Löpning Kom igång 9 inlägg 3912 visningar

När det går trögt

Mimi Oskarsson
1984 • Laholm
#1
2 november 2009 - 12:46
Gilla
Jag är en förhållandevis nyfrälst joggare. Har sprungit regelbundit nu i cirka två månader och har kunnat öka min sträcka successivt. Den senaste veckan har dock varje träningspass känts tungt och jag har blivit trött tidigt. Jag har provat att springa kortare rundor men blivit lika trött. Jag har också provat att gå fem minuter ibland för att sedan fortsätta att springa, det har fungerat bättre.

Är det vanligt att man får motgång efter ett tag i löpträningen? Kan det bero på att det har blivit kallare? Finns det något knep för att orka springa längre? Fungerar till exempel uppvärmning för att kunna orka mer? Jag springer väldigt långsamt och brukar därför inte värma upp eftersom jag att jag ser första kilometrarna som en slags uppvärmning.
1966 • Tullinge
#2
2 november 2009 kl 13:10
Gilla
Hej!

Ha tålamod! Det är viktigt att skynda långsamt, annars blir man skadad eller trött(sliten) och drar på sig ngn förkylning. Pratar utifrån egen erfarenhet. Kanske du har ngt "skräp" i kroppen som gör det jobbigare? Vet inte hur mycket du joggar i dag men ligg kvar på den sträcka du har nu tills du känner att den "flyter" utan problem, innan du lägger på ngt mer. Öka inte mer än 10% per vecka därefter.
Johnny Holmqvist
1967 • Skarpnäck
#3
2 november 2009 kl 13:36
Gilla
Känner igen det där.
Mimi testa ta mindre sträckor efter du klarat tex 5km kör en 3km nästa gång osv.

Kanske du skall öka dina pass lite.
Kör 3ggr i veckan och vila helgerna.

Jag kolla din löparbok och tycker du borde hinna med 3 pass men det beror ju på hur mycket tid man har.
Jag drar alltid mitt löp när jag vaknar för att få det gjort efter jobbet pallar man inte.

Jag kan säga att jag inte tröttnat alls utan det blir roligare och roligare speciellt efter 3 månader.
Men när jag börja hade jag sjukt dålig kondis men idag så känns det grymt skönt och kul.

Lycka till.
Mimi Oskarsson
1984 • Laholm
#4
2 november 2009 kl 18:59
Gilla
Hej!

Tack för era synpunkter och tips! Jag springer vanligtvis 3ggr per vecka med blandade sträckor varav den längsta brukar ligga på 7-8 km. Men jag är ivrig med att orka springa längre och bli besviken när jag blir trött. Kanske ska jag bara ha lite mer tålamod. Det är viktigare för mig att kunna springa längre än snabbare.
1981 • Dals-Ed
#5
2 november 2009 kl 20:41
Gilla
Att det till slut börjar kännas motigt eller jobbigt är fullt naturligt. Att få upp till en 30%-ig förbättring på fart och distans precis efter man börjat löpträna verkar vara mer regel än undantag och jag tror du helt enkelt har nått till en nivå där du får köra ner huvudet och "härda ut" om du vill nå nästa nivå.
Att börja med försiktiga fartökningar, varierande underlag/rundor kan vara ett sätt, men jag tror det till 90% sitter i huvudet eftersom du inte har skador som påverkar.
Att sen tänja på gränsen för vad du faktiskt orkar, som ett gummiband, lite då och då är rätt effektivt framförallt mentalt. Brukar du köra till en viss markering och sen gå eller sänka farten? Testa att springa 50 meter till eller räkna till 10 nästa gång den passeras. Att lura sig själv hela tiden att man orkar lite mer funkar bra som mental träning och till slut kommer du både orka springa både längre och snabbare "som över en natt".
Och som andra påpekat är enormt tålamod något man måste utrusta sig med. Hoppas det går bra. :)
Daniel Karlsson
1977 • Eksjö
#6
2 november 2009 kl 21:14
Gilla
Precis som de andra här säger - ha tålamod! Jag är också nybörjare - bortsett från att jag försökte komma igång för sådär fem år sen men det räknas ju inte längre :p Då fick jag problem med knäet, mycket pga för snabb distansökning och dålig teknik. Nu tar jag det lugnt, springer som du hellre långt än fort, men trots det har jag kört 5K i två månader nu, 3 gånger i veckan. Först nu ökar jag så smått till 6 km. Igår kände jag ordentligt det som du beskriver, att det går trögt, men mitt tips nummer ett är att tänka så här: "Det är alltid värt det"! Även om det känns motigt och trögt så kommer du tjäna på att hålla ut - förr eller senare går det bättre och då kommer du att flyga fram i spåret :)
Mimi Oskarsson
1984 • Laholm
#7
3 november 2009 kl 10:57
Gilla
Oj vilket pepp! Tack återigen. Det är lätt att ge upp när det inte är kul längre. Fast jag har tyckt att joggingen är kul nästan hela tiden. Jag ska minsann utrusta mig med ett ordentligt tålamod och rida ut den här tröghetsvågen. Och kanske vänta med att förlänga löppassen tills jag känner mig lätt på de sträckor som jag springer nu... Det verkar vara en bra idé att öka långsamt. Jag antar att det ger en mer uthållig styrka. Och jag vill ju faktiskt få igång löpningen för alltid och inte tillfälligt. Jag ser fram emot att flyga fram igen.
1966 • Tullinge
#8
3 november 2009 kl 11:39
Gilla
Uthålligheten sitter i att kroppen blir stark(senor, muskler osv). Detta går betydligt långsammare än utvecklingen av konditionen. Det är en anledning till att personer som har bra kondition(vältränat hjärta och cirkulationssystem) och springer snabbt, kan skada sig om de inte väntar in övriga kroppen.

Har själv ett mycket dåligt tålamod varför jag fått bakslag ganska ofta pga mindre skador och förkylningar. Irriterande!!!
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#9
3 november 2009 kl 19:20
Gilla
Tror du är inne på helt rätt spår där Mimi. Låt kroppen anpassa sig till den träning du gör nu och öka när du känner dig redo. Det kommer, jag lovar.

Det absolut viktigaste är att du inte skadar dig så att du inte kan springa alls. Kan du bara få till 3 pass/vecka så kommer det obönhörligen att gå bättre o bättre.
Sen har vi alla perioder då det går lite trögare av olika anledningar. Det är bara att bita ihop och blicka framåt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.