Löpning Träning 10 inlägg 11378 visningar

Illamående och frossa - vad hände?

1971 • Höganäs
#1
6 juli 2009 - 10:34
Gilla
Gav mig ut på en lång runda igår med målet att för första gången springa 9 km på under 60 min. Det var varmt, 23 grader och vindstilla, men mulet. För att kyla ner mig blötte jag håret och satte upp det innan jag sprang ut, och hade druckit över en liter vatten timmarna innan. Första fyra km gick jättebra och jag höll hyfsat tempo. När jag passerat den sjätte kilometern började det kännas tungt och efter den sjunde kilometern började jag känna mig lite frusen trots värmen och jag mådde lite illa. Började gå istället och gick ca 400 m innan jag började jogga sakta igen och lyckades jogga sista 1,5 km hem. I duschen frös jag och fick skruva upp värmen trots att jag fortfarande svettades. Kände mig lite seg i en timme innan jag mådde som vanligt igen.
Vad var det som hände?
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
6 juli 2009 kl 11:33
Gilla
Låter som en förkylning på gång. Kan också ha varit akut blodsockerfall, får hjärnan för lite socker händer konstiga saker.
Det där att dricka mängder av vatten innan man svettas är ingen höjdare - man spär bara ut socker och salter (vilket är negativt) och sedan blir man kissnödig. Man kan inte vätskeladda, bara se till att man inte har underskott genom att dricka så snart man blir törstig.
Alexander Kjäll
1979 • stockholm
#3
6 juli 2009 kl 13:27 Redigerad 6 juli 2009 kl 13:26
Gilla
Jag brukar oftast frysa ordentligt när jag har sprungit lite längre pass, över 15 km eller så, helt oberoende av hur varmt eller kallt det är ute.

Jag brukar duscha varmt och gå och lägga mig med en bra bok eller liknande i någon timme typ.
1968 • Falun
#4
6 juli 2009 kl 14:12
Gilla
Frusen och illamående? Det låter som vätskebrist. Testa att ta med lite vatten och drick ca 2 dl var 20:e minut, ungefär. Eventuellt kan man toppa med lite druvsocker eller liknande.
Sven Andersson
1966 • Kista
#5
6 juli 2009 kl 14:37
Gilla
Oldboy har säkert rätt.

"Det där att dricka mängder av vatten innan man svettas är ingen höjdare - man spär bara ut socker och salter (vilket är negativt) och sedan blir man kissnödig. Man kan inte vätskeladda, bara se till att man inte har underskott genom att dricka så snart man blir törstig."

Helt orimligt att få vätskebrist efter 6-7 km om man druckit 1L timmarna innan.
Gissar på utspädning av kroppsalterna som avgivits vid svettning. Ger i stort sett samma symptom som vätskebrist, och är minst lika farligt, om inte farligare.

Tänk att detta ska vara så svårt att få fäste i människors medvetande. Trots att det diskuterats bl a här så många gånger.
Åsa O
1978 • Stockholm
#6
6 juli 2009 kl 14:56
Gilla
Jag tror också många gör felet att bälga i sig vatten 1-2 timmar innan de ska ut på ett pass. Om man ska vara ute länge eller det är väldigt varmt och man behöver extra vätska är det bättre att ta med och fylla på lite under passet. Jag springer då och då på morgonen och då har jag ju inte haft någon möjlighet att vätska upp mig innan utan tar ett glas vatten innan jag sticker ut och det brukar räcka utan problem på pass runt 7-8 km.
1971 • Höganäs
#7
6 juli 2009 kl 15:03
Gilla
Jag tror inte jag hade druckit FÖR mycket. När det är så varmt som det är just nu försöker jag dricka ett stort glas vatten i timmen, det är väl inte för mycket? 3 dl * 3 timmar = 9 dl vatten.
Jag har oftast svårt att känna när jag är törstig, kan gå hela dan på jobb med bara kaffe i kroppen och en tallrik fil till lunch, så när det är varmt brukar jag få kämpa för att få i mig vätska.
Nästa gång ska jag åtminstone inte dricka timmen innan, eller så struntar jag i att springa när det är så varmt. Någon sa att det var 99% luftfuktighet här igår, vi väntar bara på åskan nu.
Desiree Hoberg
1974 • Ramdala
#8
6 juli 2009 kl 15:26
Gilla
Det är inte bara viktigt med dryck utan även kalorier. Efter hårda pass blir jag frysen darrig och ibland yr. Jag brukar ha en banan med mej i träningsväskan som jag trycker i mej direkt efter träning innan jag går i duschen. Sockerdepåerna måste fyllas på
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
6 juli 2009 kl 15:50
Gilla
Ulrika, dricker du ett glas vatten i timmen när du tränar eller bara för att det är varmt?
Kaffe och fil innehåller också vätska. Har du svårt att få i dig vätska kan det ju bero på att du helt enkelt inte behöver mer. De senaste årens forskning har visat att det oftast är rätt att dricka just när man är törstig men inte annars (mycket gamla människor kan ibland ha nedsatt törst). För några år sedan var det inne att dricka titt och tätt, särskilt bland tjejer, men det grundades på något som nu anses vara en missuppfattning.

Om man arbetar hårt i hög värme blir man undervätskad eftersom man inte kan få i sig lika mycket när man anstränger sig som det man svettas. Men en del tillförs när muskelglykogenet förbrukas och man har också upptäckt att en måttlig undervätskning inte har så stor betydelse för prestationsförmågan, marathonvinnare är t ex ofta undervätskade när de går i mål.
1971 • Höganäs
#10
6 juli 2009 kl 22:36
Gilla
Oldboy - jag drack extra mycket eftersom det var varmt igår. Brukar annars inte dricka mycket innan jag springer för att undvika "skvalp" i magen och håll. Har aldrig varit en sån "vattenflasktyp", fattar inte hur de kan ösa i sig så mycket. Har hört så mycket om att man ska ersätta kaffe med 1½ gång till så mycket vatten, men det har jag aldrig gjort.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.