Löpning Kläder, Skor & Prylar 14 inlägg 2042 visningar

Vätskeväst på lopp - Tidsförlust?

John Kim
1969 • Stockholm
#1
7 december 2019 - 22:36
Gilla 
Har en Salomon Adv Skin 5 som rymmer 2x450ml + ett extra 1,5 l vätskeblåsa som jag planerar att ha på kommande maratonlopp. Har kört som längst 25 km med full packning. Det blir lite extravikt i början men inte så farligt. Passformen är bra och stör mig inte nämnvärt.

Hur mycket tid kan jag räkna med att förlora sett till extravikten? Kanske 2,5 kg i extravikt vid start.

Jag skulle tro att det också finns tid att tjäna på att hoppa över överfulla vätskestationer speciellt i första halvan av loppet.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#2
7 december 2019 - 23:52
Gilla 
Har ingen aning om hur mycket det påverkar rent objektivt, men killgissar lite: tror att den stora vinsten med att ha egen vätskerygga kan vara psykologisk. Det är tryggt att alltid ha med nära till vätska energi. Däremot känner jag själv att det skulle kännas jobbigt att släpa på ytteytterligare 2,5 km när man startar en mara. Har själv aldrig upplevt trängsel vid vätskekontrollerna ens på de stora stadsmaror jag har sprungit och har aldrig tappat tid på dem.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
8 december 2019 - 01:23
1 Gilla 
Tja, jag räknar med ca 1% tidsförlust för 1% viktökning. Det beror alltså på vad du själv väger och det är ett ungefärligt värde, andra räknar med t ex 0,8.
Det får du ju väga mot eventuell tidsvinst vid kontrollerna. Kan du dricka ur mugg medan du springer? I så fall blir det ren förlust. Själv är jag dålig på det och har ofta en speciell flaska i handen, men den väger bara 0,4 kg full.
1972 • Enköping
#4
8 december 2019 - 08:40
Gilla 
Jag tycker det är skönare att slipa bära med sig vätska. Jag har ibland på Stockholm marathon tagit med en lite flaska i handen vid start för att slippa trängseln vid första vätskekontrollen.
1972 • Sollentuna
#5
8 december 2019 - 10:29
Gilla 
Betänk också att det inte är tillåtet med ryggsäckar/västar på alla lopp.
Ett snabbt överslag med Oldboys tumregel ger att du förlorar ca 7 min (1%, 80 kg och 4 tim på maran), vätskesystemsminskning obeaktat. Plockar du en mugg vid varje station förlorar du kanske 5-10 sek per station, max. Mer en fråga om mental än faktisk tidsförlust, tror jag. Upplever det som att jag tappar/tjänar 10-20 m på mina medtävlare i samband med vätskestationerna, om ens det.
Och, som nämnts redan är det skönt att känna sig lätt på startlinjen.

Åsa Bergman
1983 • Fagersta
#6
8 december 2019 - 10:54
Gilla 
Har testat och förlorar ingen tid alls. Tror de beror på vad man är van vid. Kör många långpass med tre-fyra kilo på ryggen. Sen beror de ju på vilken mara du ska köra?
1967 • Torslanda
#7
8 december 2019 - 12:49
Gilla 
Tidsförlust från extra vikt gäller främst när vikt som måste förses med syre, som lgrat fett. Den extra vikt du får av att bära med dig vätska kommer främst märkas i muskulärt och i fötter, leder. Jag har kört medhavd vätska flertalet gånger, främst i Asien där renheten på vattnet inte varit den bästa. Att kunna sippa på vätska hela tiden, inte riskera missa någon vätske/energi station, inte tappa tid på att fippla med sidbyten, hinka ner en större mängd vätska etc tycker jag är värt det hela. Om man är en mid pack löpare som jag själv så går det nog på ett ut men ger en viss fördel i form av att man kan slappna av vad gäller vätska energi och man kan kontrollera att man får i sig just så mycket manbehöver/ kan hantera. Det senare är för mig väldigt viktigt. Jag har maghavererat på över 20 talet maror. Med egen medhavd energi så kan man träna på den mängd man kan klara så man vid start kan känna sig lugn och bara göra den lätta delen, springa en mara:-) Som nämts ovan är det på vissa lopp, främst i USA, inte tillåtet med vätskeblåsa men race west med flaskor är ok. Det funkar riktigt bra men använd softflask! Dukan laborera med hårdare blanding av sportdryck för att inte bära med mer vatten än du behöver. Blir det varmt så drick vatten vid någon vattensation istället. Dubbla dosen Umara energidryck till halva vattenmägnden funkar för mig kanon så länge det inte är för varmt. Det blir nästan som en liquid/gel och ger alla energi men inte så mycket vätska. Testa och se vad du behöver/klarar.
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
8 december 2019 - 23:16
Gilla 
Mathias, att lagrat fett eller "onödiga muskler" på överkroppen slulle kosta mer tid än yttre vikt har jag inte hört förr, har du det från vetenskapligt håll? De ca 0,8% tid per % vikt somjag läst om tror jag kom från en experimentell studie men det har ju gjorts diverse biomekaniska beräkningar på löpning, det kan vara från en sådan.
Mycket är ju mentalt, jag tycker att en pytteliten ryggsäck med ett ombyte tynger och sinkar mig rejält men det beror nog mest på att den inte sitter lika omärkligt på kroppen som en bra vätskeväst.
#9
8 december 2019 - 23:53
Gilla 
#8 fast nog borde de ligga något i de. Muskler oavsett var de sitter ska ha syre men en vätskeryggsäck kräver inget. Hur mycket syre man kan få begränsas av VO2-max så mer muskler eller kroppsvikt som kräver energi & syre borde påverka mer än en vätskeryggsäck.
1967 • Torslanda
#10
9 december 2019 - 09:28
2 Gilla 
Oldboy, Prestera mera hade en pod om det för ett år sedan. Kommer inte ihåg vilka referenser de använde för detta. Däremot läste jag nyligen denna https://jeb.biologists.org/content/jexbio/116/1/363.full.pdf
Gammal artikel men det rör extra dödvikt på kroppen. I korthet visar denna att 2 extra kilo på en normalviktig löpares överkropp ökar den procentuella energiåtgången med 4% medan samma dödvikt vid fötterna ökade med hela 24%. Det går således åt mer energi att lyfta fötterna, benen med extra vikt än det gör av att hänga på sig dödvikt på överkroppen. Sedan är det nog inte hela sanningen heller då du även påverkar centrum för gravitation etc. Summeringen är nog att det kostar extra att bära med sig sin egen vätska men du tjänar även en del på att inte behöva sakta ner vid stationer och du kan hålla ett jämt inflöde av energi. Dessutom förbrukar du ju vätskan under loppet så med tiden blir det mindre och mindre vikt att släpa på. Onödig vikt kommer alltid kosta och om det inte är allt för varmt så behövs inte så mycket tillförd vätska så hårdare blandad energi för att hålla ner vikten är nog rätt bra. För att svara på din fråga, När jag själv springer med det så brukar jag blanda hårt och ta med mig max 1 liter i två soft flask med ca 300 gram carbs( ca 70 gram i timmen) Denna 1 kg extra vikt kommer vara slut i mål och extra viken av västen och flaskorna är ca 0,4 kg. Jag räknar då med att kosten blir ca 0,6 sek* min vikt(65) = 39 sek per 10 Km = 2,5 minut på en mara. Väldigt grovt tillyxat. Till detta skall vi dock dra av de ca 0,5 km jag brukar tappa på att sakta in vid energistationer och kryssa runt löpare. I snitt brukar det blir ca 0,5 km enligt min Stryd på maror utan egen vätska. om jag springer i 4:30 fart så tappar jag således lite drygt 2 minuter på att behöva stångas vid vätskestationer. Att sedan få i sig energi lite i taget gör att min känsliga mage mår mycket bättre och det kan vara hela skillnaden mellan att persa och att behöva gå sista milen med magsmärtor. Klart jag är partisk här men för oss medellöpare som inte har egna energibord och springer lopp med många deltagare så tycker jag att det är tidsvinst att bära med sig energi och en mindre mängd vätska. Testa på långpass så hittar du säkert din egen väg.
1967 • www.sapiens.se
#11
9 december 2019 - 10:13
2 Gilla 
Givetvis kostar vikt även om den hänger på ryggen. :-)

Sen ska du ha in i ekvationen att du svettas mer med en vätskerygga på dig och det finns en begränsning i hur mycket magsäcken kan ta upp...

Med det sagt, gör vad som känns bäst. Personligen tycker jag att det kostar mig väldigt lite att smita in vid stationerna men så har jag tränat på att dricka i farten också. Övning ger färdighet har jag hört.
1969 • Norrtälje
#12
10 december 2019 - 16:31
Gilla 
Hur mycket man förlorar vid stationerna beror ju också på hur långt fram man står. På den tiden jag stod i elitledet eller precis bakom på Lidingöloppet förlorade jag absolut ingenting vid vätskekontrollerna, men står man i det allra mest trånga motionärsleden kan det säkert bli lite bökigt vid vätskekontrollerna.
Östermalms IP
#13
10 december 2019 - 19:20
1 Gilla 
Mitt tips är att gå-springa vid kontrollerna. Dels får man en liten välbehövlig paus, dessutom lättare att dricka. Jag tar nästan alltid dubbla muggar också.

Vätskerygga har jag funderat på många gånger, men kommit fram till att trängseln i ordnarie löpningen ger större tidförlust än de 10-tal vätskestationerna ger.
1978 • Linköping
#14
10 december 2019 - 23:49
Gilla 
Jag som brukar få ångest av att behöva ha ett flipbelt med gels under maran.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.