Löpning Kost & Näring 26 inlägg 10599 visningar

När äter ni er kvarg?

1969 • Stockholm
#1
13 oktober 2014 - 09:50
Gilla
Bild uppladdad av KAndersson
Hej,

När äter ni er kvarg? Direkt efter träning, kvällsfrukost eller vid annan tidpunkt?
När ger det mest pang för peng så att säga?
< < < 1 2 > > >
Mårten Bjurman
1977 • Täby
#2
13 oktober 2014 kl 14:49
Gilla
Förlåt men vad är egentligen kvarg?
Biprodukt från annan mejeriprodukt?
Tanja Werner
1968 • Malmö
#3
13 oktober 2014 kl 15:11
Gilla
@#3
Jag äter (knappast) kvarg, men det är jätteskillnad i konsistensen mellan kvarg och fil.
Bara för att kvarg är relativt ny i Sverige, så har det funnits lika länge som mjölk i andra länder.
Så jag förstår inte riktigt din fråga...
1982 • Älvsjö
#4
13 oktober 2014 kl 15:52
Gilla
I den här boken: http://www.bokus.com/bok/9789174379310/forma-kroppen-och-maximera-din-prestation-om-kost-och-traning-pa-vetenskaplig-grund/

Författad av männen bakom traningslara.se och tranastyrka.se.

Står att läsa att intag av proteiner/aminosyror nära inpå före och efter styrketräning har en positiv effekt för muskeltillväxt. Studierna som kommit fram till det hade ju inte tittat på kvarg utan snarare essentiella aminosyror lösta i vatten - sk EAA. Jag vet inte om proteiner har någon effekt på konditionsträning.

Varför just kvarg har blivit så populärt är (har jag hört, inte jämfört själv) att det innehåller mycket protein men nästan inget fett eller kolhydrater. Samt att det är billigt. Så makronutrient-ratio och pris är det som lockar.
Kinsei
1974 • Malmö
#5
13 oktober 2014 kl 16:00
Gilla
Förutom det Erik sade så är det väldigt mättande i förhållande till energiinnehållet. Kan vara en fördel för t.ex. mig som har stor aptit, en nackdel om man har svårt att få i sig tillräckligt med mat.
1982 • Älvsjö
#6
13 oktober 2014 kl 16:10
1 Gilla
Vaniljkvarg är verkligen helt sjukt gott (Arlas). Dock innehåller ju den 3,5% fett eller ngt i den stilen, samt en hel del kolhydrater i form av socker. Men det är faktiskt den enda kvarg jag äter, det är ett gott mellanmål. :)
1982 • Älvsjö
#7
13 oktober 2014 kl 17:02
1 Gilla
Jan: Håller helt med om att "vanlig kost" räcker utmärkt för att täcka proteinbehovet hos en löpare som inte är elit.

Är man på proteinjakt men likt mig inte är så förtjust i att varje dag låta animalier stå för huvuddelen av kosten vill jag slå ett slag för sojabönan! Ni vet dom där gröna: http://www.picadeli.se/sortiment/sojabonor/

Ärtor är ju också bra, och solrosgroddar!
Johan K
1974 • ÖREBRO
#8
13 oktober 2014 kl 17:12
1 Gilla
Är det bara jag som tycker Kvarg låter något fruktansvärt vidrigt? Men det är klart, är det nyttigt för oss löpare kanske jag bör komma över den mentala biten och börja äta det jag med. :P
Mårten Bjurman
1977 • Täby
#9
13 oktober 2014 kl 17:58
1 Gilla
Ja, Johan jag håller med. Låter ungefär lika aptitligt som kräks. Alltså ordet som sådant.
1976 • Linköping
#10
13 oktober 2014 kl 18:57
Gilla
I just löpning vet jag inte om man har så mycket nytta av Kvargen, dock är det ju som det skrevs innan en produkt som länge har ätits av bla kroppsbyggare under"deffen" för det höga proteininnehållet och att det mättar ortroligt bra.
En smaksensation och riktigt mättande är hälften kvarg, hälften keso i med ett par matskedar fun light och rör runt. Det är svårt att hitta något mera mättande sett till antalet kcal.
1971 • Gävle
#11
13 oktober 2014 kl 19:14
1 Gilla
Johan, kvarg låter vidrigt men är gott om man blandar ner det i något. Jag lägger i kvarg med vaniljsmak i min smoothie och då blir det god. Eftersom jag inte äter så mycket kött gör jag proteinsmoothie för att kompensera dålig kost för övrigt. Men, äter man bra annars så tror jag inte att det fyller större funktion än att det är hyfsat nyttig mat.
1971 • Göteborg
#12
13 oktober 2014 kl 19:18
Gilla
Lindahls persika/passionsfrukt. Den lilla. Är så jäkla god :P
Tanja Werner
1968 • Malmö
#13
13 oktober 2014 kl 19:33
Gilla
#12 men kvarg är ju vanlig husmanskost... Mormor gjorde ljuvligaste ostkaka på den. Det är ju inget, som har introducerats som proteintillskott. Om sedan vissa använder den som sådan, hmmm, kanske ändå bättre än pulver?
1984 • Göteborg
#14
14 oktober 2014 kl 01:55
Gilla
Här kan man läsa en kvargjämförelse om man är intresserad. http://nordicwellness.se/nyheter/halso-bloggen/2014/apr/del-3-en-jamforelse-av-olika-typer-av-kvarg/

För min del äter jag ibland kvarg till mellanmål, t.ex. för att få i mig något före en löprunda, som känns mer lättsmält än mackor. Men jag är periodare, och jag klarar inte av att äta de naturella varianterna utan vill helst ha vaniljsmak, vilket egentligen inte är så nyttigt eftersom det är en del socker i den. Jag föredrar dessutom Lindahls före Arlas. Men i alla fall, Lindahls vaniljkvarg med en näve hallon och blåbär, funkar helt okej som mellanmål.
#15
14 oktober 2014 kl 04:08
Detta inlägg har raderats
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#16
14 oktober 2014 kl 04:08
Gilla
Testade nyligen laktosfri kvarg från lindahls (testat valio o ica också, med gott betyg:). O Den var god! O rejäl i förpackningen. Med lite bär, hackade nötter och ringlad honung över. Bra o lätt innan, eller efter ett tidigt pass (inga nötter för mig innan träning dock...). Äter kvarg ibland, för att det är enkelt. O gott. O när jag vill ha något som är lite "krämigare" än fil o yoghurt. Användbar vid bakning också!
Annie F
1981 • Tullinge
#17
14 oktober 2014 kl 06:26
Gilla
Jag äter ofta kvarg. blandar Lindahls naturell med en- två matskedar av den med blåbärssmak. Eller bara naturell + halvtinade bär, lite mandlar/nötter och kokosflarn (de lite större)

Jag gillar egentlig fil/yoghurt men blir illamående nästan direkt av det så jag har helt slutat äta det, grejar dock turkisk/grekisk yoghurt så jag vet inte vad det beror på?

Men kvarg tycker jag är supergott och dessutom håller jag mig mätt längre :)

Så oftast blir det kvarg till frukost/ ibland till mellis och ibland som lättare kvällsmål (om jag tränat efter middag och vill ha nåt litet innan jag går och lägger mig)


1985 • Göteborg
#18
14 oktober 2014 kl 06:59
3 Gilla
Jag har blandat kvarg med dipp-mix och sedan doppat chips i. Dock behöver man äta ganska mycket chips för att få i sig proteinerna, så det är nog inte klockrent ur näringssynpunkt.
Anna-Karin Johansson
1974 • Uddevalla
#19
14 oktober 2014 kl 12:04
Gilla
Jag äter en blandning av kvarg, keso och hallon till frukost. Gott och mättande. Då klarar jag mig oftast fram till lunch. Som variation kokar jag mig en tallrik havregrynsgröt. Funkar något sämre men mycket bättre än ostmacka som jag körde med tidigare.
Per
1966 • Lysekil
#20
14 oktober 2014 kl 12:25
Gilla
OT:

Jag stoppade in några bilar i färgerna vitt, grönt och rosa från en av Sveriges största bilförsäljare efter dagens löppass..... :-)

De slank ner, gott.....

Äter inte kvarg, vare sig före eller efter löpningen......

< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.