Löpning Skador & Rehab 19 inlägg 1783 visningar

Hälsmärta som jag inte blir klok på

1987 • Malmö
#1
10 september 2017 - 22:29 (Redigerad 10 september 2017 - 22:42)
Gilla  
Hej! (Ursäkta långt frågande inlägg)

Det finns ganska många inlägg och sökningar jag försökt ta hjälp av att fastställa vad som kan vara orsaken till min smärta i vänster häl. Lite kort bakgrund, jag genomförde ultravasan 90 km och några veckor innan det så började jag känna av problemet men tänkte inte på det så mycket för det var inte så märkbart.

Som ultralöpare har jag haft min beskärda del av krämpor och smärtor de senaste åren men har ganska snabbt kunna få bort dem. Men det här känns på något sätt annorlunda. Loppet var såklart påfrestande men jag kunde inte under och efter själva loppet känna att vänster häl var specifikt utsatt. Det är först nu som det verkligen är problem känner jag.

Nu har jag vilat ca två veckor helt från löpning. Bortsätt från vanliga promenader med småbarn och till jobbet har jag bara styrketränat (core och lite ben) och gjort excentriska tåhävningar för att se om det hjälper. Jag har även testat tejpa foten med visst positivt resultat (placebo?).

Det känns som att smärtan avtog en del, men finns där hela tiden när jag går och speciellt på morgonen eller efter stillasittande. Den avtar lite ibland men ibland känns det som att den är borta, den "flyttar på sig" också har jag upplevt.

Idag testade jag några enkla löpteknik-övningar hemma men då kom smärtan nästan tillbaka direkt. Är det någon annan som känner igen problemet. Jag bifogar en bild på problemområdet och hoppas någon kanske har någon hum om vad det kan vara. Vart ska jag vända mig med problemet, alltså vilken typ av specialtet/sjukgymnast/naprapat/kiropraktor borde vara lämplig?

Kan tillägga att jag springer med barfotaskor (Vivobarefoot) och har gjort ultralopp i den typen av skor förut och tränat i den typen av skor under flera år.

Jag köpte dock ett par nya som jag sprang in under sommaren och använde under loppet, jag provade gå med de skorna härom dagen och då blev smärtan faktiskt lite värre. De är lite annorlunda i modellen då de har en lite högre och stelare material kring anklar och baksida av skon för att skydda mer mot väte. Men det känns inte som att de trycker på de området där jag nu har ont och det gör vådligt mycket ondare efter löpteknik-övningarna som jag gjorde helt barfota.

Jag är tacksam för alla som orkar läsa och för alla svar!

/Oskar
Irene
1968 • Åstorp
#2
11 september 2017 - 06:40
Gilla  
Du som bor i Malmö har tillgång till två bra mottagningar. IMC, antingen på Helmfeldtsgatan eller Fair Play stadion.
1963 • Trollhättan
#3
11 september 2017 - 08:06
Gilla  
Kan bara göra ett antagande om vad det kan vara. Hade liknande hälsmärtor för några år sedan och det var sprängd hälkudde. Avhjälptes genom att tejpa hälkudden så att den hålls ihop och hälens fettkulor inte läcker ut. Skaffade bra formgjutna inlägg med höga kanter runt hälen. Gå barfota eller använda träskor eller andra skor utan hälstöd är rena döden för en sprängd hälkudde.

Men gör som ovanstående inlägg rekommenderar, uppsök någon som kan det här så du blir undersökt.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
11 september 2017 - 22:25
Gilla  
Om du springer 90 km i skor som inte är optimala är det inte konstigt att du får ont. Släng dem eller nåt. Och gå till en fotspecialist eller sjukgymnast för att kolla om det finns nån rehab du bör göra.
1987 • Malmö
#5
12 september 2017 - 08:35
Gilla  
Tejpning av hälen känns som att det gör skillnad fortsätta med de. Tack för tipset om hälkudden, det hade jag inte haft en tanke på.

@Robert - hur lång tid tog det för dig att bli av med besväret? Tränade du någon löpning alls under tiden?

@Oldboy - mja om det är hälkudden som överbelastats så är det ju inte skorna i sig som jag först trodde eftersom jag är van att springa i den typen av sula. Det som var ovant med modellen jag har nu är materialet i "meshen". Min teori var först att det hade tryckt på hälsenan vilket skulle gett mig problem. Loppet var väldigt tekniskt mot vad jag springer i Malmö så det känns som att jag överbelastat foten och använt den på ett sätt den inte är van vid under träning helt enkelt.
1963 • Trollhättan
#6
12 september 2017 - 12:27
Gilla  
Du måste ju först gå till någon som konstatera hur mycket och var hälkudden läcker. Läcker den lite och du är vältejpad och använder sulor som hjälper till att hålla ihop hälen så behöver du inte göra något uppehåll i träningen, du känner du själv om det smärtar. Men det är även viktigt att du inte går barfota inte ens när du är hemma, alltid skor med en sula som håller ihop hälen så är det nog läkt på ett halvår beroende hur skadad du är om det nu är hälkudden som läcker.
Jim
1975 • Göteborg
#7
12 september 2017 - 12:36
2 Gilla  
Nu har vi kanske inte riktigt samma grundproblem då jag opererat hälsenan och foten 5ggr.
MEN, jag får emellanåt ont på samma ställe som du visar på din bild, och det beror enligt min ortoped på att hälsenan dragit ihop sig lite och det drar i hälsenefästet.
Jag kör vid dessa besvär på kvällen excentriska tåhäv på platt underlag, ej i trappa, tuff stretch med gummiband, lätt massage på hälsenefästet med tummen, + värme/kyla omväxlande.
Dagen efter är det oftast ganska bra igen.
Kanske något ovan som även fungerar för dig.
hxman
1976 • Kosmopolit
#8
12 september 2017 - 12:43
Gilla  
@Jim vilken sorts stretch kör du med gummiband? Länk?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#9
12 september 2017 - 14:34
1 Gilla  
Testa lite rejäl massage av vaderna, är de stela så påverkar det också hälarna. Nyponpulver kan också hjälpa till att få bort inflammationen.
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
12 september 2017 - 16:06
1 Gilla  
Men du sa ju att den nya skomodellen var högre och stelare baktill och att du fick ont när du gick i den nu efteråt. Därför tror jag ändå att den är olämplig även om överansträngning är en trolig huvudorsak.
Tåhävningar mm som Jim föreslår är en bra rehabövning om det är överansträngning av hälsenefästet. Kör dem helst med ökande belastning (ryggsäck eller Smith-maskin på gym, rampa upp långsamt tills det känns riktigt tungt, jag har nått 65 kg på mina axlar). Du kan behöva hålla på med det här länge, senfästen tar ännu längre tid än själva hälsenan.
Jim
1975 • Göteborg
#11
12 september 2017 - 18:57 Redigerad 12 september 2017 - 19:14
1 Gilla  
https://m.youtube.com/watch?v=y_QTjQrD63w


Jag kör inte på en låda, har ett väldigt starkt gummiband som jag binder fast och tar sedan ett stot steg fram.

Jag har haft jätteproblem med mina hälsenor i flera år. Testat det mesta, stötvåg, akupunktur, excentriska tåhävningar, skerosering, massage, strumpor, hälkilar olika skor, hälseneförlängning (percutaneus).
När min hälsena gick av och syddes ihop så rensade ortopeden bort massa skit från hela senan. Lång jobbig rehab och nu efter 8-9mån kan jag äntligen börja blanda powerwalk med lätt jogging.
Så mitt tips blir att ta hand om era hälsenebesvär ordentligt från början innan det blir ohållbart.

1987 • Malmö
#12
12 september 2017 - 21:51
Gilla  
Mycket bra tips återigen. Ni som haft sprängd hälkudde/fat pad, hur känns smärtan? Är den mer under hälen eller på hälen om ni förstår vad jag menar?
1963 • Trollhättan
#13
13 september 2017 - 07:17
Gilla  
#12 En svidande, stickande känsla på sidan av hälkudden där det läcker.
1987 • Malmö
#14
13 september 2017 - 11:08
Gilla  
Hm då kanske mitt problem ändå har med hälsenan att göra. ska ge vilan lite mer tid, stretcha och göra tåhäv och se hur det går!
1981 • Örebro
#15
13 september 2017 - 12:39
Gilla  
Kommer smärtan direkt då du belastar, eller upplever du mer besvär efter att du gjort något?
1987 • Malmö
#16
13 september 2017 - 13:34
Gilla  
@Johnny, den kan komma om jag börjar ta löpliknande steg, suttit stilla ett tag eller går i trappor exempelvis. Det känns oftast mycket bättre efter 3 x 15 excentriska tåhävningar och lite foam roller på vaden. Men smärtan kan komma rätt snabbt tillbaka som sagt.
Mattias Cederblad-Friberg
1982 • Nacka
#17
13 september 2017 - 15:43
Gilla  
@Oskar, jag kan rekomendera att boka en tid för ultraljud. Foten är så pass komplex att det kan bero på så manga olika saker. Har själv haft problem med en fot sedan april. Och först nu efter ett ultraljud som gjordes I fredags har jag fått reda på vad roten till mitt problem är. Det kostar en liten peng att göra ett ultraljud (ca 1000:-), men jag tycker att det kan vara värt det för att "slippa" tiden man går och funderar, rehabar etc ect och om man kan fastställa problemorsaken kan man sedan lägga upp en träning och rehab man vet är rätt för det problem man har. Sen göra de justeringar som krävs för att försöka undvika att det hander igen. Lycka till!
1981 • Örebro
#18
13 september 2017 - 23:28
Gilla  
Njaä, den där var för klurig för att jag ska våga gissa iaf. Rek också att uppsöka någon som är bra på den typen av besvär.

Eller fan, kan inte hålla mig från en gissning, säger Haglunds sjukdom, men det är en vild gissning.
1987 • Malmö
#19
15 september 2017 - 12:55
2 Gilla  
Tack för hjälpen allihop, var idag hos Access Rehab i Malmö och fick "Diagnos: tendinos, tendinopati" någon slags mikrobristning i hälsenans nedre fäste (ursäkta om det inte är fackmannamässigt beskrivet).

Så nu har jag fått träningsprogram för rehab och hur jag ska tackla det här. Så det känns skönt, och som många sagt är det otroligt dumt att vänta med att söka vård. Jag väntade tre veckor mest för att se om det gav med sig. Nu känns det bra att ha fått professionell hjälp och att ha en plan för att komma upp på löpbanan igen!

Tack igen för allas tips/råd/åsikter.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.