Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 2292 visningar

smärta i fotlen

Fredrik Widing
1975 • Älmhult
#1
4 augusti 2009 - 18:32
Gilla
Hej

Måste kolla med ngn annan här ang min smärta i foten,vad det kan vara. Sökt i forumet men inte hittat nåt liknande direkt..
Har fått grymt ont i högerfoten efter ett träningspass för ganska exakt en vecka sedan. Det gör ont där hälsenan är fäst i foten och ut på högersidan och är svullet under fotknölen och gör riktigt ont när man skall gå.
Någon som har koll på vad detta kan vara eller haft nåt liknande är det vila vila vila som gäller?

Tack på förhand
/Fredrik
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#2
4 augusti 2009 kl 21:24
Gilla
Gör det ont under fotknölen på insidan eller utsidan av foten eller både och?
Har du vrickat fotleden?

Vid kraftig pronation kan man både få ont i hälsenor och i de senor som löper under fotknölarna. Ett sätt att komma tillrätta med detta är att "mjuka" upp fötterna INNAN man stiger upp iur sängen på morgonen genom roterar både medsols och motsols - detta görs också både före och efter man tränat. Viktigast är dock att skaffa ett par bra skor (pronation) och kanske behövs även ett par avgjutna inlägg. - stärka fotens muskulatur genom balansövningar (typ stå på ett ben). I det akuta skedet kan man också tänka på att springa med fötterna riktade rakt fram (ej Charlie Chaplin), undvika att springa i backar - då detta gör att man gärna springer "utåt" med fötterna och "fäller" fötterna inåt. Spring gärna på jämt underlag, så att fötterna inte "vrickar" i sidled.
Fredrik Widing
1975 • Älmhult
#3
4 augusti 2009 kl 21:47
Gilla
Det är på utsidan av foten som det gör ont ,ingen vrickning av fotleden.

Har ganska neutralt löpsteg så pronationsproblem bör det inte vara.

Men jag har dock tränat ganska mycket i terräng med backar den senaste tiden så det kan kanske bero på det? Tack för tips ang att mjuka upp fötterna på morgonen och före efter träning...Men annars är det bara vila som gäller eller?
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#4
4 augusti 2009 kl 22:13
Gilla
Vila är ju inget kul men ibland nödvändigt - om det är senorna som löper under den yttre fotknölen beror det nog inte på pronering (brukar vara insidan som drabbas) - utan det kan vara en peroneal tendinit (http://www.sportsinjuryclinic.net/cybertherapist/front/ankle/peroneal_tendinitis.php).

Pröva med att förutom "fotgympan" a stretcha alla vadens/underbenens muskler (http://www.teachpe.com/stretching/lower_leg_stretches.php).

Tendinit går ju dessutom att behandla "medicinsk" - men gå till en läkare som kan idrottsrelaterade skador.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.