KostStenålderskost, paleolitisk kost och ursprunglig föda. De tre olika benämningarna avser samma sak, den föda som fanns tillgänglig i den tropiska miljö som under årmiljoner varit arena för människans evolution.
För ca 10-15.000 år sedan uppstod den första jordbrukskulturen i östra Medelhavsområdet. Denna drastiska förändring av vår livsstil utgör gränsen mellan äldre stenåldern och yngre stenåldern. Jordbruket och senare även djurhållningen innebar en radikal förändring av människans livsvillkor och kosthållning.
Att äta ursprunglig föda, innebär att undvika alla födoämnen som tillkommit sedan vi började odla och hålla tamdjur. Man utesluter spannmål som vete, råg, havre, korn, majs, ris, hirs, quinoa och bovete samt mejeriprodukter, bönor, potatis, tomat, socker, koncentrerat matfett, feta charkprodukter, alkohol och salt.
En strikt paleolitisk kost utifrån dagens tillgång till livsmedel kan bestå av frukt, bär, grönsaker (kål, lök, gröna blad, sallad, skott, groddar mm), rotfrukter, sötpotatis, ägg, fisk, skaldjur, kött, nötter och honung. Vid en mindre strikt kost kan små mängder potatis och tomat, oliv-, raps- och linfröolja finnas med. Det viktigaste är att undvika spannmål och mejeriprodukter.
Våra stora folksjukdomar; cancer, hjärt- kärlsjukdom, diabetes, demens och olika autoimmuna sjukdomar har starka kopplingar till vår nya livsstil och framför allt till den nya maten. Ursprungliga kulturer och naturfolk, som inte äter spannmål och mejeriprodukter, verkar vara helt befriade från de sjukdomar som hos oss är de vanligaste dödsorsakerna. En paleodiet ger mycket näring per kalori, den är fri från gluten, laktos, mjölkprotein och soja. Den är saltfattig och rik på antioxidanter och har en bra balans mellan de fleromättade fettsyrorna. Proteinet är av hög kvalité. Tarmen mår bra tack vare frånvaron av gluten och närvaron av gelbildande fibrer, vilket ger ett optimalt näringsupptag.
Fysisk aktivitet i kombination med ursprunglig föda fungerar alldeles utmärkt. Frukt, torkad frukt, honung och rotfrukter kan ge tillräckligt med kolhydrater för den som så önskar. Enligt ett pilotförsök (ej publ.) där försökspersonen - en normalviktig och mycket vältränad individ - åt paleolitisk kost under nio veckor minskade frekvensen av infektioner, fettväven minskade något medan muskelmassan ökade. Försökspersonen upplevde en ökad prestationsförmåga och hade mer krafter kvar efter sitt vanliga träningspass.
Stenålderskosten tycks bli allt mer populär bland idrottare vilket framgår av olika bloggar och forum på nätet, inte minst på Twitter, där du kan hitta många tips och recept. Inom träningssättet Crossfit är paleolitisk mat en del av konceptet.