Löpning Träning 6 inlägg 12364 visningar

Hjärtrusning

Zara
1989 • Uppsala
#1
16 februari 2017 - 22:52
Gilla
Hej!

Idag var jag med igen om att mitt hjärta skenade iväg under ett intervallpass. Det har hänt förut, men inte jätteofta, kanske två - tre gånger på ett år.

Jag kollade upp det då jag hade det sist. Fick göra ett EKG, men det såg bara fint ut. Någon som har varit med om liknande att hjärtat bara kör iväg? Man känner själv hur det slår sjukt fort, sen hade jag pulsmätare på idag och pulsen steg upp till 240! Se passet i min dagbok.

Ni som har varit med om detta, är det något farligt? Eller är det bara något som kan hända lite då och då?
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
17 februari 2017 kl 00:41 Redigerad 17 februari 2017 kl 00:42
1 Gilla
Om det är farligt beror nog främst på om du har några riskfaktorer, typ klaff-fel eller andra svagheter i hjärtat. Själv har jag förmaksflimmer som kommer då och då (förr sällan, nu alltför ofta), då rusar pulsen upp men framför allt blir den oregelbunden.
Att bara ta ett EKG när pulsen har återgått till det normala låter lite slarvigt - man ser visserligen en del som kan vara fel men långtifrån allt. På mig gjorde de en ultraljudsundersökning med stresstest, injicerade något adrenalinliknande så att pulsen gick upp ordentligt, då fick man se flimret och kunde se att hjärtat fungerade mekaniskt bra så det är inte farligt för mig. Det låter som om du borde få motsvarande undersökning. Men du är ung och är du i övrigt frisk osv kanske man bedömt att risken är obetydlig. Vet ju inte hur mycket de frågat och kollat.
Nu har du det ju väldigt sällan=svårt att kolla. Men det finns små (och pyttesmå) ekg-apparater man kan ha med sig och snabbt ta ett enkelt ekg när det händer (har beställt en på nätet för en tusenlapp, jag vill analysera noga själv...)
Du får googla lite, vårdguiden1177 m fl ställen kan ha bra info. Hjärtklappning, takyokardi kanske är bra sökord.
1956 • PARTILLE
#3
17 februari 2017 kl 08:18
Gilla
Ett EKG är en ögonblicksbild precis när det görs, samma sak gäller blodtryck. Det gäller att få EKG:t då det inträffar. Ett hjärtflimmer (om det är nu det Du har, behöver inte alls vara så) uppstår oftast under kortare perioder men kan i vissa fall sitta kvar under flera dygn och därför kan det bli svårt att fånga sådant på ett EKG. Det finns en hel del varianter på hjärtflimmer. Att Du får ett högt värde på pulsmätaren behöver inte betyda att Du har ett flimmer eftersom en pulsmätare inte känner av arytmier. Jag använder en blodtrycksmätare som kan indikera arytmier. Men observera att den indikerar arytmier som kan vara ett vanligt dubbelslag, den säger inte om det är ett flimmer
Du kan göra som Oldboy - att försöka framkalla detta för att fastställa orsaken. Du kan även göra ett så kallat bandspelar-EKG där Du bär på en mätutrustning under ett dygn eller två. Precis som Oldboy har jag haft hjärtflimmer i två omgångar och blivit både opererad för det och elkonverterad.
Mitt råd är att få en remiss till en hjärtmottagning
Du kan läsa mer här: http://www.formaksflimmer.com/
Slutligen vill jag också bara säga att statisk elekricitet kan orsaka höga pulstoppar på pulsmätare (Garmin och Crafttröjor i mitt fall). Så Du kan även testa att gnida in ett par droppar av vanligt diskmedel på utsidan av pulsbandet (där kontaktytorna sitter) och göra om testet igen, så har Du eliminerat den felkällan.
1956 • PARTILLE
#4
27 februari 2017 kl 19:13
Gilla
Leif Rubensson
1965 • Kalmar
#5
27 februari 2017 kl 19:25
Gilla
Jag hade jätteproblem med såna rusningar för några år sedan. Oftast kom de där rusningarna lite efter mina träningspass. Inte alls ovanligt att pulsen steg mot 240 och stannade där upp emot en halvtimme som längst. Problemen eskalerade för mig så att jag drabbades nästan dagligen i november 2010. I januari fick jag börja knapra betablockerare och då blev livet lite mer förutsägbart. Fast det var aldrig kul att träna samtidigt som man hade betablockerare i kroppen. I april 2011 genomgick jag en framgångsrik ablation och efter det har jag varit helt symptomfri.
Att lägga sig och ta ett EKG kan eliminera flera otäcka åkommor som en ökad puls kan bero på. Men för att komma till rätta med ditt problem behövs nog ett långtids-EKG. Ett EKG som tas under en längre tid när du utför de sysslor som du brukar göra till vardags inklusive träning. Hoppas det hela löser sig för dig och att det inte ska dra ut för mycket på tiden. Jag förstår verkligen om du upplever de där rusningarna som obehagliga.
Leif Rubensson
1965 • Kalmar
#6
27 februari 2017 kl 19:27
Gilla
Alltså för att förtydliga mig. Ett EKG löser naturligtvis inte åkommor av den här typen men hjälper till med diagnostiken :).
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.