Löpning Träning 8 inlägg 1434 visningar

Hjälp!!

Stefan
1975 • Myresjö
#1
28 april 2016 - 18:55
Gilla
Hej alla!!
Jag skulle behöva lite tips om hur jag ska lägga upp träningen inför ett terränglopp på 11km som jag ska springa i slutet av Juli. Jag har fått rådet att köra intervaller på 6 X 1000m, men hur långt innan ska jag börja med det, och hur snabbt ska jag springa varje intervall? Ska jag köra så ett pass i veckan och träna ren löpning typ 2-3 gånger utöver det?

Tacksam för hjälp =)

1979 • Norrköping
#2
28 april 2016 kl 19:12
Gilla
Hej Stefan,
jag skulle fokusera på backintervaller inför ett terränglopp. Det är bra att inte bara kunna trycka på i såväl uppför som utför. Det går ju att variera backar, tex "väggar", långa sega, korta branta osv osv.
6x1000 är säkert jättebra det med.
Alla intervallpass behöver ju inte se likadana ut.

Ett intervallpass i veckan brukar väl i allmänhet ses som ett bra upplägg, samt ett långpass och 1-2 lugna löpturer.
I början av juli kan du lägga in några tröskelpass för att se hur farten ligger utan att det ska/bör påverka tävlingsdagsformen alldeles.
Stefan
1975 • Myresjö
#3
28 april 2016 kl 19:22 Redigerad 28 april 2016 kl 19:24
Gilla
Tack för svaret Carina!!

Hur många intervaller tycker du jag ska springa varje pass?
Jag är väldigt novis på lite längre löpning och vill bara kolla att jag uppfattat "tröskelpass" rätt. Är det när man ligger ganska nära sin maxpuls, utan att gå över gränsen? Och hur långt ska jag springa ett tröskelpass?
1979 • Norrköping
#4
28 april 2016 kl 19:58
Gilla
Ingen orsak Stefan.
Frågan om hur långt och hur snabbt och hur många intervaller är lite som den filosofiska frågan "hur långt är ett snöre?". Tusingar, eller 6x1000 är vanligt på ganska flack mark. Backintervaller är mer subjektivt iomed att en backes lutning och längd spelar roll på intervallets kvalité. Dessutom sker dessa intervall även i nerförslut, vilket förstås förlänger intervallet.
Grejen är den, att du har många intervallpass framför dig fram tills tävling där du kan variera något enormt utan att egentligen göra något annat än nytta för din träning.
Kontentan är ju den att det är "mil i benen" och förmågan att springa ifrån dina motståndare i uppför, och sen rusa vidare nerför är det som kommer ta dig långt på tävling (samt göra det roligare i allmänhet). Att träna på att inte lägga i bromsen i nerförsbacke kan vara en ganska stor övning.

Ett tröskelpass kan ses som ett pass i tävlingsfart eller däromkring, i 3/4 - 4/5 dels längd av tävlingsrundan. Ett formtest, helt enkelt, för att se vad du behöver justera eller behålla i din träning.
Stefan
1975 • Myresjö
#5
28 april 2016 kl 20:13
Gilla
Oki!!!
Tusen tack för att du tog dig tid att svara på min fråga. Då har jag ju i alla fall blivit lite klokare i löpardjungeln ;-)

För övrigt går loppet på Öland, så dom riktigt branta backarna kommer jag nog att slippa =)
1979 • Norrköping
#6
28 april 2016 kl 20:41
Gilla
Haha, ja då kan det kanske vara läge att träna på att springa i en vindtunnel istället ;)

Skämt åsido, backintervaller kanske inte ska få lika stort fokus mer än för att träna tex kadens och fotisättning om en nu vill nörda ner sig lite i fotsteg... men gör inte de flacka intervallerna till något urtrist (de har en tendens att inte bli av då) utan variera.

Klassikern "Idioten" kan en ju alltid utsätta sig själv för vid något tillfälle, om man nu inte kommer på andra sätt att köra intervaller.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#7
29 april 2016 kl 08:41
1 Gilla
Om du är relativt färsk som löpare så skulle jag prioritera distans med jämn fart + lite fartlek ( dvs varierande tempo med inslag av tempoökningar ). Under tävlingen så är det en fördel att springa med jämn ansträngning genom hela loppet, kanske skönt att ha lite krut på slutet. Själv körde jag inga intervaller innan jag bröt 35-minutersvallen på milen.
Stefan
1975 • Myresjö
#8
29 april 2016 kl 14:56 Redigerad 29 april 2016 kl 14:58
Gilla
Tack för tipset Lars!!
Ja, jag är ganska färsk som löpare... Har egentligen bara som mål att komma under timmen, men varje minut under det är ju kul att kunna slipa av.. Har i vilket fall börjat tycka det är jätteskönt att springa lite längre. Sprang en ganska kuperad mil förra veckan på 51:15... Ingen tid att hurra över för en löpare, men jag var riktigt nöjd med mig själv =)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.