Löpning Träning 4 inlägg 2807 visningar

Någon som springer med en Kelpie?

1989 • Älmhult
#1
1 oktober 2015 - 09:25
Gilla
Som rubriken lyder söker jag lite erfarenhet från de löpare som äger och springer med hundrasen Australian Kelpie. Om här finns några såklart :) Jag och sambon har bestämt oss för att skaffa hund och valet har nu fallit på en Kelpie då vi söker en pigg, samarbetsvillig och framför allt energisk hund då jag vill ha en ras som kan följa med mig ut på mina löprundor, långa som korta.

Vi bor med skogen runt hörnet så det är bara att ge sig ut i terrängen och springa. Hur upplever ni Kelpie-ägare att det funkar att springa med hunden i skogen? Har ni den kopplad eller låter ni den springa lös? Det förutsätter ju såklart att den svarar på inkall. Hur långa sträckor springer ni med er Kelpie? Min främsta distans på tävling är maraton så det blir ju ett långpass i veckan på allt mellan 20 och 35 km, men från vad jag har förstått borde detta inte vara några problem för rasen då den är i princip outtröttlig.

Jag menar också träna antingen viltspår eller rallylydnad/agility med hunden så att även det mentala stimlueras. Både jag och sambon har jägarexamen så vi rör oss mycket i skogen och letar spår även om vi för tillfället inte jagar (hunden kommer alltså inte användas för jakt). Jag tänker att dessa aktiviteter ihop med många löprundor borde ge en bra balans mellan motion och uppgiftslösande.

Jag kan notera att detta blir vår första hund så all annan input om rasen mottages tacksamt :) vi ska träffa uppfödaren nu i oktober och många frågor kommer självklart besvaras där, men jag känner att just löpar-relaterade frågor är nog lättare att få svar på här ;)
Gällivare
#2
1 oktober 2015 kl 12:44
Gilla
Är både löpare och kelpieägare sen många år.
Jag springer med Bruno (kelpie) på nästan alla löppass, han gillar inte intervaller nå vidare??
Jag har honom lös, förutom när vi möter andra hundar. Då vi möter människor får han springa bakom mig.
Kelpie har ofta en bra on/off knapp, kan ligga i soffan å mysa men tar man fram löparkläderna så....
Kelpie är ju en vallhund så den vill hålla ihop å vara med sin flock (familj)
Lycka till med valpen å löpningen.
1989 • Älmhult
#3
1 oktober 2015 kl 13:03
Gilla
Vad roligt att höra Åsa. Då är det Inga problem att springa lite längre sträckor med honom förstår jag? Och sedan återhämta sig på soffan i lugn och ro... :)

Rasen känns spot on för oss, och ännu mer när du understryker att den vill hålla ihop. Vi har många framtida äventyr som vi gärna vill ha med oss vovven på när han/hon är gammal nog.
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#4
2 mars 2018 kl 08:58
Gilla
Puffar denna tråd. Någon mer Kelpieägare på forumet?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.