Stenålderskostens fördelar

KostStenålderskost, paleolitisk kost och ursprunglig föda. De tre olika benämningarna avser samma sak, den föda som fanns tillgänglig i den tropiska miljö som under årmiljoner varit arena för människans evolution.

För ca 10-15.000 år sedan uppstod den första jordbrukskulturen i östra Medelhavsområdet. Denna drastiska förändring av vår livsstil utgör gränsen mellan äldre stenåldern och yngre stenåldern. Jordbruket och senare även djurhållningen innebar en radikal förändring av människans livsvillkor och kosthållning.

Att äta ursprunglig föda, innebär att undvika alla födoämnen som tillkommit sedan vi började odla och hålla tamdjur. Man utesluter spannmål som vete, råg, havre, korn, majs, ris, hirs, quinoa och bovete samt mejeriprodukter, bönor, potatis, tomat, socker, koncentrerat matfett, feta charkprodukter, alkohol och salt.

En strikt paleolitisk kost utifrån dagens tillgång till livsmedel kan bestå av frukt, bär, grönsaker (kål, lök, gröna blad, sallad, skott, groddar mm), rotfrukter, sötpotatis, ägg, fisk, skaldjur, kött, nötter och honung. Vid en mindre strikt kost kan små mängder potatis och tomat, oliv-, raps- och linfröolja finnas med. Det viktigaste är att undvika spannmål och mejeriprodukter.

Våra stora folksjukdomar; cancer, hjärt- kärlsjukdom, diabetes, demens och olika autoimmuna sjukdomar har starka kopplingar till vår nya livsstil och framför allt till den nya maten. Ursprungliga kulturer och naturfolk, som inte äter spannmål och mejeriprodukter, verkar vara helt befriade från de sjukdomar som hos oss är de vanligaste dödsorsakerna. En paleodiet ger mycket näring per kalori, den är fri från gluten, laktos, mjölkprotein och soja. Den är saltfattig och rik på antioxidanter och har en bra balans mellan de fleromättade fettsyrorna. Proteinet är av hög kvalité. Tarmen mår bra tack vare frånvaron av gluten och närvaron av gelbildande fibrer, vilket ger ett optimalt näringsupptag.

Fysisk aktivitet i kombination med ursprunglig föda fungerar alldeles utmärkt. Frukt, torkad frukt, honung och rotfrukter kan ge tillräckligt med kolhydrater för den som så önskar. Enligt ett pilotförsök (ej publ.) där försökspersonen - en normalviktig och mycket vältränad individ - åt paleolitisk kost under nio veckor minskade frekvensen av infektioner, fettväven minskade något medan muskelmassan ökade. Försökspersonen upplevde en ökad prestationsförmåga och hade mer krafter kvar efter sitt vanliga träningspass.

Stenålderskosten tycks bli allt mer populär bland idrottare vilket framgår av olika bloggar och forum på nätet, inte minst på Twitter, där du kan hitta många tips och recept. Inom träningssättet Crossfit är paleolitisk mat en del av konceptet.

12 kommentarer till artikeln

Grant Menzies
1974 • Nyköping
#1
4 mars 2013 - 07:00
Tack för artikeln.
Jag har ätit LCHF sista året (gått ner typ 18kg), men äter mer kolhydrater nu för träningens skull. Paleo diet är av intresse, men att inte äta mjölkprodukter...hmm...jag vet inte. I do love a big bit of cheese!!
1966 • Fors
#2
4 mars 2013 - 13:37
Har också varit på om lchf, men ökat på med kohydrater för träningens skull. Försöker i största möjliga mån äta långsamma kolhydrater, och hålla nere socker intaget. Tror inte riktigt på det här med stenålderskost, och de direkta anknytningarna till de sjukdomar som räknas upp. Med en medelålder på runt 30år som man hade på stenåldern hann man nog inte utveckla de sjukdomarna i nån större utsträckning, så det är nog att dra på för höga växlar. Men självklart påverkar vad vi äter i detta sockersjuka samhälle vi lever i. Jag tror nog att vi ska börja med att få bort socker och färgämnen ur maten, så är vi en lång bit på väg.
jesper svensson
1967 • staffanstorp
#3
4 mars 2013 - 18:13
@ Uffe

argumentet om medelåldern funkar inte i detta sammanhang...
väldigt många spädbarn dog t ex som drar ner medelåldern rejält, dessutom var det ju så att man t ex inte klarade ett benbrott eller annan typ av trauma. men man tror ju att om man överlevde barnåren och inte utsattes för någon "olycka" så levde man länge...
Elin
1984 • Kungsbacka
#4
4 mars 2013 - 18:27
Vetenskapen världen över är överens om att varierad kost rik på grönsaker, rotfrukter, fiberrika spannmål, fisk, fågel, magert kött samt omättade fetter ifa oljor, notter och frön är bra för hälsan. Både på kort och lång sikt. Att använda en enstaka stackars testperson som förklaring att paleolitisk kost skulle vara något extra nyttigt är naivt. Kosten innehåller många nyttiga delar men att utesluta exempelvis gluten och havre saknar grund och sunt förnuft. Glutenintolerans är en autoimmun tarmsjukdom och har ingenting med fetmaepidemin att göra. Ensidiga dieter kan snarare öka risken för sjukdom.
Bort med socker, snabbmat och minska stillasittandet! Fram för det sunda förnuftet!
HR
1972 • Stockholm
#5
4 mars 2013 - 19:19
Jesper S; själv tror jag inte riktigt man längre faktorerar in spädbarnsdöd i stenålderslivslängden. Stentavlorna med de data ifrån grott-BB är oläsliga så man kan säga att argumentet om spädbarnsdöd inte funkar i detta sammanhang eftersom det inte finns belägg eller verifierbara siffror och allt är en gissningslek. Man använder andra räknesätt idag i den "moderna forskningen".

Man kan med viss fog påstå att nådde man en viss ålder så hade man en mycket bättre chans att bli äldre och att det skedde trappstegsvis, dvs nådde du fem års ålder så ökade chansen att bli äldre och nådde du sedan "vuxen" ålder så blev chansen ännu högre. Skillnaden mellan Life Expectancy och Life Span. ;-) Det finns beräkningar på hur Life Expectancy ändras med åldern (typ 0-19, 5-48, 15-55 etc) men jag tror att de flesta är överens om att det är extremt svårt att sia om det.

För mig som har läst en hel del "förhistoria" så har jag belägg som går både för och emot stenålderskost och ibland stöder de en teori - men på helt annan bas/grund än vad man kan tro och då får man ju vikta spekulationerna därefter - även om resultatet verkar vara detsamma. Tyvärr finns inte utrymme att brodera ut texten mera här.

Faktum är att vi lever längre och längre TROTS - och absolut inte tack vare - skräpmaten. De sjukdomar vi får kommer på köpet med en livsstil med mindre fysisk aktivitet inte bara i västvärlden samt ett konstant slentrianmässigt överätande - oavsett kost - samt skräpmaten. Jag tror inte någon speciell kost till fullo kan kompensera för ett stressigt och stillasittande liv där man inte går mer än tjugo minuter per dag för att ta sig till och från ett stillasittande jobb.

Men, ju nyttigare man äter desto mindre drabbas man. Stenålderskost är inget för mig personligen oavsett om jag tränar eller inte och jag mår prima trots spannmålen i min kost - men det är ett fritt val och jag uppmanar alla att prova sig fram och hitta "sin" kost. Baserat på min släkt och deras kost så vet jag ju vad jag kan förvänta mig även om jag sett till att helt utesluta delar av den "flytande kosten" som mina far/morföräldrar var lite väl förtjusta i. I vår släkt så blev de som levde mest osunt också äldst - med ganska många års marginal. Alla jobbade de hårt.

I princip håller jag hundra procent med Elins inlägg. Jag vet inte hur mycket ni har rest runt i världen men efter att ha bott och verkat i olika värlsdelar samt besökt ett fyrtiotal länder så kan jag konstatera att vissa folkslag mår bra, lever länge och är friska med spannmålskost (ris) och ganska lite kött. Ensidiga feta dieter leder (läs: kan leda) till en överbelastning i tarmen och ger sina egna problem över tid.

Själv har jag inga hämningar men äter nästan aldrig rött kött då jag känner mig trög i kroppen av det och de gånger jag gör det är det i form av vilt. Med ris/potatis/bröd/grönsaker och fisk så går min kropp som en klocka. Det prackar jag inte på någon annan men det funkar för mig bättre än en fet kost med kött.

Det enda jag ångrar är att jag i min ungdoms oförstånd drack sportdryck ca fem timmar om dagen (!) när jag spelade tennis och fotboll och sprang terräng. Tänderna blev duktigt trasiga på två år och efter det så blev det bara vatten för mig och juice endast hemmavid och jag slutade helt med godis och socker - förutom lite lördagsgodis. Ibland.

Bort med socker, snabbmat och minska stillasittandet! Fram för det sunda förnuftet!

END WALL OF TEXT
Annika A
1969 • Västerås
#6
5 mars 2013 - 12:28
Lyssna på din kropp, den berättar vilja val Du gör!

Nu finns det massor av olika sorters dieter och fler kommer det att komma, mycket tror jag är för att väcka upp människan till bättre matvanor men många av dessa dieter, kurer och allt nytt handlar även om pengar, köpa och sälja, både på gott och ont..
Många "nya" dieter är inte nya utan det har alltid funnits men med tiden har det förändrats, stressiga vardagsförhållanden och många tar inte tiden att laga bra mat eller ens tar sig tid att träna..

Att själv känna efter vad som passar en är bra, och det viktigast är att försöka dra ner på det onyttiga och in med mer nyttigt, många vet inte riktigt vad som är bra eller dåligt...

Alla som tränar tänker ju på då på att må bra, då borde detta med kosten bli en naturlig del av det, att tänka på vad man stoppar i sig.

Många idag lever för att äta när det istället skall vara "vi äter för att leva" Sunt förnuft ;)

Jag själv har lyssnat på min kropp i många år och den berättar vilka val jag gör och med tiden har jag slutat helt att inta något som kommer från djuren och då även mjölkprodukter samt inte något med gluten i, då jag inte tror och för mig själv vet det,, att det inte är så bra för oss människor att inta detta för våra kroppar, det tillsätter extra gluten i mjölet och mjölkprodukterna är inte som de var för, de innehåller massor av hormoner som inte är bra eller ens till för oss människor..

Min kropp mår mycket bra och jag är friskare och känner mig starkare, det finns massor av andra alternativ än att äta, självklart tar detta lite tid innan kroppen vänjer sig och att finna allt det där andra som kroppen behöver för att fungera, men det är det värt :)

Att minska på kött, salt, gluten, mjölkprodukter är gott nog för många och de som gör det märker hur bra de mår, detta kan leda till mer som det gjorde för mig, min kropp vill helt enkelt inte ha något som är från djuren och inte gluten....

Jag kallar mig inte vegetarian eller vegan utan jag helt enkelt väljer den naturliga vägen till en friskare hälsa, naturen har ett fullkomligt skafferi av föda som är bra för våra kroppar, bara att ta för sig...

Var och en får ju själva välja vad de vill äta, ändå är det bra att informera vad som händer med oss beroende på vad vi äter.

Som det sägs: "Du blir vad du äter" precis som "Du blir vad du tänker" ;)

Jag tänker mig friskt och starkt och då lyssnar jag på vad min kropp säger, den berättar vilka val vi gör...


Se här: http://gluten-celiaki.blogspot.se/2011/03/gluten-kallan-till-vara-moderna.html
& http://www.youtube.com/watch?v=AnFHzo8NiCc&feature=youtu.be

Tack!
HR
1972 • Stockholm
#9
6 mars 2013 - 16:34
Jesper; det var mycket intressant även om belackarna hade ganska bra motargument i tråden. Dessutom så kommer man ju inte ifrån vissa klimatmässiga faktorer som t ex periodisk eller långvarig torka, naturliga skogs- och markbränder etc vilket man inte löser med att släppa fritt ett par miljoner kor.

Jag har varit ett par vändor i Australien, bland annat på en boskapsfarm med indiska kor ute i the REAL Outback.
Endast indiska kor klarar av salthalten i jorden/grödorna. Tyskättlingen som driver farmen hade aldrig tidigare haft besök ens och bor ca 200km från närmaste tätort, Charters Towers. Det är MYCKET tufft att överleva som bonde därute och tyvärr hjälper inte korna till riktigt som Allan Savory hade tänkt sig och boskapen slåss om de få grödor som klarar sig med kängurus som bönderna skjuter av som vore de ogräs. Han var osäker på om han skulle klara att fortsätta många år till och hans son visste inte heller om han skulle ha något att ta över. Du kan inte besegra öknen, det blir en dyr fight. Öknen är mycket uthållig och ett par mansåldrar är ingenting den räknar som en sekund ens.

Och tjugofem mil ifrån honom så översvämmas kustlinjen regelbundet varvat med skogsbränder med förödande effekt för samhället - men naturen blomstrar. Och Marijuanaodlingarna, så de lokala förmågorna slipper ta tråkiga jobb som kräver att man måste gå upp på morgonen.
;-) Någon som varit i Nimbin?

Jag tror vi får vänja oss vid att hur mycket vi än tar i så kan vi inte kontrollera planeten i den utsträckning vi skulle vilja då det räcker med ETT år av torka eller återkommande översvämningar för att omintetgöra planerna.

Har man ifrån luften sett vad Kina håller på i storskaliga utsläpp där hela bergkedjor mals ner i jakten på kol, mineral och annan stordrift för att förstöra sitt land och planeten så inser man att vad vi gör är knappt en metangasfis i utsläppsrymden. Lik förbannat sorterar jag mina glas och mina äggkartonger. Pliktskyldigt och patetiskt - men allt för samvetet.

Det är inte samma sak som att säga att man inte ska göra så mycket som man kan. För det ska man. Man kan drömma om världen som ett grönskande fält med fred på jorden och råmande kossor som slutar som paleostekar men verkligheten är brutalt mycket otrevligare. Tyvärr. Så länge som folk gör mer pengar på att med livet som insats borra sig in i pipe-lines i Afrika och fördärva sin egen mark för evigt för att tjäna lite US-Dollar på det och sälja fulolja med makthavarnas goda (mutade) minne så är ingen intresserad av att ha gröna ängar och kor. De lever i nuet. Nuet är dollar i fickan och bor man i ett oljigt hål med förstört grundvatten bryr man sig inte om en vit man som talar om hur landet kan "blomstra".

Själv är jag minst lika orolig för isavsmältningen på tundran - om/när den sker så frigörs ENORMA mängder koldioxid och metangas per år. Man uppskattar att det finns ca 2ggr så mycket koldioxid bundet i tundran som det finns i hela atmosfären och att det kan röra sig om ett utsläpp på mellan 15-40% av människans utsläpp per år och att det är en skenande process. Redan i ett tidigt skede så räknar man med att naturligt frigjord metangas och koldioxid raderar alla människans försök att att minska utsläppen - i princip direkt. Minskar man utsläppen drastiskt ifrån människans sida så minskar man den initiella stegringen - men mer än så kan vi inte göra då ett enskilt åsknedslag med påfäljande storbrand kan generera ett utsläpp av koldioxid som är mer än Los Angeles släpper ut på två år.

Så det där med att balansera upp jordens naturliga klimatskiftningar och övertyga kineserna om att de ska lägga ner sin basindustri är inget annat än önsketänkande. Jag önskar att det vore annorlunda. Kina är en världsmakt som växer i det tysta genom en nykolonialisering av Afrika samt Sydamerika och gruvdriften i Brasilien har vuxit sig TRETTON gånger större sedan Kina gick in med pengar och gruvmaterial under, tja, var det sedan nittiotalet? Och vad eldar man med för att driva dessa monstergruvor? Just det - prima regnskog, jordens lungor.

Man får liksom lust att hänga sig i en lian för att slippa vara med längre.

Då är det bra mycket enklare/roligare att diskutera löparrelaterad kost och vara för eller emot det som andra har på tallriken.
;-)
Elin
1984 • Kungsbacka
#10
7 mars 2013 - 20:42
En kan inte göra allt men alla kan göra något. Man kan mycket enkelt anpassa sina matvanor så att de sparar på miljön. Det fina är att miljösmart mat ofta även är hälsosam mat. (Rätt) fisk, fågel, mer grönsaker och vegetabilier samt mindre rött kött och tomma kalorier. Enkelt :-) Lika enkelt är att inte slänga rester från middagen i soporna, men tyvärr är det alltför många som gör det..
http://www.folkhalsoguiden.se/Informationsmaterial.aspx?id=1068

Annika A: Att du mår bra genom att du utesluta t.ex gluten och mjölkprodukter behöver inte bero på att det är dåligt för din hälsa. Snarare tror jag att känslan av att man gör en förändring som man tror är positiv för en, får en att också må bättre. Ett exempel: Att äta kosttillskott är sällan nödvändigt (det kan snarare vara skadligt på så sätt att kroppen inte själv kan reglera så höga doser av exempelvis mineraler och fettlösliga vitaminer) men ändå köper vi egenvårdprodukter för 20 miljoner i Sverige varje år. Det handlar om att vi inte litar på att vi täcker vårt näringsintag och att vi tror att vi kan få ytterligare mervärden för hälsan genom att äta extra av någonting. Typ "detta är bra så mer måste vara ännu bättre". Så samtidigt som man känner sig jättenyttig när man precis inhandlat sin femte burk med vitamin D, kan kroppen faktiskt riskera att drabbas av skadliga effekter när man äter dessa tabletter. Det finns många exempel på detta, om inte minst från idrottsvärlden där fall av misstagsdoping inte är helt ovanligt. Men givetvis tror personen som äter tillskottet att det är bra för henne/honom och mår då också bra (psykiskt) av sitt val.

På samma gång ser vi att t.ex veganer måste äta tillskott eftersom de annars får brist på blodbildande vitamin B12. Så att plocka bort viktiga livsmedelsgrupper ur kosten kan få tråkiga effekter om man inte vet vad man gör och ersätter dessa med likvärdiga alternativ.

En varierad kost som tillgodoser kroppens behov av energi/kalorier täcker näringsbehovet för nästintill alla friska människor. Enskilda grupper såsom sjuka, äldre, barn och gravida kan ha andra behov. Så där är det absolut viktigt att fundera utifrån sina egna behov och inte jämföra för mycket med grannen..
Annika A
1969 • Västerås
#11
8 mars 2013 - 00:13
Elin, jag har märkt tidigare att min kropp inte mådde bra och ofta efter jag ätit bröd och kött samt mjölkprodukter, började minska på det för att prova, jag har turligt nog ingen form av allergi eller att medicinskt bekräftat vara gluten/laktosintolerans och inga magbesvär av att inta det, men ändå märker jag skillnad när jag avstår..

Ja B12 är viktigt och för mig fick jag den bristen innan jag la om min kost, vilket var lite märkligt,, nu kan det vara så att just min kropp inte tar upp vitaminer som den ska, detta är ju induviduellt såklart... Nu lägger jag inte på mig vikt lika lätt som förr, vilket underlättar för mina knän som kan krånglar.

För mig känns det nu som en självklarhet att fortsätta som jag gör, då min kropp mår bättre...

Ja visst kan det vara så, en förändring är ju en förändring och när den är positiv så är det bra :)

Man ska vara lite försiktig med alla kosttillskott, särskilt de fettlösliga, håller jag med om helt.

Allt detta är en balans i en övergång och att lyssna på kroppen vad man behöver och inte behöver...

Håller med det är induviduellt och man ska inte jämföra sig utan snarare känna efter vad man själv kan behöva och prova sig fram.

Tyvärr äter allt för många alldeles för lite grönsaker.




1983 • Linköping
#12
9 mars 2013 - 00:36
Spannmål har sina för och nackdelar. Utan spannmål skulle inte människosläktet ökat i så stor utsträckning och tagit över de flesta platser på jorden. Ökningen av människor har också ökat kunskapsmängden med mera. Tyvärr har den nog aldrig bidragit till fysisk hälsa, men mättat många hungriga magar.
Men ser vi på spannmål ur näringssynpunkt, inte energisynpunkt, så bidrar de inte med mycket. Vitaminer och mineraler är väldigt sparsamma, särskilt i det vita processade mjölet. Det innehåller också ämnen som hindrar upptag av vitaminer och mineraler. Det innerhåller proteiner som skadar tarmväggen hos alla, men särskilt de glutenintoleranta. Skadas tarmväggen kan ämnen tas upp i blodet utan att de brutits ner ordentligt i tarmen. Detta innebär att vissa av dessa ämnen sätter igång immunförsvaret. Detta ger en ökad risk för många autoimmuna sjukdomar, inte bara celiaki (glutenintolerans). Jag är säker på att många kan äta och må bra av spannmål ett helt liv, men det finns det rökare som också kan, så varför ta risken? Särskilt kvinnor borde tänka på det här då de har en mycket högre risk att drabbas av autoimmuna sjukdomar än män.
Är man en av dem som klarar äta spannmål så fortsätt för all del, men man kan med fördel välja sina tillfällen och i vilken form man äter det. Surdegsbröd är tex mycket bättre än det färdigskivade industribrödet som finns i alla affärer.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.