Tips
Madeleine Larsson jobbar och har tre barn. Samtidigt tävlar hon för Hässelby SK. När SM i friidrott avgjordes i Umeå tidigare i år tog Madeleine hem sitt första SM-guld på 10 000 meter och även ett silver på 5 000 meter.
Hur lägger du vanligtvis upp din träning en vecka innan start?
– Jag kör det sista riktigt hårda intervallpasset (oftast på löparbana) ungefär en vecka före tävling. Resten av veckan blir det lugna lätta distanspass och ett lättare intervallpass tre dagar före tävling. Ett pass som jag gillar är hårt tempo i tre minuter och sedan jogg i en minut. Upprepas X antal gånger.
Hur många/långa pass kör du sista veckan?
– Om det är en viktig tävling gäller det att släppa ordentligt på träningen. Ett bra sätt kan vara att behålla antalet träningspass/vecka som man normalt kör fast korta ner passen 30-50 procent. Alltså distanspassen blir kortare och intervallerna upprepas färre antal gånger. På så vis kan man försöka springa intervallerna i lite högre tempo än man brukar och därmed få lite extra fart i benen inför loppet.
Hur förbereder du dig dagen innan lopp?
– Jag kör 20-25 minuter lätt jogg eller så vilar jag helt. Eftersom jag är van vid att springa mycket brukar det kännas skönt att hålla igång benen lite. Jag reser ofta iväg för att springa lopp, så då brukar det vara skönt att packa och förbereda lite dagen innan. Jag brukar titta på väderprognosen för att ta reda på lämplig klädsel. Det behövs lite förberedelser eftersom jag ofta har med mig hela min familj som hejarklack :) Med tre barn finns det inte så mycket extra tid att vila och ta det lugnt.
Vad brukar du äta samma dag som loppet?
– Jag försöker äta en varierad och allsidig kost. Jag tror inte att det är så viktigt vad man äter just på tävlingsdagen utan det viktigaste är att man äter bra mat och tillräckligt mycket för att tillgodogöra sig träningen på bästa vis. På tävlingsdagen tycker jag det bästa är om jag kan äta riktig lunch innan loppet. Jag äter gärna någon kall mat som pastasallad. Sedan ett mellanmål cirka tre timmar innan start. Kanske en smörgås, frukt och kaffe.
Dagen innan?
– Det känns alltid bra om man har ätit ordentligt dagen innan tävling. Om det är ett viktigt lopp kan man bli så nervös på tävlingsdagen att man har lite svårt att äta. Redan dagen före loppet tänker jag extra på att dricka mycket. Jag vill inte riskera att få försämrad prestationsförmågan på grund av vätskebrist.
Hur förbereder du dig mentalt?
– Jag tänker på att sätta upp realistiska mål. Jag fokuserar inte allt för mycket på mina konkurrenter utan försöker tänka positiva tankar om mig själv. Jag förbereder mig mentalt för att jag ska pressa mig och göra mitt yttersta i loppet! Jag vet att jag kommer vara nöjd när jag kommer i mål. Hur det än går så har jag i alla fall fått erfarenheter att ta med mig. Och ett riktigt bra träningspass!
Hur brukar du tänka skomässigt?
– Jag gillar att springa i ett par lätta tävlingsskor som jag bara har när jag tävlar. När jag får på mig mina lätta skor känner jag att "nu är det tävling!". Jag får en positiv känsla och känner mig lite extra snabb.
Midnattsloppet innehåller en del tuffa backar. Har du tips på hur en klarar av dem?
– Tänk på att springa avspänt och använd armarna. Så trött som du känner dig mitt i backen kommer du inte känna dig resten av loppet. Tänk framåt och lyft blicken.
Mentalt under löpningen? Några knep?
– När jag blir trött och det känns jobbigt i loppet, försöker jag tänka på hur skönt det kommer kännas efteråt och hur nöjd jag kommer att vara om jag vet att jag inte gett upp utan har gjort mitt bästa för dagen!
När du väl är i mål - hur gör du då?
– Jag försöker få i mig någont litet direkt. Om jag får något att äta vid målgång tar jag det, annars försöker jag äta tex en banan. Så fort jag joggat ner och duschat försöker jag äta ett riktigt mål mat. Ju fortare desto bättre!