Löpning Träning 9 inlägg 5212 visningar

Hur snabb kan jag bli;-)

1983 • Monterey
#1
5 juli 2017 - 22:26
Gilla
Hej!
Blev medlem idag o här kommer premiärposten!

Är intresserad av era tankar kring mål och hur ni vet vad som är rimliga mål. Jag är relativt rutinerad inom träning men en ovan löpare. Har kört en hel del crossfit med intervaller på löpband men mest sett löpningen som ett nödvändigt ont.

Haft lite strul med sköldkörteln och gick ner mycket i vikt (mest muskler) efter mitt första barn o sedan dess har träningen inte varit så spännande. Min yngsta son är nu 1 år och sedan 3 månader tillbaka har jag börjat växla upp träningen o nu är det löpning som gäller! Tycker för första gången på många många år att löpning är roligt!

Provsprang milen på ca 52 minuter för ca 1.5 månad sedan. Sprang ett 5 km lopp på 23 för ca 2 veckor sedan.
Ska prova milen snart igen men vill först köra några fler långsamma 12-15 km pass. Vill undvika att bli besviken??

Första målet får vara milen på 50 minuter. Förstår att det är väldigt svårt att säga o väldigt individuellt men hur lång tid tar det att kapa 2 minuter på milen så här i början? Jag kommer träna mycket o målinriktat?? och vad är ett rimligt mål inom ett år? På vilka grunder sätter ni upp mål och hur vet ni vilken tidsaspekt som är rimlig? Antar att man lär sig efter hand men hur ska jag som nybörjare tänka?

Nästa fråga rör vila. Jag är ganska dålig på det.  Jag tänker att om jag "bara" kör 5-10 km så kan jag köra på några dagar i rad men försöker vila en dag om jag kör längre. Tänker jag fel? Hur lite vila kan man ha? Jag vill ju få in så många pass jag kan men vill ju helst hoppa över skador o gärna optimera min resultat så mycket det bara går (som alla andra??). Antar att man behöver lite vila då oxå. Jag är ju trots allt en trött 2barnsmor över 30??  Man kanske rent av inte tjänar så mycket på mängdträning som jag tänker mig?????

Känner inte av några skador nu förutom en tå som bråkat länge.
Skulle gärna köra 5-6 pass i veckan eftersom jag just nu inte har mycket annat för mig...

Tack till den som orkat läsa ändå hit! Tacksam för alla tips i tankar!
1981 • Vegan Runners
#2
5 juli 2017 kl 22:53
Gilla
Jag vet att jag är tråkig nu men ett rimligt mål är att bestämma sig för att försöka snitta t.ex tre, fem eller tio timmar träning per vecka. Vissa veckor tuffare, andra lättare. Det är ett mål du kan styra över själv och utvärdera och omförhandla efter en månad och ett halvår.

Vad tiden blir på milen är jätteindividuellt och dumt att ha väldigt hårda förhoppningar på. Du kommer garanterat bli bättre om du tränar klokt och inte blir skadad men se det som en bonus och en present mer än som ett mål du blir besviken över att inte uppnå så fort som du hade velat.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#3
5 juli 2017 kl 23:42
2 Gilla
Skaffa en snabb personlig tränare som skriker åt dig hela milen, så kommer du kapa de där 2 minuterna lätt som en plätt.

För övrigt verkar du ha farten inne 47-48 minuter. Så det är bara att gnugga asfalt, så ska du se att du snart spränger dina PB.
1982 • Avesta
#4
6 juli 2017 kl 09:25
1 Gilla
Hur bra du kan bli är helt upp till dig. Hur dedikerad du kommer vara över tid. För det tar många år av kontinuerlig träning att bli riktigt bra i löpning. Däremot ska det sägas att man går framåt med väldigt stora kliv i början. Om du redan gjort 52 på milen så är det fullt möjligt att du går under 50 på ett höstlopp. För mig tog det två år att nå 35 (motsvarande 39.30 för damer) .
Hur mycket vila man behöver är något man behöver känna själv. Men där du befinner dig så bör du ha ett par vilodagar i veckan. Det tar tid att vänja kroppen med mycket löpning. Låt det ta tid att öka mängden så du inte går sönder. Har du en bra träningsbakgrund krävs färre vilodagar.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
6 juli 2017 kl 17:27
1 Gilla
Kloka tankar av Mattias. Vill bara lägga till att träningsvärk är OK men allt annat som gör ont ska du vara försiktig med, inte springa om du har ont - det finns andra sätt att hålla uppe konditionen. Det viktigaste för att bli snabbare och/eller mer uthålligt är att inte få långvariga skador utan kunna hålla på och träna med bara korta uppehåll, helst självvalda. Alldeles för många öser på för att det är kul och så blir de skadade och sen är det bara en bråkdel som kommer tillbaka.
Åsa
1978 • Tyresö
#6
6 juli 2017 kl 22:14
1 Gilla
Sällar mig till föregående talare:
"Alldeles för många öser på för att det är kul och så blir de skadade och sen är det bara en bråkdel som kommer tillbaka. "
1983 • Monterey
#7
7 juli 2017 kl 19:45
Gilla
Tack för bra tips!! Skador har jag haft min beskärda del av och det hoppar jag gärna över;-).

Har ett unikt tillfälle att träna väldigt målinriktat ett år framåt så vi får se var det tar mig. På gott och ibland ont så är man ju en tävlingsmänniska och resultat tenderar att vara centralt i det mesta jag tar mig för.

Har funderat på pt men bor i USA just nu och det är ganska svårt att hitta någon som jag tror på.

Generaliserar kraftigt nu men jänkare är ju lite så att om man spelat gitarr en gång så är man Slash och har man sprungit maran en gång så kan man kalla sig Gebreselassie. Vilket gör det svårt att gå på rekommendation. Men ska helt klart kolla upp det mer!

Sprang mina snabbaste 14km igår men då blev jag liggande på garageuppfarten tills gamarna började cirkulera över mig så vi får se var detta bär. Men stort tack för tankar o tips!

Hobbylöparn
Östermalms IP
#8
7 juli 2017 kl 21:31
Gilla
Haha, den beskrivningen stämmer tyvärr in på de flesta svenska kontorsnissar.

Fast då är det mer; jag sprang 7,5km en gång för 7 år sen, så jag är än idag expert på träningslära.

Och kan fälla dräpande kommentarer om folk som är så kassa att de springer Marathon på runt 4 timmar. (själva skulle de inte klara 6-timmars repet)
Mille
1987 • knivsta
#9
7 juli 2017 kl 22:04
2 Gilla
Bild uppladdad av Mille
Gitarrguden
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.