Löpning Kom igång 16 inlägg 8008 visningar

Start tips + risk för "överträning"

1974 • Jönköping
#1
16 juni 2015 - 10:16
Gilla
Lång historia kort:
35 år, 178cm, 87kg.

Har aldrig direkt idrottat men har alltid haft ganska bra grund kondis. Jag löpt en del tidigare men nu var det något år sedan.

Nu har jag bestämt för att på allvar "satsa". Målet är att gå ner under 80kg så fort som möjligt. Jag har redan lagt om kosten vilket har gått vikten att gå från 93kg till 87kg.

Jag körde en löprunda igår och sprang 5km med snitt tid på 5:40 per km. Jag hade utan problem kunnat köra några km till.

Hur ofta bör jag springa? Fungerar det att köra en runda varannan dag eller kommer kroppen falla sönder?
De dagarna jag inte springer, kan jag köra en form av power-yoga dessa dagar eller måste kroppen helt vila? (Räcker det med tex 1 vilodag?)

Tack för eventuella råd och tips :)
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#2
16 juni 2015 kl 11:21
Gilla
Springa en runda varannan dag är nog precis lagom. Sen ska väl kroppen inte behöva vila helt på vilodagarna men du kan ju välja en fysisk aktivitet som belastar kroppen på annat sätt än löpningen.
Power-yoga "låter" i mina öron som det skulle funka men jag vet ju egentligen inte vad det är så jag törs inte lämna några garantier..
1967 • Torslanda
#3
16 juni 2015 kl 11:29
1 Gilla
Löpning i sig är inte det bästa sättet att gå ner i vikt, men det vet du säkert redan. Jag kan ta mig själv som dåligt exempel. Jag ligger på 9-10 mil i veckan och går upp i vikt:-) Varför? jo min viljestyrka att träna är större än min viljestyrka att stå emot "belöning" i form av kall mjölk och choklad. Helt ok för min del men kroppen är ruggigt duktig på att signalera för kompensation av förbrukad energi efter träning. Om man inte tänker på det så drar man lätt i sig mer energi än man förbrukat. När jag är allt för korpulent så skärper jag till mig och då rasar vikten snabbt. För de flesta så förbrukar vi inte i närheten så mycket energi som vi tror under ett pass. En timmes rätt hård löpning är inte mer än ca 7-800 Kcal för min del. Det är typ två små kanelbullar eller en halv liter fet mjölk. Ett kilo kroppsfett är ca 7000+ Kcal.

Men träning var det, Skynda långsamt. Om du kör på en för dig inte allt för högt tempe är det bara bra att köra varannan dag. Försök få lite variation i längd och intensitet. Det är när vi utmanar kroppen som förbättring uppnås. Räcker med att köra lite längre eller något snabbare i början. Första tiden är bara om att bygga uthållighet. Leder och annat tar mycket längre tid att utvecklas än din kondition och muskler. Skynda långsamt, lek mycket och få en rutin. Lyssna på kroppen. Helt ok att vara lite trött i muskler men inte ok att ha ont! Bättre att ha fast antal pass i veckan än att "ta igen" en vecka då och då. Kontinuitet går för allt annat. Satsa på bra skor och spring helst på ett något bättre underlag, typ i skogen. Asfalt + dåliga skor + övervikt = löparproblem för de flesta, även vana. Det tar bara ett par dagars kontinuerlig träning för att kroppen skall börja bli smått beroende av träningen. Endorfiner är en kraftful drog, nästan lika bra som mjölk:-)

Det vill till en hel del för att bli övertränad som löpare. Hemma brukar vi säga att när barnen säger till mig att jag är på dåligt humör så är det dags för en vilodag, då har jag tränat mer än jag klarar av i förhållande till min kapacitet. Så länge man längar till nästa pass och håller ett jämt humör utan oförklarlig negitivist så tränar man inte för mycket, enligt min mening. Det är bara när jag lägger in för många pass av kvalitet efter varandra jag känner mig övertränad. Kör man lugnare återhämtningspass som ren njutning så vilar man upp sig direkt och kan köra varje dag. För dig skulle jag tro att det funkar utmärkt med andra träningsformer mellan löppassen. Lycka till, se det hela som en resa och njut av löpningen!
1974 • Jönköping
#4
16 juni 2015 kl 11:43
Gilla
Med överträning menar jag risken för skador.
När du säger "ont" är det rejäl träningsvärk eller "aj fan vad det gör ont".

Att det inte är bästa sättet att gå ner i vikt vet jag, jag räknar samtidigt kalorierna och aktar mig rejält för belöningar (Som sagt redan gått ner 6kg på 2 månader) Självklart kanske det blir att jag äter lite mer. Jag ligger redan på ett ganska lågt intag idag, men bränner jag 500 kalorier en runda så känner jag att det är ok att äta ett ägg och lite mer grönsaker extra (Träningen är främst för att må bra och ge lite extra nedgång)

Jag testar varannandag, däremot vet jag att jag lätt får träningsvärk, frågan är hur mkt som är ok och inte... (Svårt att svara på jag vet)
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#5
16 juni 2015 kl 13:07
Gilla
Jag varvade löpning med simning när jag kom igång med löpning för ett par år sedan. Till en början körde jag alla vardagar men det blev för mycket så jag tog sedan vila på onsdagar. Kunde alltså bli löpning måndag, simning tisdag, vila onsdag, löpning torsdag och simning fredag och så kanske jag sprang på söndagen, simmade måndag och så vidare. Ibland bytte jag ut simning mot promenad eller vila istället.

Men även om man varvar olika sporter så kan det ändå bli för mycket. Då kan man få lite "gå i väggen" känsla att man blir orkeslös, apatisk och irriterad. Man kan alltså vara övertränad utan att ha träningsvärk eller ont i kroppen. Märkte att min vilopuls kunde vara högre om jag kände mig övertränad och ofta kan det bryta ut en förkylning eller liknande som ett sätt för kroppen att signalera att man ska ta det lugnt.

Om man får träningsvärk och ont i kroppen är det nog snarare så att man tar i för mycket. Sänk farten så kan du köra fler pass per vecka alternativt längre pass utan att bli sliten. Visst i början får man väl ändå träningsvärk men efter ett tag så får man inte träningsvärk av normala träningspass.

I samband med att jag började träna så gick även jag ner i vikt. De första månaderna sprang jag inte alls utan körde promenader istället för löpning i 4-5 månader. Sedan när jag börjat med löpning (när vågen gått från 116 kg ner under 100 kg) så var det enbart lugn löpning till en början. Det är svårt att samtidigt ligga på kaloriunderskott och köra hårda träningspass. Jag fokuserade på att bränna kalorier så länge jag försökte gå ner i vikt. Prioriterade alltså långa lugna pass, mycket promenader, simning och liknande som bränner kalorier utan att slita ut kroppen. Samtidigt naturligtvis hålla igen på matintaget. Men detta ger också större risk för att det övertränade tillståndet ska infalla, alltså där man känner sig helt orkeslös på grund av bristande energi. När vågen visade under 90 kg så lade jag av med att hålla inne på maten för att orka träna som jag ville och sedan dess har jag legat ganska konstant i vikt. Men inser att det nog vore bra att gå ner några kilo till.

Märker att jag kan reglera vikten litegrann med träningsdosen. Kör jag perioder med större mängd träning går vågen sakta nedåt och vice versa. Så för mig hjälper träning mot att jag ska gå upp i vikt igen efter min viktnedgång. Ska försöka vänja kroppen med högre mängd träning så kanske jag kan få ner vikten automatiskt så småningom.
1982 • Avesta
#6
16 juni 2015 kl 13:34
1 Gilla
Löpning inte det bästa sättet att gå ner i vikt? Okej, vad är då det bästa? Förutom att sätta sig själv i svält :)
1974 • Jönköping
#7
16 juni 2015 kl 13:54
Gilla
Mattias: Jag känner ungefär likadant. Det måste väl vara bättre att jag springer än fortsätter lira tv-spel och glo på TV :)?
1976 • Västerås
#8
16 juni 2015 kl 14:00
Gilla
Faktum är att det för de allra flesta är en ändrad kost som är hemligheten för att gå ner i vikt. Att löpning sedan kan hjälpa till är en annan sak. Men kosten är viktigast för en viktnedgång. Så jag tycker att Mathias tips är riktigt bra.
1982 • Avesta
#9
16 juni 2015 kl 14:19
Gilla
Martin> Det är bara fortsätta på den inslagna vägen! Kul att du lyckas ändra livsstil. Det krävs karaktär :)

Själv gick jag förra året ner 20 kg på löpning och förbättrad kosthållning och har svårt att tänka mig att det finns så många bättre träningsformer för viktnedgång :)
Robin
1980 • Stockholm
#10
16 juni 2015 kl 16:50
1 Gilla
Mattias/Martin:

Jag håller till viss del med om att det inte är bästa sättet att gå ner i vikt men mer av de anledningar som Ronny är inne på än de som Mathias nämner. Som löparnovis och med några extrakilon att bära på så är det för många svårt att på kort sikt komma upp i veckomängder som gör någon jättestor skillnad utan att de överanstränger sig och åker på skador. Därmed inte sagt att löpning är verkningslöst vad gäller viktnedgång, men om huvudsyftet är att rasa i vikt och träningsformen inte spelar så stor roll så kan det nog vara idé att kombinera löpningen med andra mer skonsamma typer av träning, t ex cykling/spinning, simning, powerwalk eller gruppträning på gym. Då kan man få en betydligt större veckomängd träning utan att öka risken för skadeproblem lika mycket. Många är ju dom nybörjare (inklusive jag själv) som snabbt fått en förbättrad kondis, ökat på veckomängden löpning för fort och sedan åkt på ett gäng skador. En del kan säkert relativt fort komma upp i veckomängder på 5-6 timmar löpning utan några problem med skador, men för många tror jag att det blir lite av ett moment 22 - man behöver köra mer löpträning för att den ska ge önskvärt resultat vad gäller viktnedgång men när man gör det så skadar man sig och kan inte träna alls.

Så mitt tips är: fortsätt spring men stegra mängden långsamt, bryt av med lugnare löpveckor då och då och kombinera med andra former av träning.
Roger
1974 • Eskilstuna
#11
16 juni 2015 kl 17:06
Gilla
Vet inte hur denna tabell överensstämmer med verkligheten. Men enligt den är löpning allra bäst för att bränna fett! :) Iofs får man lov att springa SNABBT för bästa resultat. Kan va svårt för någon som är otränad att hålla sub 4 min/km i 60 min! :)

En rolig kalkylator iallafall!

kaloritabell.com
1967 • Torslanda
#12
16 juni 2015 kl 18:06
3 Gilla
:-) ha,ha, Väntade på den. Du har en rätt bra artikel om just detta här: http://tranastyrka.se/du-kan-inte-kompensera-for-skitmat/ Det går i princip ut på att våra kropper är överduktig på att vilja hålla energibalans. Om man inte som trådskaparen har järnkoll på sitt intag så hjälper inte lite joggande nämvärt. Självklart förbrukar du mycket energi när du springer och helt klart mer än när du går(mätt per tidsenhet). Dock vet kroppen om detta och vill gärna att du balanserar detta och då är det upp till din vilja att stå emot om det är just viktnedgång man vill ha. När man tränar lite mer så behöver man få i sig en del extra energi, särskillt efter hårda pass. I början med jogg ett par gånger i veckan är detta dock inte lika nödvändigt, du återhämtar dig fint ändå. Jag har rätt bra koll på energinehåll på det jag äter och hur mycket jag förbukar under mina pass. När jag bryr mig om vikten är det matematiskt mycket enkelt att gå ner i vikt med löpning men det kräver lite koll på vad jag trycker i mig. Jag har gått ner 12 kilo med hjälp av löpning men då skippade jag mjölken trots överj---igt sug. Nu bryr jag mig i regel inte om vikten och då går det som det går, trots rätt mycket löpande. Man kan säga att jag springer så jag kan dricka mer mjölk.

Men, nu var det inte vikten som var det viktiga utan träningen. Inom försvaret hade vi en rätt löjlig devis men den stämmer ändå rätt bra, Det är inte distansen som dödar, det är farten. I lagom fart kan du i princip träna hur mycket som helst. Låg fart sliter inte mycket på leder eller annat men för varje liten ökning i tempot så ökar du slitaget och risken för skador exponentiellt. Jag jobbade för FN i forna jugoslavien och vi hade ofta patrullpass på 10+ mil ett par gånger i veckan. Inga problem när man gör det i lagom takt. Hade jag däremot sprungit detsamma med min dåvarande kapacitet så skulle jag garanterat skadat mig. Det är skillnad på träningsvärk och ont. Träningsvärk är muskler som anpassar sig till stimuleringen och är som jag ser det bara bra och skönt. En belöning för slitet man lagt ner. Inga problem att träna med normal träningsvärk mer än att det är jobbigt. Lite sunt förnuft får man dock ha. Efter t.e.x. ett marathon så är slitaget på kroppen rätt stort och det kan mycket väl vara så att träning då sliter mer än det gör nytta. Man har helt klart mer träningsvärk i början när man anpassar sig. Numer har jag i princip aldrig träningsvärk men är duktigt seg efter många pass istället.

Ont däremot innebär att man gjort något fel. Tränat mer än kroppen tål, haft fel utrustning, belastat fel eller något sådant. Där är det viktigt att hålla koll och ta actions. Löparknä etc är vanligt i början liksom gubbvad och mycket annat. Jag har haft allt det i början då jag ökade för fort. Såg någon artikel om att 9 av 10 nybörjare får något slags löparrelaterat problem under första året. Efter att ha dragit ner på tempot under en längre tid och öka mängden istället har jag nu på senare tid kunnat öka tempot rätt markant utan minsta känning av något. Du behöver bygga en grund för framtida framsteg. De första åren som löpare räcker det med bara volym för att även förbättra tider. Kroppen bygger upp sig, du blir uthålligare etc. När man inte ser någon utveckling av volymen kan det vara dags att börja titta på fart, trösklar etc. Nu i början skippa allt det och kör på lugna pass som kan bli längre och längre och eller oftare. Hela tiden utan känningar. Glöm inte preventiv träning så att du undviker skador och kan behålla glädjen. Löpning utan glädje är rätt meningslöst...
1974 • Jönköping
#13
17 juni 2015 kl 08:12
Gilla
Tänkte passa på att ställa en fråga. Jag har tänkt att belöna mig själv med en ny cykel när jag är under 83kg (-10kg). Självklart ska den vara anpassad för träning.

Finns det ngt bra cykelforum eller finns det ngn dold del här?

Jag bor på "landet" och har ett gammalt järnvägspår på 4 mil precis brevid som är borta sedan länge. En racer fungerar inte men jag vet inte om jag ska satsa på en MTB eller en "cyclocross". (MTB känns överdrivet och cyclo känns smalt) Jag är dessutom ganska ointresserad av att ge mig in på småstigar etc utan vill hålla mig på vägar (Ogärna asfalt dock då jag tycker bilar är otäckt när man cyklar....)
1967 • Torslanda
#14
17 juni 2015 kl 08:30
Gilla
Det finns en mycket öppen del här: http://www.cykla.se/ det är svettig familjens cykel del. Om du tittar högst upp på jogg.se sidan så ser du länkar till svettig, cykla, tri och skid. Där bör du hitta vad du letar efter.
1984 • Stockholm
#15
17 juni 2015 kl 11:45
Gilla
#13 letat efter samma typ av information nyligen eftersom jag också funderat på ny cykel. Läste en del och är ganska säker på att "cykelexperterna" kommer säga att det är en cyklocross du ska ha.
Birgitta Wallenborg
1964 • Moheda
#16
17 juni 2015 kl 17:24
Gilla
Ser att många svar handlar om löpningen. Yoga är ett fantastiskt komplement till löpning. Du får rörlighet och dynamisk styrketräning.
Yogan gör dig till en starkare bättre löpare är jag helt övertygad om. Lycka till
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.