Löpning Kom igång 20 inlägg 5381 visningar

Löpband eller cykel (Eller Wii Fit?)...eller vänta

Martin Olsson
1978 • vetlanda
#1
7 januari 2010 - 11:49
Gilla
Jag är ivrig att börja springa igen efter några års uppehåll! Men jag vill inte bryta benen eller springa i -22.

Fick Ellos katalogen igår och såg att de hade prisvärda (?) löpband och cyklar.

Är det något att ha? Är inte intresserad av att lägga mer än kanske 4K och vill helst kunna gömma ett band under soffan eller en cykel i garderoben.

Även tittat på Wii Fits löpning, men man verkar mest stå och hoppa :)
1978 • Lindome
#2
7 januari 2010 kl 12:02
Gilla
Men uppfattning är att billiga löpband oftast inte är något att ha, speciellt inte dom man kan vika ihop. Cyklarna kan vara ok men där tränar du ju helt andra muskelgrupper än när du springer.
Där emot kanske en stabil crosstrainer skulle kunna vara ett alternativ? Åter igen, inte dom som går att vika ihop, så de tar upp en del plats. Skulle dock inte beställa en på postorder, utan gå till en sportaffär där man kan testa stabiliteten ordentligt innan man köper (sen kan du ju ev. beställa det på nätet efter du har testat det för att få ett bättre pris). Då får du en allsidig konditionsträning i allafall - men där emot inte samma belastning/träning för t.ex. knäna som under löpning, så var lite försiktig när du sen ska ge dig ut och springa på riktigt.

(Wii Fits löpning har jag ingen koll på)
Cecilia Önnhall
1977 • UMEÅ
#3
7 januari 2010 kl 12:30
Gilla
Själv köpte jag mig en spinningcykel begagnat. Tyckte det var prisvärt! Använder den till alternativ träning till löpning hela vintern, och behöver inte åka till gymmet. för mig personligen är löpning en utomhusaktivitet, även om vintern kan vara kall.
Andreas Nilsson
1985 • Töcksfors
#4
7 januari 2010 kl 20:02
Gilla
Jag vill föreslå att du kikar på ett par Icebugskor med dubbar istället så ger du dig ut i verkligheten och springer. Jag har inte sprungit regelbundet sen i somras men i måndags gav jag mig ut i -20 grader och sprang en halvmil, lite kyligt så idag drog jag på ett andra underställ och provade i -15 grader och det gick utmärkt. Det var inte alls otrevligt att springa i kylan när man inte var ute längre än en halvtimme.

Gör ett försök innan du lägger ut massa pengar på inneträning.
1971 • Sorunda
#5
7 januari 2010 kl 21:05
Gilla
wii fit löpning är inte löpning, kondition ja och kanske är det bra för hälsenorna? för man står juh på stället och springer, kan du lika gärna göra själv framför tv:n eller varsomhelst om det är för träningens skull
csaba
1973 • Malmö
#6
7 januari 2010 kl 21:13
Gilla
Jag håller med Andreas.
Jag tycker att folk är aldeles för bekvämna och gnäller så fort termometern kryper under 0 strecket (alla fall i södra Sverige) och ska hålla sig innomhus och småfjutta på ett löpband.
Ta på ordentliga kläder och ut och spring !

Jag har sprungit i över -15 grader och snöstorm många gånger.

Inget ersätter löpning lika bra som just riktig löpning.
Sven Andersson
1966 • Kista
#7
7 januari 2010 kl 21:39
Gilla
Lyssna inte bara på de som mer eller okunnigt påstår att löpbandlöpning inte är riktig löpning. Det är bara ett uttryck för deras egen åsikt, vilket de förstås får ha. Men löpband är bara en annat underlag , precis som asfaltlöpning, terrängspårslöpning och banlöpning går på olika underlag. T ex Ingrid Kristiansen gjorde i princip all sin träning på löpband och hon gjorde en del bra resultat, om man säger...

Känn efter vad som passar dig bäst. Men ska du ha ett bra och hållbart band behöver du nog tyvärr upp på åtminstone 12000-15000:-, tyvärr.
csaba
1973 • Malmö
#8
7 januari 2010 kl 21:51
Gilla
Sven ett löpband drivs av en motor och bandet går av sig själv. Du får aldrig samma frånskjut i ben och vader och du har inte vind, terräng och fartökning på samma sätt.
Sven Andersson
1966 • Kista
#9
7 januari 2010 kl 22:08 Redigerad 7 januari 2010 kl 22:12
Gilla
Csaba, det är helt okay att du tror det.

Ovanstående är fel uttryckt: Jag menar att visst, men det är helt okay att du tror att det innebär att löpbandsträning inte gör en till en bättre löpare även ute.

Men du kan ju kolla upp "Ingrid Kristiansen" till exempel, som gjorde nästan all sin träning på löpband.
Pia
1965 • Örebro
#10
7 januari 2010 kl 22:15
Gilla
Håller med Sven, att löpband är bra.

Men jag föredrar löpning ute förstoss.

Även om bandet har en motor får jag ju faktiskt jobba, jag får upp puls och blir dyngsvett. Det gör inte bandet åt mig. Det gör jag själv.
Löpband är bra som alternativ när kvällarna är mörka,kylan biter hårt och vägarna är oplogade och inte så säkra att springa på.
Farten är inga problem att öka, några knapptryck bara, och vill jag ha lte uppförslut är det bara att trycka på en annan knapp.

Lycka till Martin med vad du än väljer!
1943 • Täby
#11
7 januari 2010 kl 22:58
Gilla
Jag håller med Sven, Pia och andra som säger att löpband är ett utmärkt alternativ till att springa ute. Även om utsikten från ett löpband inte går att göra så mycket åt så kan träningen varieras minst lika mycket som löpning utomhus. Även afrikanska elitlöpare springer mycket på löpband och då inte bara för att slippa alltför närgågna beundrare.
1967 • Umeå
#12
8 januari 2010 kl 12:31
Gilla
Csaba... du får inte ha rullskridskorna på ; )
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#13
8 januari 2010 kl 12:40
Gilla
Håller med Csaba om att det tramsas och gnälls alldeles för mkt över väder, vind, kyla etc. Tror dock att löpband är väl så bra att springa på som utomhus särskilt för icke elitlöpare.

Kan dock inte förstå varför inte fler åker skidor nu när det finns snö. Mer skonsamt samt ger högre syreupptagningsförmåga än löpning. Idealiskt för distanspass imo.
1987 • Solna
#14
8 januari 2010 kl 14:49
Gilla
Men är inte dom där löpbanden stora? Min mamma håller alltid på och köper sånt där från tv-shop och det tar upp all plats i hemmet.

För fyra tusen får du ju ett årskort på gymmet och dom har ju spinningcyklar och rullband - så slipper du dom där fula maskinerna hemma.
1981 • Falun
#15
8 januari 2010 kl 14:53
Gilla
Anser oxå som de flesta andra här itråden att löpband är väldigt bra nu under vintern..Är väldigt svårt att få till bra kvalitetspass ute just nu...men visst kan man av principiella skäl halka runt utomhus om man känner att det ger något...
Christian Ingerholt
1970 • Knivsta
#16
8 januari 2010 kl 16:05
Gilla
Tycker själv det bra med vinterlöpning m h a dubbskor och en lungplus i munnen. Annars för kallt för mina lungor.
Viktoria
1974 • Stockholm
#17
8 januari 2010 kl 17:57
Gilla
Jag tror att den här värsta extrema kylan kommer att ge sig om ett tag, om man tittar på 10-dygnsprognoser så verkar tempetarurerna blir mycket humanare om en vecka. Jag är själv ny på vinterlöpning och är förvånad över att det faktiskt går, men jag drar gränsen vid -12 ungefär. Har broddar och underställ och bra vantar.
Johan I
1987 • Örebro
#18
8 januari 2010 kl 18:00
Gilla
Tycker det mest handlar om vad man vill få ut av träningen. Vill man bara hålla igång och inte helt hatar kyla så kan man väl "snigla" sig runt utomhus. Vill man däremot satsa även under vintern och kunna blanda snabba och långsamma pass är _nästan_ inomhushall eller löpband ett måste.

Det finns nog många exempel på bra löpare som tränar mycket på löpband. Här kan man t.ex. följa en som tränade inför Boston Marathon 2008 (mål sub 3 timmar): http://www.youtube.com/profile?user=SteveHoca#g/u
Han har även skrivit en bok (Treadmill Marathon Guide) som han bl.a. marknadsför här: http://treadmill-marathon.com/

Sen tycker jag knappast att det gnälls för mycket över kylan. Det är allvarliga saker. Tänk er själva vad ni skulle göra utan uppvärmda hus (t.ex. elavbrott i 1 månad), var tar ni då vägen? Göra upp eld? Förmodligen skulle halva befolkningen förfrysa inom några dagar om det var mer än -15ºC.
Det jag försöker säga är att evolutionen har verkligen inte gjort det till naturligt att vara ute och springa i kyla, så man har all rätt att stanna inne och klaga.
Tommy Simonsson
1971 • Veinge
#19
8 januari 2010 kl 21:18
Gilla
Jag köpte en hel skidutrustning i en second-hand affär så jag alternerar skidåkning, löpband och utomhuslöpning nu på vintern.
Det är nu på vintern som man kan testa lite olka träningsformer. man får försöka se det positivt.
Om bara tiden hade räckt till så...
Björn Paxling
1980 • Malmö
#20
10 januari 2010 kl 12:04
Gilla
Wii fit-löpningen är som andra sagt mest att man står och joggar på stället (med kontrollen i fickan så den registrerar ungefär som en stegräknare). Om man har en wii balance board och wii fit så finns det bättre övningar att göra, mer specifikt är balansövningarna bra för att komma åt och bygga upp muskler i benen som inte blir så tränade av att "bara löpa". Löpare som nyligen börjat springa har såvitt jag förstått det en relativt stor risk att slita på knäna dom första månaderna eftersom konditionen blir bättre mycket snabbare än man hinner träna upp muskulaturen, och då kan det vara bra att kombinera med balansövningar och styrka.

Vill man gärna träna inomhus samt kopplat till dator/tv-spel så kan jag varmt rekommendera dansmattor/stepmania. För min del blir den träningen en bra kombination av balansövning, kondition (med lite högre "flås" än mina vanliga löprundor) samt koordination. (att det är förbaskat kul gör inte saken sämre!). Här är ett youtubeklipp som visar hur det kan gå till: http://www.youtube.com/watch?v=6JzcqALklRs&feature=related
(men det finns nybörjarbanor som är betydligt lättare förstås)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.