Löpning Träning 4 inlägg 2583 visningar

Tävling som träningseffekt

1989 • Karlstad
#1
24 maj 2015 - 12:50
Gilla
Har tuffa tävlingslopp positiv eller negativ effekt på sin träning?

Eftersom man toppar formen så tappar man ju en hel del mängd veckorna innan ett lopp. Men samtidigt kanske ett tävlingslopp ger en hel del? Det är ju inte så ofta kroppen får kämpa så hårt och så länge som på en halvmara/mara.

Någon kunnig person kanske kan reda ut detta. :)
1972 • Ljungby (Älmhult)
#2
24 maj 2015 kl 14:02
Gilla
Försöker man maxa, så sliter det mer än vad det gör nytta. Men däremot kan man lägga in tävlingar som inte betyder så mycket och man inte formtoppar till dem för att få ett bra träningspass i nästan tävlingsfart (dock inte marathon för det sliter mycket).
1981 • Katrineholm
#3
24 maj 2015 kl 14:59
Gilla
Jag använder ofta några millopp och någon halvmara som träningspass på våren, inför bland annat maran. Men inför de loppen tränar jag som vanligt men brukar vila dagen innan loppet. Skulle jag ha en formtoppningsvecka inför alla de loppen skulle jag missa alldeles för mycket, speciellt som jag är triathlet och behöver hinna med att träna de andra två grenarna också.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#4
24 maj 2015 kl 15:07
1 Gilla
Om man väljer att tävla på kortare distanser 5 - 10 km sliter det inte mycket. När konkurrensen var som hårdast under mitten av 80-talet tävlade många i klubben intensivt under säsongen. Under juli blev det grundträning igen sedan rullade det igång igen. Sprang man en halvmara så tog man oftast en tävlingsfri helg efter. Toppade gjorde bara inför något enstaka lopp per år. Min uppfattning är att tävlande höjer nivån på din löpning, men välj få lopp att toppa till.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.