Löpning Kläder, Skor & Prylar 13 inlägg 3756 visningar

Suunto T3C vs T4C, hur bra är coachen?

Jens Sahlström
1974 • Stockholm
#1
6 januari 2009 - 18:49
Gilla
har efter ett nitskt granskande kommit underfund med att öppna plånboken för en sunnto t3 eller t4.I dag kör jag relativt enkelt träningsprogram, ett kvalitetspass varavat med ett kvantitetspass.

Är det värt att lägga de extra slantarna på t4 för coachens skull? hur väl fungerar coachen, ger coachen valuta för pengarna, dvs blir träningen mer effektiv?


1960 • Kullavik
#2
7 januari 2009 kl 15:12
Gilla
Jag har en T6c med Firstbeat Athlete programvaran på PC´n och tycker att det fungerar
utmärkt. Det jag kan se som nackdel med coachen i klockan är att det nog är svårare att
lägga till träningspass som man gjort utan klockan (tex simmat).
Jens Sahlström
1974 • Stockholm
#3
7 januari 2009 kl 16:03
Gilla
tack för svaret Börje.

Hur funkar det med dylika programvaror, läggar man upp ett mål och träningsintensitet och utefterdet blir det ett träningsprogram?

Ex, jag hinner inte i dagsläget lägga mer än 3 pass i veckan och har ett ett besätmt mål. Lägger man in det i coachen och den räknar ut någon form av träningsdos beroende på hur mycket du tränar och hårt?

tycker du att dylika programvaror fungerar bra som "privat tränare"?






1960 • Kullavik
#4
8 januari 2009 kl 14:37
Gilla
Hej Jens!

Det du kan knappa in är din aerobiska och din anaerobiska tröskel samt VOmax.
Du kan styra vilka dagar du vill eller inte vill träna, låta caochen bestämma eller blanda, dvs
säga att du inte vill träna på tisdagar men alltid på onsdagar och låta coachen bestämma resten.
Du lägger inte in något mål, utan coachen blandar hårdare och lättare pass och anpassar sig efter hur du verkligen har tränat. Den följer ingen metod typ Maffetone, utan det är traditionell
blandning av lätta, medeltunga och hårda pass.
Vill du bli bra till ett visst lopp så är nog det bästa att gå till ett ställe där man gör riktiga konditionstest, tex Aktivitus i Göteborg. Då gör du ett belstningstest där de mäter mjölksyran i blodet vid olika belastning. De kan sedan hjälpa dig ta fram ett träningsprogram med ett visst lopp som mål.
Alternativet är nog annars att leta reda på ett träningsprogram som passar, tex på marathon.se. Sedan kan du ha det som bas och ha programvaran för att "stämma av"
hur det går för dig. Programvaran vet ju inte om du tränar för allmän kondition eller för att springa en mara ett visst datum.

Efter att ha använt programvaran ett halvår ser jag det mer som en ball pryl och intressant
verktyg för uppföljning än som en seriös coach.

1969 • Sala
#5
8 januari 2009 kl 15:17
Gilla
Börje, det där var intressant att läsa! Jag kan även tillägga att jag inte använder ens T3:ans extrafunktion i form av träningseffekt på en skala på 1-5. Jag vet ju redan innan jag ger mig av hemifrån vad jag vill träna. Om jag har bestämt mig för 10 km, varav 6 km i tröskelfart, då är det ju helt ointressant, egentligen, om jag har kommit upp i 3,2 eller 3,4 i träningseffekt. Naturligtvis kan jag inte låta bli att kolla det efteråt, men jag har faktiskt ingen som helst nytta av informationen. Det jag vill veta är ju hur fort det gick per km jämfört med viljen puls jag hade. Därför är autolapfunktionen väldigt viktig, och jag vet inte om den finns i T1:an, eller om T1:an kan kopplas till en fot- eller GPS-pod. Däremot vet jag att Garmin 70 har autolapfunktion och kan kopplas till pod, så ta dig en funderare över om den inte räcker, med tanke på att den är billigare.

Å andra sidan kan det ju vara kul med lite godis också, och godis äter man ju inte för att det är nyttigt. Köp du en Suunto T3, eller en T4 om du inte tror att du kommer att följa Szalkais träningsprogram, eller andra träningsprogram. Men jag tror inte du kommer att använda de extra funktionerna mer än i början. Viktigare är att klockan kan mäta tid, fart, medelfart, sträcka, puls, autolap och har ett bra minne så att den kan lagra åtminstone 10-15 träningspass.
1960 • Kullavik
#6
8 januari 2009 kl 15:29
Gilla
Mitt önskeprogram vore en personlig coach där jag kunde knappa in mitt mål. Tänk er en kombination av coachfunktionen i Firstbeat Athlete med tex Szalkais träningsprogram där man kan knappa in att man i dag springer en mil på 60 minuter och att man tränar för Göteborgsvarvet eller Stockholm Marathon. Coachen kunde då ta hänsyn till målet (springa 21 eller 42 km ett visst datum) och anpassa längden och intensiteten både till målet, till den nuvarande formen och till den senaste träningen. All information kan man ju ladda in i programvaran från klockan (har en T6c).

Allt det där är nog enkelt när man har sprungit mycket, men för mig som nybörjare på löpning (fast jag lyft skrot i 30 år och sprungit lite på somrarna) vore det mycket värdefullt.


Jens Sahlström
1974 • Stockholm
#7
8 januari 2009 kl 21:27 Redigerad 8 januari 2009 kl 21:28
Gilla
ok, då förstår jag lite mer hur coachen fungerar börje, skall fundera lite på hur jag skall göra.

Det är nog som du säger mårten nyhetens behag går över rätt fort, men är svag för teknikpryleriet.


1960 • Kullavik
#8
8 januari 2009 kl 22:09
Gilla
Du kan ladda ner Firstbeat Athlete gratis och testa lite om du vill. Se bara till att ha lite data att ladda in i den innan du installerar. Vill minnas att man kan köra 2 veckor utan licens.
1969 • Sala
#9
9 januari 2009 kl 08:19
Gilla
Börje, Polar har detta, men inte i klockan, utan på webben. Om man köper klockan får man en login som man anvädner, skriver in sitt mål och datum och ambitionsnivå, och så får man ett färdigt träningsprogram. Efter varje pass för man in det via datorns mikrofon och så lägger sig dagens träning under den rekommenderade träningen. Men det finns ingenting i själva klockan.
1960 • Kullavik
#10
9 januari 2009 kl 08:54
Gilla
Mårten,

Firstbeat Athlete är ett Windows program som kan läsa data både från Polars 800 klockor och Suunto T6.
1969 • Sala
#11
12 januari 2009 kl 11:41
Gilla
Fast jag menade snarare en enklare hemsida, som Polar har för de billigare klockorna. Jag tycker nästan att Polar 800 och Suunto T6 är i det dyraste laget.
Andreas Andersson
1976 • Malmö
#12
13 augusti 2009 kl 11:17
Gilla
Gammal tråd men....

Jag är extremt oatletisk (eller egentligen har jag nog ganska bra grundkondition men jag är helt otränad). Jag köpte t4c lite för att få en sporre och det funkar bra i perioder. Nu har jag kommit igång och joggat typ 2-3 veckor. Jag följer coachen men prickar sällan in exakta träningsmålet men jag väljer iaf om jag skall gå, jogga eller jogga lite hårdare (jag kan inte springa än för jag maxar pulsen nästan direkt :)).

Jag tycker den har fungerat bra och varit rolig.

Jag retar mig lite på att programmet som man kan ladda hem från Suunto är så dåligt och att inte coachen på något sätt finns med där. Man kan ladda hem/köpa Athlete men den pratar inte så bra med t4c (inte alls faktiskt), inte ens för enklare saker som att föra över ett träningspass.

I klockan kan man inte få ut hur man skall träna, bara TE och en rekommenderad tid. Jag skulle behöva lite mer information typ "idag skall du springa ca 30 minuter med en puls runt 115-130", det enda klockan ger är små pilar uppåt eller neråt när man är helt galet på det.
1960 • Kullavik
#13
13 augusti 2009 kl 12:40
Gilla
Jo, det är stor skillnad på den coach som man kör i datorn och det lilla program som får plats i klockan. Jag har sett att det även kan skilja en hel del i pulsdatat. T6c lagrar ju varje pulsslag och exakt klockslag (med millisekunds noggrannhet). Sist jag var ute och sprang visade klockan som mest en puls på 184 men när jag senare analyserade datat i Firstbeat Athlete så rensades en del dåliga datapunkter bort och den högsta registrerade pulsen var 168. Sedan kan man ju diskutera vilken betydelse detta egentligen har. Medelpulsen lär ju vara ganska rätt i vilket fall. TE skiljer inte heller så mycket.

Det där med pulsklocka är svårt. Helst skulle man nog vilja ha en T&c med inbyggd Garmin-GPS... ;-)

/B.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.