Löpning Kläder, Skor & Prylar 8 inlägg 7409 visningar

Ultimata löparkläder (hur klär sig eliten och varför?)

1981 • Linköping
#1
28 september 2008 - 19:51
Gilla
Hej!
Jag tycker att man i ett lopp kan se ganska bra vilka som är lite bättre löpare endast genom att se till deras klädsel. Mer erfarna löpare tenderar nämligen att vara mer lättklädda. Min fråga blir då naturligtvis varför det är så?

Själv tillhör jag den mer oerfarna skaran som sprang både tjejmilen i augusti och lidingöloppet i långa tights, linne och t-shirt. Lite varmt var det under Tjejmilen men under lidingö tyckte jag att jag var bra klädd (ja, förutom jackan då som åkte av efter 1km...). Finns det någon poäng i att ha mindre kläder på sig? Är det de extra grammen som gör det eller mer vindmotstånd eller vad? (Om det är vinden så borde ju fler i herrklasserna klä sig i tighta kläder?) Vad är det som jag inte fattar?

(Jag vet att det är bra att småfrysa i början av ett lopp och att man får upp värmen, men det är inte det jag är ute efter)
Magnus
Stockholm
#2
28 september 2008 kl 19:58
Gilla
Det är ganska enkelt, det känns helt enkelt lätt och ledigt med bara shorts och linne, och speciellt kallt är det inte, i alla fall när tempen är över 10 grader. Det är en skön känsla när man tar av sig de bylsiga överdragskläderna efter uppvärmningen, då känner man sig lätt och snabb :)
Göran A
Lidingö
#3
28 september 2008 kl 20:03
Gilla
Det viktiga är att man ska trivas i det man springer i, (därför föredrar jag typ kortbyxor före thights). Vikten på kläderna tror jag inte på, men för stora kläder är inte så bekväma att springa långt i. Som sagt man hittar "sin" stil på kläderna också. Och som du och alla andra vet är det bättre i längden med för lite kläder. Nu för tiden finns det ju en uppsjö av lätta och sköna löparkläder för alla typ av väder, så det är bara att shoppa loss............
1966 • Karlstad
#4
28 september 2008 kl 20:06
Gilla
Sen finns det en ganska enkel förklaring. När kroppstemperaturen stiger så kostar det energi. Presterar man så ska det vara ganska kallt för att kräva extra kläder.
1981 • Linköping
#5
28 september 2008 kl 21:40
Gilla
Peter: Det var nog det jag var ute efter, spelar det verkligen så stor roll? Intressant. På kraftloppet stafetten med jogg.se sprang jag ( mitten av augusti...) med långa tights (jag är faktiskt frusen) linne och t-shirt. Det blev varmt och oj vad jobbigt det är att bli varm, jag förbannade solen, även om jag i vanliga fall är en solkatt ;-) Men det var ju bara soligt en stund, sedan kom regnet och oj så glad jag var att jag var påklädd. Kan det inte vara negativt att ha för lite kläder på sig?

Då tänker jag för loppet i sig, inte på ev. förkylningar som kan komma efter (som, enligt min läkare inte kommer av att man varit kall ändå).
1981 • Katrineholm
#6
28 september 2008 kl 21:48 Redigerad 28 september 2008 kl 21:49
Gilla
Det min tränare brukar varna mig för är att bli för kall om magen, han tror att det kan ge kramp. Annars tillhör jag de som springer i så lite kläder som möjligt. Kanske kan jag inte räkna mig till eliten, men jag har flera löparkompisar och bekanta som definitivt kan göra det. Om man springer runt och bär på kläder som bara gör en för varm så går det ju åt massor av energi till det. De flesta har nog så lite på sig för att man inte tycker att det behövs mer.

Sen så tycker jag att det psykiskt blir lättare om man kan röra sig ordentligt, jag skulle aldrig kunna springa ett lopp i jacka eller överdragsbyxor, knappt ens i långa tights (fast jag har ju långa tights om det snöar eller så).

Sen kan det ju vara skönt att ha lite mer på sig på ett långt lopp (eventuellt en tunn funktionströja under linnet) eftersom man lätt kan bli nerkyld utifrån om man springer längre.

Men temperaturer som det varit den här helgen och på Tjejmilen tex är det helt klart bara korta tights + linne som gäller för mig.

Dessutom så väljer aldrig jag att ha långt på benen om jag vill ha mer på mig, benen får så mycket blod så de håller sig varma. Är jag osäker på vad jag ska ha på mig så blir det isf något extra på överkroppen.
1966 • Karlstad
#7
29 september 2008 kl 12:20
Gilla
Hos hästarna (som springer knappa 2,5 minuter) har man bevisat att det skiljer sekunder på att ha kort päls eller den tätare vinterpälsen. Det kostar så otroligt mycket energi att kyla ned kroppen, och man alstrar ganska mycket värme vid löpning.
Då kan man ju tänka sig att för mycket kläder under 1-4 timmar för oss kan kosta en del också :-)
Men jag tar inte av mig för att kapa minuter även om det är det som sker, utan för att jag får panik när det börjar koka i kroppen. Fick stanna på Varvet och kränga av en undertröja, kostade ett par minuter för att få ordning på nummerlapp o trams, vilket i sin tur kostade bättre seedning till Stockholm. Inte tjänade jag nåt på den "vilan" heller för pulsen steg i frustration över krånglet. Plus att jag skulle bära på eländet resten av vägen. Favvounderställ :-)
Så ta av er kläderna när ni springer!
selma
1978 • Stockholm
#8
29 september 2008 kl 12:31
Gilla
jag lydde råden som beskrevs på marathon.se om mindre kläder till LL och det var jättebra. Bäst var de tunna handskarna som jag torkade svetten ur pannan med. Pröva.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.