Löpning Avancerad träning 20 inlägg 8451 visningar

Fundering kring årsupplägg

Anders Bergman
1975 • Stockholm
#1
27 november 2014 - 22:56 (Redigerad 27 november 2014 - 22:58)
Gilla
Hej. Snart dags att göra bokslut för mitt första löparår men innan jag gör det så vill jag gärna veta om det är någon som har några tips kring vintervila/träning. Här kommer några påståenden att förhålla sig till.

1. Börjar bli sliten. Har ökat lite i mängd sista månaden och har fortsatt med 2 fartpass/v.
2. Har 3 bokade maror nästa år varav den första är i mitten på mars. (Barcelona, Stockholm, Berlin)
3. Barcelona är inte min "huvudmara" men vill självklart persa.
4. Skall göra försök på sub3 nästa år och kanske ner mot 2.55 i Berlin. (om jag fortsätter svara lika bra som jag gjort på träning samt håller mig skadefri)

Eftersom jag är ny på det här så vet jag inte så mycket kring hur man ska tänka kring vinterupplägg och om man eventuellt skall göra någon paus/vila någonstans och starta igång träningen hårt igen... Verkar finnas lite olika åsikter... - Kör mkt mängd men ingen fart? - Ta en vilomånad med liten mängd? - Träna som vanligt men byt ut intervaller mot tröskel och marafart?

Jag vet ju att det finns en massa ess här ute med erfarenhet... Får ni någon känsla kring vad jag skrivit? :)
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
27 november 2014 kl 23:32
Gilla
Om du är sliten tycker jag du kan unna dig några dagars ren vila. Låt sedan grunden i din träning vara lugna, långa pass med volym som mål. Börja sedan lägga in ett snabbare pass per vecka, eventuellt i form av långa intervaller. In mot tävlingssäsong minskar du volymen och lägger in ett ytterligare kvalitetspass. Viktigt är att behålla ett långt, lugnt pass per vecka.
Anders Bergman
1975 • Stockholm
#3
28 november 2014 kl 15:33
Gilla
Så man kan fortfarande ha hög veckomängd fast lugnare fart? Är det det som avses när folk pratar om uppbyggnad när det inte är tävlingssäsong? Hur länge gör man det lämpligtvis?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#4
28 november 2014 kl 15:53
Gilla
Grundträning tycker jag du kan hålla i tills du har ca en månad till din första tävling. De flesta passen ska vara i "snacktempo", känner du dig pigg kan du lägga ett pass snabbare km någon gång.
Anders Bergman
1975 • Stockholm
#5
28 november 2014 kl 16:02
Gilla
Så att hoppa på ett 12veckors program av Friberg till nyår är inte helt optimalt då antar jag?
Leonard
1981 • Hovet
#6
28 november 2014 kl 16:13
Gilla
Jag är helt inne på Lars linje och skulle inte rekommendera något 12-veckorsprogram. Själv är jag anhängare till Maffetone och känner du dig sliten så är det ett tydligt tecken på att du kanske är påväg mot eller faktiskt redan är övertränad.

Mitt vinterprogram består av nästan enbart grundträning på aerob tröskelpuls, vilket för mig är runt 142-144 slag per minut. Typiskt träningspass är 15 min uppvärmning, 30-90 min löpning med 15 min nedvarvning.
1968 • Kapp
#7
28 november 2014 kl 18:01
Gilla
Tycker nog du ska hoppa på programet!
Men ta en sessong vila nu om det passar in,
Men då du vill under 3 på maran så är nog ett program smart då du då får nog variaton på träningen,
1984 • Stockholm
#8
28 november 2014 kl 19:25
Gilla
Jag tycker det här är svårt också, iallafall ur ett teoretiskt perspektiv - i praktiken kör jag mitt sätt vilket är relativt kvalitativt även under vintern men med nån månad lugnare "grundträning", mest för att vila upp lite vilja. Men i teorin känns det som att grundträning ffa är avsett för tävlingslöpare som är väldigt slitna efter en lång tävlingssäsong. Tycker det är lite svårt att översätta till motionärer som tävlar sparsamt och inte ligger på så hög mängd. I ditt fall Anders är det säkert bra att ta det lugnt om du känner dig sliten - men hur är det för oss som kör 2-5 mil i veckan och bara tävlar några gånger per år? Är det verkligen bättre att softa över vintern? Är det isåfall mest det mentala i att vila huvudet lite och komma laddat till nästa säsong man är ute efter eller är det helt enkelt svårt att få effekt på kvalitet året om?
Leonard
1981 • Hovet
#9
28 november 2014 kl 20:08
1 Gilla
Johan: Förr körde jag nästan uteslutande "kvalitativ" träning, med mycket tempo, intervaller och distanstempo och föll gott och väl innanför kategorin 2-5 mil med några tävlingar om året. Efter sista halvmaran i september hade jag ofta tappat helt lusten på att springa samt att jag ofta var i dålig form, förkyld, åkte på influensor osv. Efter några år började motivation också att tryta.

För ca ett år sen började jag köra fullt fokus på lågpuls och grundträning (plus andra förändringar, bla på kostsidan). Det tog ca 6 månader innan jag började bli av med förkylningarna (som dock blev lindrigare än förr!) och har nu inte varit sjuk på över ett halvt år (trots småbarn på dagis, mycket jobb, osv.)

Har inte haft några motivationsdippar, snarare tvärtom och jag springer mer än förr. Det är mer njutningsfullt och grundträningen ger effekt (jag springer ca minuten snabbare i aerob tröskeltempo nu än för ett år sedan).

Vart jag försöker komma är att grundträning är inte bara för elitidrottare och jag tror att många av oss springer för fort. Är som sagt inspirerad av Maffetone, men det fungerar för mig.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#10
28 november 2014 kl 20:09
Gilla
Anders: Jag skulle snacka med folk i din klubb som har liknande ambitioner om jag vore du (tränare?).

Som jag har fattat det så går våra duktigaste maralöpare ner från två pass kvalité i veckan till ett (som väldigt ofta är tröskel).
Anders Bergman
1975 • Stockholm
#11
28 november 2014 kl 22:36
Gilla
Tack för era svar hittills. Den sammanställda uppfattningen jag får när jag läser dem är att jag tar det betydligt lugnare några dagar framöver och därefter skippar hårda korta intervaller. Möjligtvis kvalitet i tröskelfart eller 3x3000.

I och med att jag inte är någon elitlöpare som har en miljard tävlingar så kanske jag heller inte behöver värsta vilan utan kan köra på med den mängd jag nu kör och krympa kvalitet till ett pass i veckan. Jag kanske också skall ta mig i kragen lite och sänka tempot på mina distanspass. Jag har tidigare tänkt att jag kan hålla mig under 80% av HRmax så är det lugnt... Men det kanske är bra att lägga sig lägre än så fram till uppstarten av Friberg sub3.

@Martin: Jag har gjort det lite grann men det är väldigt olika hur folk tänker och gör. Men du har rätt... Jag kan ju höra mig för med tränarna lite mer. Anledningen att jag ställde frågan här är att jag har fått så grymt hjälpsamma svar under året av sjukt många kunniga människor och jag gillar att samla en massa kunskap som kan spreta lite åt olika håll och sedan själv känna efter lite vad som känns rätt för mig. Oftast så hamnar jag i linje med det som flest folk tycker... Men inte alltid. :)
Thomas Lirén
1980 • Stockholm
#12
28 november 2014 kl 23:53
Gilla
Många verkar säga att det är kontinuitet i träningen som fått dem att bli så bra som de är. Jag kan egentligen bara prata för hur jag funkar, men jag skulle aldrig ta en vilomånad helt utan att springa om inte livet satte in käppar för det. Ibland handlar det om prioriteringar (som när man har mycket jobb eller är ute och reser t.ex.) och ibland handlar det om att man helt enkelt in kan (om man är skadad t.ex.). Däremot både fartpass och långa långpass kräver en del mental styrka för att genomföra. Ofta är de jätteroliga att köra, men ibland blir barriären för att ens ge sig ut och springa om man är trött och planerat att köra ett jobbigt pass alldeles för stor och istället för att köra ett lätt pass istället blir det ingenting, även om jag vet att de gånger man kommer ut och kör att lite kortare ganska lätt pass känns det jätteskönt och höjer motivationen för att senare köra ett lite jobbigare pass igen.

Jag har de senaste åren sprunget marathon lite då och då, men tycker det ibland känns lite som att man verkligen måste prestera en bra tid när man springer det. Millopp är inga problem; dem kan man se som ett formtest eller tuffare fartpass, där man ändå vill prestera, fast det bara är lite viktigt med vilken tid man egentligen springer på. Men det som jag finner mest glädje i löpningen av är att springa halvlånga terrängultror, då man måste se till att man får tillräcklig mängd för att kunna genomföra dem, samtidigt som resultaten i loppen är extremt svåra att jämföra med någonting annat och att man under tiden får en härlig naturupplevelse och får småsnacka lite med lite random andra löpare.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#13
29 november 2014 kl 05:18
3 Gilla
Jag har startat om min löpning i år efter en fotoperation förra hösten och har i höst startat grundträningen inför 2015. Upplägget jag kör just nu är lugna långpass, distans i lugn fart fart och ett löpbandspass med tröskelintervaller. Utöver detta så leder jag spinning och kör lätt löparstyrka på gym. Jag har noterat att när jag ökat volymen med långa, lugna pass så har kapaciteten både på tröskelpass och spinning ökat rejält. Min vilopuls har också sänkts och ligger i nivå med vad jag hade i början på nittiotalet. Som bonus har jag tappat tre kilo vikt.
Oldboy
1952 • Danderyd
#14
29 november 2014 kl 11:40
1 Gilla
Nyckeln till bra träning är att du lär känna din egen kropp och vad den svarar bra på för det är olika. Några tankar:

Du har gjort en fantastisk resa under 2014, inte konstigt om du börjar känna dig sliten. Ungefär vid din ålder börjar kontinuiteten bli viktigare, det är förenat med större skaderisk att rampa upp snabbt när man blir "äldre". Men självklart ska du inte tvinga dig ut om det har slutat kännas lustfyllt att springa sedan du väl kommit igång. Tryter motivationen så spring utan klocka, prova nya rundor, prova att springa riktigt långsamt för att öka om du får lust till det, gå och simma i stället osv. Några vilodagar eller en hel vecka förstör inte heller nånting.

Träningen bryter ner men triggar uppbyggnad av kroppen. Många anser att periodisering är viktig, att ta en lugnare vecka med med mindre mängd ungefär en gång i månaden. Jag tycker det brukar ge sig själv av att man har svårt att hinna med alltid.

Maratonlöpare behöver inte springa snabbare än tröskelfart eller ungefär miltävlingsfart under sina intervaller. Men korta intervaller kan ha ett värde genom att de tenderar att hjälpa upp "grundfarten" så att övrig träning blir snabbare för en viss ansträngning.

Ett långpass i veckan är bra att kunna hålla fast vid.

En formtoppning för en mara anses av Pete Pfizinger (tror jag det var) ta 6-12 veckor, olika för olika löpare. Då ökar man mängden i början och byter sen gradvis ut lätta pass mot fartpass av olika slag. 1-3 v före loppet drar man ner mängden med rätt liten mängd sista veckan. Innan man vet vad som passar en själv bäst är två veckor ett säkert val.

Tre maror på ett år går utmärkt för en amatör men det är svårt att hinna med en optimal formtoppning med återhämtning och upprampning till normal nivå på träningen varje gång. Barcelonas bana är inte optimal för PB men lyckas du få trenden att hålla i sig blir det PB ändå med en bra dag.

Att efter din våldsamma förbättring under 2014 sätta ett tidsmål redan nu för nästa höst tycker jag är vågat eller snarare onödigt. Sätt tills vidare målet "hitta den bästa träningen för mig" så kommer det att fortsätta rasa in PB:n, men kanske i ojämn takt. Tillåt dig att misslyckas på något lopp, att experimentera med upplägg och känn vad som funkar. Själv sätter jag pb varje år men misslyckas också med nån mara varje år.

Om du inte förivrar dig så att du blir övertränad eller skadad (för ofta) så har du många år av förbättringar framför dig men se till att du behåller löpglädjen, spring gärna på känsla, det enda som får bli tvång är att ta på sig löpskorna och gå ut genom dörren även om vädret är uselt. Infinner sig inte någon positiv känsla efter nån km så ta ett kort pass. Lycka till!
Benny
1972 • Skellefteå
#15
29 november 2014 kl 13:45
3 Gilla
Håller med om att man kan lägga tonvikten på lågintensiv löpning under grundträningen men att helt skippa fartpass tycker jag själv är förödande. Jag har testat det med resultatet att klippet i steget blir allt sämre och att man därmed lätt lägger sig till med en lite ”lufsande”, otajt och oekonomisk löpstil som det tar en del tid att bli av med. Dessutom drog jag lätt på mig skador om jag inte trappade upp väldigt försiktigt när väl blev dags att vässa formen igen inför vårens och sommarens lopp. Den uteslutande långsamma löpningen hade uppenbarligen inte stärkt kroppen tillräckligt bra för att den skulle tåla den mer kvalitativa träningen utan väldigt försiktig upptrappning.

När jag istället förra året även under grundträningen regelbundet körde både tröskelpass och korta intervaller (ca 200 m med 30-40 s vila) i något högre tempo än miltempo så fick jag ett helt annat svar på tempoträningen under våren. Dessutom slapp jag alla krämpor som uppstod under fartträningen då jag uteslutande bara bedrivit mängträning i långsamt tempo under grundträningen.

Så utifrån min erfarenhet skulle jag aldrig helt skippa fartpass under grundträningen och därtill tycker jag inte heller att något tröskelpass eller ett pass med korta intervaller i måttligt ansträngande tempo varje vecka sliter speciellt mycket. Snarare gör det löpningen betydligt mer lustfylld då jag tycker att det blir riktigt uttråkande att enbart springa i långsamt tempo vecka efter vecka. Har jag av ren lust råkat köra ett lite hårdare intervallpass någon vecka skippar jag långpasset den veckan för att kompensera för det ökade slitaget.

Men som Oldboy är inne på finns det nog inget rätt eller fel utan det gäller att lära sig vad som ger det bästa svaret för ens egen kropp och samtidigt håller uppe motivationen. Jag har dock själv svårt att förstå hur man skulle kunna optimera sin tid på t.ex. milen genom att större delen av året enbart träna i ett tempo som ligger långt under tävlingstempo. Blir man inte bra på det man gör när det gäller löpning?
1981 • Vegan Runners
#16
29 november 2014 kl 16:07
2 Gilla
Hej Anders! Vi pratade om detta på långpasset idag men jag skulle nog säga följande:

1. att känna sig sliten betyder ju uppenbart att du påfrestar din kropp. lösningen kan se olika ut, allt från mer vila och sömn till färre pass eller lägre fart på de pass du kör. Men det är en signal som är viktig att ta på allvar och inte skämta bort.

2. om alla dina distanspass går i 4:40 tycker jag att du kan prova att springa långsammare ibland. efter en enkel morgonjogg t.ex vill du känna dig piggare när du är klar än när du startade, som tumregel.

3. att köra långpass som vi körde idag (progressivt från typ 5 till 4:30) tror jag är ypperlig maraträning men också rejält slitigt för kroppen. om du tänker dig hög mängd + bibehållet hårt långpass + ett intervallpass + ett snabbdistanspass så blir det ju ganska mastigt. Det kanske är mer hållbart att bara köra två av de tre passen om du vill ligga kvar på hög mängd? Eller vila/sov mer, stressa mindre, ät bättre mat, sänk farten ännu mer på dina distanspass etc. Prova vad som funkar bäst! men räkna långpasset som kvalitetsträning när vi kör som idag.

Jag kör ju också mycket mängdträning just nu, kommer landa november på drygt 600 km tror jag. Men då ligger mina distanspass oftast ganska lugnt, säg milfart + 60-90 sek/km extra dvs 4:30-5:00, eller ännu långsammare. När jag springer obanat med pannlampa snarare 8 min/km. Så förhållandevis klart långsammare än du. Och min kvalitetsträning inskränker sig till ett hårt och jobbigt kuperat distanspass per vecka och kanske nån rusch strax under milfart ibland.

Här är mina fyra senaste veckor som kuriosa: http://pastebin.com/qFYhjMzT
1981 • Vegan Runners
#17
29 november 2014 kl 16:11
3 Gilla
En till tumregel: haka på folk som är snabbare än du själv när du kör kvalitetspass, och haka på folk som är långsammare än du själv övrig tid. Det hjälper att ha både folk som drar upp farten och folk som sänker den.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#18
29 november 2014 kl 17:10
1 Gilla
Jag tittade in på din träning och tycker nog att du kör för hård fart på många pass, inte konstigt du känner dig sliten. Ett långpass för uppbyggnad ska helst gå i lugn tempo. Förra veckan körde jag i runt 5:;45 fart på 29 km. Dan efter var kroppen hur pigg som helst. Om du ligger på 65-70% av maxpuls får du andra effekter av träningen än om du sliter med hårda långa pass.
Leonard
1981 • Hovet
#19
29 november 2014 kl 18:10
1 Gilla
Tog också en kik på träningen och måste bara säga hatten av för vad du åstadkommit på ett år!
Anders Bergman
1975 • Stockholm
#20
30 november 2014 kl 15:44
Gilla
Börjar bli många kloka ord i samma tråd nu. Tackar för all hjälp och ska försöka göra lika kloka val. :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.