Löpning Skador & Rehab 2 inlägg 1563 visningar

Ont vid fartökning

1988 • Luleå
#1
28 augusti 2014 - 19:46
Gilla 
Hej! Har sprungit nu i ett år cirka, och har tidigare haft problem med benhinnorna (eller dylikt, men så ni vet var smärtan sitter: ovanför högra fotknölen på insidan).

Till slut gjorde det så ont att jag haltade fram och jag gick till en sjukgymnast där jag fick ett antal akupunkturbehandlingar, och därefter ett rehab-schema där jag trappade upp löpningen. Jag började med att gå snabbt 30 minuter, och gick långsamt upp till 30 minuters löpning. Efter det har jag sakta men säkert byggt upp mängden per vecka till cirka 4,5-5 mil. Det har gått bra.

Fram tills jag börjar springa snabbt. Då säger benet ifrån direkt. Det bara GÅR inte. Körde 8 km snabbdistans förra veckan och nu värker det i benet. Värmde givetvis upp innan, med lätt jogg i 3 km.

Springer i ett par skor jag provat i butik. Överpronerar en aning, och springer i Saucony omni 12. Kan som sagt springa de ofta 5 milen per vecka ifall jag bara håller ner farten REJÄLT.

Det jag egentligen vill är att få in ETT fartpass per vecka. Eller varannan. Men det verkar ju inte fungera oavsett.

Vad ska jag göra? Fortsätta mängdträna och hoppas på att det stärker mitt ben på något sätt? Någon som haft liknande problem?

Styrketränar förövrigt mycket mellan löpturerna.
1973 • Åkersberga
#2
28 augusti 2014 - 21:24
Gilla 
Jag skulle säga variera skor och underlag så mycket du kan och gör det ont att springa 8km fort så korta ner det eller minska veckomängden så att kroppen orkar ta emot smällarna med god hållning.
Vissa lugna långpass kan man också byta ut mot cykel/MTB i ett par timmar för att spara på knän och höfter.
Styrketräning är bra men mycket styrketräning tröttar ut viktiga stabiliserande muskler för dina nyckelpass och kan i värsta fall ge motsatt effekt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.