Löpning Avancerad träning 3 inlägg 2533 visningar

Runnersworld.co.uk Garmin träningsupplägg

1980 • Uppsala
#1
13 april 2009 - 10:30
Gilla
Jag har till Maran kört på Szalkais träningsupplägg (för sub 03:30) och insett att jag nog inte är marathonlöpare egentligen. Alldeles för många långsamma distanspass i låååååg puls. Men jag har också förstått att Szalkai är lite extrem på att ha trista och lugna pass och mest fokusera på mängd över tid.

Eftersom jag kör med Forerunner 305 tänkte jag till St. Eriksloppet testa det förprogrammerade träningsprogrammet för sub 01:30 på halvmaran som går att ladda ned från Runnersworld.co.uk. Jag har testat dem litegrann tidigare och det är ju mer intervaller och lite mer generösa pulszoner (tycker inte att 60-70% av maxpuls är mer än en söndagspromenad).

Är det någon som har erfarenhet av att följa runnersworlds garmin-program? Eller har någon kommentarer på dessa program jämfört med Szalkai?

Det här är första året som jag verkligen tränar för lopp så jag tänkte att jag skulle hålla mig till färdiga program och utvärdera dem lite mer till nästa år, då jag tänkte lägga upp ett eget upplägg för hela året.
Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#2
13 april 2009 kl 10:49
Gilla
Klas, har aldig kört efter deras garmin-nedladdnigsbara prgram, men väl laddat ned och studerat. Minns tyvärr inte om det var 10k, HM eller M-program men de var jäkligt detaljerade. Typ; Jogga 1,6km i tempo 6:14-6:02, kör 800m i 4:28-4:12, kör 200m XXX-6:30, kör 800m i 4:28-4:12 , etc ...

Antar att det kan bli en jäkla pipande i klockan så fort man går utanför gränserna. Kan va kanonbra, kan också bli en onödig stressfaktor. Men som sagt, har inte provat själv.

- Själva idéen med att kunna sprida program så folk kan ta in i TC och studera samt skicka ned i klockan är ju kanon.
1980 • Uppsala
#3
13 april 2009 kl 10:58
Gilla
Jag har kört några pass själv utifrån pulszonerna och de har fungerat rätt bra. Även idag lägger jag in en del av Szalkais pass på samma sätt i klockan, t.om. "fartlekarna" gör jag om till korta intervaller... eftersom jag hatar att inte kunna mäta och utvärdera efteråt.

Kör man utifrån tempo i stället för puls tror jag också att det blir lite drygt, framförallt med korta intevaller eftersom Forerunner är helt förskräcklig på momentan tempo och säkert kommer runda av åt alla möjliga håll och varna att man inte håller "rätt" tempo.

Jag tycker också att själva idén är klockren. Älskar min 305:a och att köra intervaller med "beep" från klockan.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.