamma. Det du ska undvika är allt med något av följande ord på ingrediensförteckningen: socker, fruktos, fruktossirap, glukos, glukossirap, maltodextrin, resistent stärkelse, vetemjöl eller invertsocker. Det är tomma kalorier som inte kommer bidra med näring eller ett stabilt blodsocker. Jämställ absolut inte dessa livsmedel med frukt, spannmål med fullkorn, hela rotfrukter eller ren fruktjuice. Det är bara de raffinerade ingredienserna som är farliga. Det intressanta är att om man tar bort dessa, vilket är en hel del eftersom det vi i Sverige äter 15% av våra kalorier i form av socker, så går vikten ner och vi får märkbart bättre hälsa. Svårare än så är det inte, och dessutom ska vi se till att få i oss de nyttiga kolhydraterna som faktiskt får oss att må bättre!

De nyttiga kolhydraterna

Sen kom turen till de nyttiga kolhydraterna. Faktum är att de finns i de nyttigaste livsmedlen vi känner till! Råris (svart, rött, brunt eller grått), rotfrukter, frukt, grönsaker, bär, mathavre, råg, bulgur, majs, quinoa, amarant, linser, bönor, ärtor, nötter, frön och örter hör till de nyttigaste livsmedel som existerar och de innehåller i regel kolhydrater. Att undvika dem är att undvika hälsa. Det intresseranta är dessutom att dessa livsmedel fyller på ditt blodsocker långsamt och på ett kontrollerat sätt. De bryts nämligen ner i din magsäck i en långsam takt och det betyder att de fyller på ditt blodsocker lika långsamt. Din kropp får då chansen att känna av dessa långsamma kolhydrater och frigör sakta en begränsad mängd insulin för att de inte ska höja blodsockret för mycket. Insulin är det enda hormon som kan trycka in blodsocker i våra celler i musklerna, levern och njurarna och är därför helt nödvändigt för att hålla blodsockret under kontroll. Eftersom det blir lite blodsocker efter en måltid blir det också lite insulin vilket är bra då insulin i höga doser kan ha negativa effekter på hälsan. Det lagrar t ex in fett och ökar inflammationerna. Det påskyndar celldelning vilket ökar risken för cancer och gör att vi åldras i förtid. Dessutom tvingar det kolhydrater och protein att ombildas till fett vilket gör oss feta och höjer blodfetterna. Ganska lätt att förstå vitsen med lagom mycket blodsocker och lagom mycket insulin, eller hur? Socker, raffinerade kolhydrater och rent vetemjöl (t ex pasta och formfranska) ger tvärtom för mycket kolhydrater och därmed för mycket insulin. Innan insulinet kunnat trycka ner blodsockret hinner det dessutom skada oss genom att det orsakar glykering. Med det menas att höga blodsockernivåer reagerar med proteinerna i kroppen och orsaka skador på ögon, nerver, blodkärl, proteiner i hjärnan, bindväv och andra viktiga proteiner. Konsekvensen är att du åldras i förtid och ökar risken för allvarliga sjukdomar. Slutsatsen är att du bör äta kolhydrater men av de goda typerna. Undvik de dåliga och du slipper alla problem som förknippas med kolhydrater. 

13 kommentarer till artikeln

1972 • Norsholm
#1
11 mars 2015 - 11:58
Den här fjanten Paulun ska väl enbart hålla käften.
En mer pengakåt jävel finns inte.
Han säljer juicer och müsli, konstigt då att han tycker att vi ska äta spannmål och dricka fruktjuice.
Vakna för helvete.
1968 • Kållered
#2
11 mars 2015 - 13:11
Fredrik Paulún>> "Det du ska undvika är allt med något av följande ord på ingrediensförteckningen: socker, fruktos..."
Vi ska alltså undvika t ex frukt och honung?
1973 • Årsunda
#3
11 mars 2015 - 15:09
Tack för en bra artikel! Det känns ju inte alls svårt att välja bort vetemjöl mm när det finns så mycket annat bra att välja på. Jag blir glad över att läsa att inte alla inte alla kolhydrater är bannlysta, så som vissa "förståsigpåare" förespråkar...

(Och btw, om man läser hela artikeln så framgår att det går utmärkt att äta frukt.)
1968 • Kållered
#4
11 mars 2015 - 15:39
Helena>> Just när man läser hela artikeln så blir det motsägelsefullt vad gäller fruktos vs frukt. Därav min fråga.
Äpple innehåller ca 5,9% fruktos och Coca Cola ungefär samma mängd (kanske t o m något mindre), så skillnaden är inte så enormt stor mellan livsmedel som traditionellt betraktas som goda respektive dåliga - om vi bara tittar på fruktoshalten.
Givetvis innehåller ett äpple en massa annat som är bra och som Coca Colan inte innehåller, men om nu fruktos är något man ska undvika..?

Källor till mina påståenden angående Coca Cola och äpplen: http://www.coca-cola.se/nordic-corp/cc/se_SV/pages/products/nutritional_gda.html
(Coca Colas drygt 10%-iga sockerinnehåll sägs bestå till ca 55% fruktos lite beroende på vem man lyssnar på. Coca Cola Co verkar inte vilja redogöra för det själva.) http://en.wikipedia.org/wiki/Fructose

Honung är ett livsmedel som innehåller extremt mycket fruktos och ofta hör man honung rekommenderas så som ett "nyttigare" alternativ som sötningsmedel.
Vore därför intressant att höra, från Fredrik Paulún då, hur han ser på äpple och honung som livsmedel.

Hela fruktosproblematiken verkar också bygga på enstaka forskningsartiklar där man identifierat en högre risk för buk-/leverfetma vid intag av fruktos jämfört med glukos.
Båda är ju dock monosackarider som kanske inte någondera ska intas i några högre mängder för stillasittande individer.
Dock förstår jag inte vad det skulle finnas för belägg för att fruktos skulle vara skadligare än något annat sötningsmedel för den som motionerar och gör av med ungefär lika mycket energi som inmundigas..?
Fredrik Paulún?
1972 • Norsholm
#5
11 mars 2015 - 17:31
Helena, var den bra för att det stod saker som du ville skulle stå ?
Du inser att nollan Paulun tjänar pengar på att skriva som han gör ?
Att tjäna pengar är hans stora intresse.
Att få folk att må bra är fullständigt ointressant för honom.
1973 • Årsunda
#6
11 mars 2015 - 19:40
Fredrik, otrevlig ton. Passar inte här...

Patrik, tack för bra tydliggörande. Själv orkar jag inte vara så strikt. Jag nöjer mig med att äta så rent jag kan, dvs undvika tillsatser och sötningsmedel :-)
1972 • Norsholm
#7
11 mars 2015 - 20:42
Det passar inte i Sverige nej....
Däremot får livsmedelsbranchen fortsätta år efter år att lura människor.
Märkligt......
1966 • Tyresö
#8
11 mars 2015 - 20:56
Håller Med Helena - Fredrik är en väl anlitad kostexpert & har hög trovärdighet - alla råd är välkomna - finns många kost experter som tjänar pengar & lever på att lära om kost. Tränar själv på rätt hög nivå &
vill äta bra -
Martin Ulriksson
1977 • Vintrie
#9
12 mars 2015 - 00:23
Att han skriver att man skall undvika resistent stärkelse visar att han inte är uppdaterad med de senaste inom kost, trots den kostexpert han utger sig för att vara. Han är ute efter att kränga sina egna produkter som ofta har stämpeln "inget tillsatt socker" när det innehåller fruktjuicekoncentrat, vilket är socker i allra högsta grad. Hyckleri om ni frågar mig.
LCHF Margot
1959 • Svartvik
#10
12 mars 2015 - 08:57
Klart att syftet är att tjäna pengar, vissa människor är villiga att göra vad som helst för det, ljuga manipulera och förtala, den som tror något annat lever i alla fall i en annan verklighet än mig, säg den som inte har en dold agenda och utger sig för något han inte är?
1975 • Göteborg
#11
12 mars 2015 - 09:22
#7 Fredrik - Den dåliga ton du ger exempel på passar faktiskt inte någonstans. Inlägg Nr 1 är bedrövligt dåligt, och jag skulle rekommendera att du tar bort det på egen hand, eller åtminstone redigerar bort invektiven.

I övrigt tycker jag Paulún är ute på halt vatten och uttalar sig rätt svepande och generellt, samt säger sig sitta på Sanningen ("Häng med i denna artikel och få svaret varför"). Alltid skeptisk till någon som har ekonomiska intressen av att skriva inlägg, och det här var tyvärr inget undantag. Jag skulle hellre se en krönika av Gudiol, dvs en text som är mer strukturerad med påståenden uppbackade med referenser. Det här blev mest en gröt, rikligt sockrad med lösryckta påståenden...
Karel Friedl
1954 • Göteborg
#12
12 mars 2015 - 21:40
Bra med lite debatt! Vad föreslår Fredrik att vi skall äta när vi har "vaknat"?
Patrik, björnar äter frukt & honung innan dom går i ide för flera månader med sänkt kroppstemperatur och lever på fettlagret som dom har tillverkat av fruktosen.
Det som Paulún avråder ifrån är raffinerade/industriprocessade kolhydrater och dom är knappast nyttiga. Så en sked honung är säkerligen OK även för honom...
Sackaros = glukos & fruktos som är bundna till varandra, dem kan kroppen klyva och hantera på ett bra sätt. Däremot industriprocessade HFCS-syrup av GMO-majs vill inte jag få i mig eftersom den innehåller obunden glukos och fruktos och det är den som finns i Coca Colan, i äpplen är fruktosen inslagen i cellulosan och det mår kroppen bättre av.
(Det är industri-födan som skapar feta stillasittande amerikanare).
1972 • Norsholm
#13
12 mars 2015 - 23:39
Så naturlig mat som bara är möjligt.
Om det nu är nödvändigt att äta den överreklamerade frukten (ät grönsaker istället) så gör det istället för att dricka juice som både tappat nyttigheterna och tillsats en massa smörja.
Spannmål är inget vår kropp jublar åt så istället för att ta Pauluns musli med blåbär så ta blåbärspaketet istället.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.