TräningNågra av oss satsar på kortare distanser, andra på längre. Kanske vill du utveckla din teknik eller helt enkelt bli starkare. Känner du igen dig? Då är korta intervaller något för dig! Vi har snackat korta intervaller med Robert Kronberg - en av sveriges främsta friidrottare. Här ger Robert Kronberg sin syn på hur och varför korta intervaller kan fylla flera funktioner, oavsett vilken gren som du ägnar dig åt.
Vad är en kort intervall?
-Det kan vara riktigt kort och explosivt där du ökar farten till maxhastighet och ligger där några sekunder. Det kan också vara uppemot ett par minuter. Det beror lite på din utgångspunkt. Grunden är att du gör något under en kort tidsperiod i en intensitet som är betydligt högre än vanligt. Det som är viktigt är att det går fort och att vilan är tillräckligt lång så att du orkar hålla kvalitet på intervallerna.
Vilka positiva effekter finns det?
-Det finns flera delar i detta. Dels så handlar det om att kroppen lär sig koppla på de snabba muskelfibrerna snabbt. Detta kan du ha nytta av i slutet på ett lopp eller om det sker snabba tempoväxlingar under loppet. När du tränar korta intervaller nära din maxfart tvingas du också skärpa upp din hållning och ditt rörelsemönster. Det blir alltså ett sätt att träna både styrka och teknik. Sammantaget leder detta till ökad insikt om den egna kroppen och dennes möjligheter och begränsningar.
Kan du ge ett exempel på pass?
-Det är viktigt att vara ordentligt uppvärmd. Börja med en allmän uppvärmning och töj gärna där du kommer belasta mest. En löpare kan köra löpskolning som en del i uppvärmningen, en cyklist kan inför spurter se till att mjuka upp axlarna och variera trampfrekvensen.
Du kan köra exempelvis 30, 60 eller 90 sekunder hårt, med lika lång vila. Du kan börja med några få repetitioner om du är ovan, den erfarne kan köra upp till 20 st. För en cyklist kan det vara korta tempointervaller eller de klassiska spurterna mellan lyktstolpar. Kom ihåg att varva ner efteråt.
Robert Kronberg avslutar med att säga att det är viktigt att utgå från sig själv. Det finns många råd och tips, men de måste anpassas till de egna förutsättningarna.