Löpning Avancerad träning 2 inlägg 4980 visningar

Testa maxfart sprint

#1
11 juli 2016 - 16:48
Gilla
Hej!

Sitter och funderar på att testa maxfart sprint, max 200m, och vill jättegärna veta om det är någon som har erfarenheter från sånna tester? Hur gjorde du då? Och hur gick det?
Lars Pensjö
1961 • Torslanda
#2
14 juli 2016 kl 14:44
Gilla
200 m är en intressant sträcka. Oftast öppnar man rätt hårt, och tappar förvånansvärt mycket på slutet. Mjölksyreträning och explosiv styrka gör väldigt mycket.

Jag känner inte till några officiella tester, annat än att gå på tävlingar. Enklast annars är att springa på riktig bana eftersom det är ett bra underlag och man har en exakt sträcka.

Det går att mäta själv, men är vanskligt, speciellt om klockan sitter på ena armen och man trycker av med motsatt hand. Men det kan duga som indikation! Bättre kan vara att springa med en klocka eller stoppur i handen, så att man endast behöver ett enhandsgrepp för att starta och stoppa. Kanske inte helt optimalt eftersom man ofta sprintar med utfällda handflator.

Frågan är om du vill starta med startblock. Det ger inte så mycket fördel som man skulle kunna tro, ifall man inte tränat för det. Vi var några veteraner som testade 60 m, och jämförde liggande eller stående start med startblock. Det gick oftast snabbare med stående start!

Om du kan ha en vän att ta tid åt dig, så blir det kanske mer noggrant, men det är inte helt lätt. Det behövs ju en korrekt start, medan tidtagaren står vid målet. Han som tar tiden går ofta på rökpuffen från startpistolen, eftersom ljudet tar nästan en halv sekund innan det kommer fram.

Ännu bättre är förstås riktig eltidtagning, men jag tror det mestadels förekommer på riktiga tävlingar.

Om du bor i Göteborg är du välkommen på Korpens Friidrottstävlingar till hösten (http://www.korpengoteborg.se/Idrotter/Friidrott/Poang-ochMasterskapstavlingar/). Vi är inga proffs, bara en bunt glada amatörer som tycker det är roligt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.