Löpning Kost & Näring 18 inlägg 3859 visningar

14 år behöver kostråd..

#1
25 juli 2014 - 16:59
Gilla
Hej allihopa, registrerade mig på denna hemsida då jag har ett problem. Låt mig introducera mig först, jag är fjorton år gammal och löpning är min hobbie som jag har passion för. Jag började träna sommaren 2013 med lätt joggning o.s.v, som har bidragit till att jag idag är "okej" på längre distanser (springer 2km på ca. 7-7:30 minuter, sprang 800 meter på 2:30, inga bra tider för någon som tränar i klubb direkt, men för mig är det okej då jag redan prövat på att träna i klubb..).

Problemet är att jag ibland får håll eller andra magbesvär under mina träningar (inget problem på toaletten å andra sidan), men just under träningen och lite efter har jag problem.. Jag är dessutom precis på gränsen till undervikt så jag måste se till att äta mycket, men min mage sticker fortfarande ut, den är rätt stor faktiskt.

Därför behöver jag kostråd då mina föräldrar tyvärr är helt hopplösa och på läkarbesök har läkaren gett mig rådet att "äta mer onyttigt" för att gå upp i vikt, något jag är emot då jag faktiskt helt avstår från godis, läsk, pizza och annat onyttigt (tänker inte ändra min åsikt om det heller, jag vet dock att jordnötter kanske är värt att prova på..).

Här är vad jag normalt äter på en dag:

09:00: Frukost, som alltid består av:

*Två mackor (ofta vitt bröd, mina föräldrar som handlar, t.e.x vetekakor) med ost på.
*Ett stort glas mjölk och nyponsoppa. (nyponsoppan är inte sockerfri..)
*En stor skål med yoghurt. (ganska mycket socker i yoghurten..)
*En stor banan.

Sedan äter jag lunch ca. 14:00, det kan t.e.x vara 400 gram risgrynsgröt med en stor skivad banan i tillsammans med lite kanel + ett glas mjölk. Eller om det är efter träning: 1 banan + stort glas mjölk och 2 mackor med ost på.

Middagen sker ofta runt 17:30, jag äter ofta mycket kolhydrater (tar mycket potatis/ris/pasta..), och protein, skulle behöva hjälp med den gröna kategorin, är dålig på att äta grönt. Varje fredag är det dessutom nachos hemma hos oss...

Det sista jag äter är 21:00, bestående av ytterligare ett glas nyponsoppa samt två mackor med ost på.

Så det jag behöver hjälp med är kosten, jag är extremt trött på min mage som putar ut trots att jag försöker träna så bra jag kan. Jag löper ca 2km två gånger i veckan och styrketränar alltid en gång. Samtidigt kan jag inte gå ner i vikt, då jag nästan redan är 1-2 kilo undervikt. Men det har blivit riktigt dåligt för idag var jag tvungen att ställa in träningen p.g.a håll, igen ! Tack för de som läst min tråd !
HR
1972 • Stockholm
#2
25 juli 2014 kl 17:42
Gilla
Om vi tar och lägger matstpåret åt sidan så länge så kan vi titta på en möjlig annan orsak till dina hållproblem:

Det är mycket möjligt att det är rent muskulärt och att det i sig inte beror på maten alls. Det är inte helt ovanligt att man är stram i muskulatur på ett sådant sätt som gör att det hugger till under löpningen och att det framkallar håll.

Själv var jag i princip helt okänslig för dricka/mat och håll tidigare.

När jag började springa igen efter längre uppehåll så fick jag håll ett par gånger på kort tid - trots att jag varken ätit eller druckit speciellt nära inpå. Det tyckte jag var lite konstigt.

Den värsta gången då jag fick avbryta passet helt och gå sista kilometern så hade jag varit "extra noga" med att inte dricka för tätt inpå - även om jag tidigare som sagt varit helt okänslig för det.

Jag blev lite misstänksam efter det passet och bestämde mig för att kolla upp det och i mitt fall så visade det sig att jag var riktigt tajt i en del av höftböjarna och den fäster in ungefär runt nedre revbenen och när den högg till så tolkade jag det som håll. Den har knipit till lite då och då men nu när jag sprang ett snabbare pass så högg det rejält.

Efter att ha jobbat på det under två veckor med två Naprapatbehandlingar och egen rörelseträning och fortsatt löpning så har det inte kommit tillbaka en enda gång. Det var nu nästan två år sedan.

Kontentan av detta var att det inte hade spelat någon som helst roll om jag druckit en halvtimme innan passet eller inte alls. Problemet var muskulärt och jag fick höra att det var ganska vanligt och att många misstar sina håll på så sätt att man tror att det har med mat/dricka att göra.

Jag kan återigen springa DIREKT efter maten utan att få håll, inte för att jag rekommenderar det på något sätt, bara att det inte var problemet. :)
#3
25 juli 2014 kl 18:39 Redigerad 25 juli 2014 kl 19:42
Gilla
Vill bara snabbt säga att min mage är stor i jämförelse med resten av min kropp, den är fortfarande liten såklart ! Jag menar självklart inte att jag vill träna ner magen, men muskler hjälper väl att springa ?

Så vad exakt bör jag göra ifall det är ett muskulärt problem ?
Sen ja, det kanske ej måste vara ett kostproblem, men jag är säker på att min kost skulle kunna förbättras (t.e.x, hur kan jag äta ifall jag vill gå upp i vikt med muskler ?).
Jenny
1974 • Knivsta
#4
26 juli 2014 kl 12:59
Gilla
Jag är alls inte någon kostexpert. Inte någon träningsexpert heller, för den delen. Spontant tycker jag dock att din lunch ser lite klen ut, och jag förundras också över att den infaller så sent på dagen. Äter du inte vanlig skolmat under terminerna? Eller är det "sommarlovsschemat" på matintag som du beskriver?

En annan nyfiken fråga: Känner du av besvären med håll lika mycket oavsett vilken typ av pass du springer? Skulle det kunna vara ett alternativ att i stället för att springa 2 km i ett i mina ögon rasande snabbt tempo springa säg 5 km lite lugnare? Värmer du upp ordentligt innan, eller snörar du bara på dig skorna och ger dig ut och tokspringer?
Irene
1968 • Åstorp
#5
26 juli 2014 kl 13:18
Gilla
Du äter väldigt mycket socker. Socker är ofta boven bakom uppblåst mage.
#6
26 juli 2014 kl 15:34 Redigerad 26 juli 2014 kl 15:34
Gilla
@Jenny: Ja det är alltså sommarlovsschemat som gäller här, och varför det är så sent är för att jag måste vänta en lång tid efter frukosten då jag inte klarar av att springa två timmar efter en måltid. Därför äter jag alltid frukost 9-10 och börjar träna runt 13.

Jag känner ibland t.o.m lite håll när jag joggar ner som uppvärmning, så jag tror inte att springa fem kilometer kommer hjälpa det. Jag värmer alltid upp ordentligt genom att långsamt jogga ner till platsen jag "startar" min löpning på, sedan gör jag uppvärmningar och stretchar innan jag springer.

Angående lunchen, hur kan jag förbättra den ? Har du något livsmedel som är väldigt nyttigt att få i sig efter en träning ?

@Irene: Sant, vad bör jag ändra på ? Mörkt bröd istället för vitt ?, Sockerfri nyponsoppa ?, En yoghurt med mindre socker i, o.s.v ?

Tackar återigen för era svar :)
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#7
26 juli 2014 kl 17:47
1 Gilla
Jag tycker du skall kontakta din skolsköterska så fort sommarlovet är slut - hon kan hjälpa dig - och med hjälpa dig att komma i kontakt med en dietist (expert på hur man skall äta). Om du berättar att du tränar och vill förbättra dig i löpning, så kan en dietist hjälpa dig med detta. Lycka till med ätandet och träningen.
Magnus Reimer
1965 • Kristianstad
#8
26 juli 2014 kl 17:56
Gilla
Tycker att när man är 14 år bör man äta en varierad och allsidig kost, tycker din beskrivning ovan ser lite ensidig ut. Kanske bra förslag från @Ingrid (inlägg 7).
Jenny
1974 • Knivsta
#9
26 juli 2014 kl 18:04
Gilla
Jag tror också på att rådfråga ett proffs. Jag är själv väldigt dålig på näringslära (skulle gärna vilja lära mig mer), och min reflektion rörande din lunch handlade snarast om att jag inte tror att jag själv skulle stå mig på den särskilt länge. Sedan tror jag också att det vore bra att få med dina föräldrar på tåget - misstänker att det under alla förhållanden är de snarare än du själv som handlar och tillreder den mat som äts hemma hos er. Lycka till!
Magnus
Stockholm
#10
26 juli 2014 kl 21:24 Redigerad 26 juli 2014 kl 21:24
1 Gilla
Tror inte direkt det är TS som behöver en dietist utan hans föräldrar...mindre socker har någon sagt och där håller jag med. Med din träningsmängd behöver du inte speciellt mycket kolhydrater, Sockerfria alternativ när det gäller drycker, mörkt bröd, fullfet mjölk och fil, bregott istf lättmargarin. Var inte rädd för fett, för som det ser ut nu är det ganska lite av den varan. Det som kallas husmanskost är alldeles utmärkt mat.
#11
27 juli 2014 kl 00:00 Redigerad 27 juli 2014 kl 00:04
Gilla
@Ingrid Bergh: Jo, jag har pratat lite med min skolsköterska angående min diet (jag brukade vara mer underviktig, men har sedan ett par månader långsamt gått upp, som är bra).

@Magnus Reimer: Sant, den är ensidig, men jag skulle nog snarare säga att jag saknar matvarorna för att variera. Jag skall dock ta upp detta med mina föräldrar, är det något som du (eller andra medlemmar) vet angående vad jag kan variera med o.s.v ?

@Jenny: Sant, de är inte världens bästa på att variera, men det är dock mitt eget fel att jag inte försökt genomdriva någon slags variation. Att fråga ett proffs vorre super, var hittar man dem å andra sidan ? Jag har som sagt redan talat med läkare förut och deras råd är att äta mer och variera, frågan är vad jag skall variera med ?

@Magnus N: Nej jag håller med om att jag inte tränar sådär jättemycket, skall dock snart börja träna fyra gånger i veckan (måste utföra intervallträning och backsprintar för att snabba på mitt tempo). Jag skall ta upp sockerfria drycker, mörkt bröd, röd mjölk o.s.v.
1966 • Karlstad
#12
27 juli 2014 kl 09:39
Gilla
Många goda råd.
Alla kan vara bra men inte samtidigt kanske. Mat behöver du, det behöver inte diskuteras och det är bra att du äter. Det är tråkigt att läkare fortfarande tror att det finns en mall på kroppar som ska ätas upp med skräpmat. Skrämmande.

Sen tycker jag också att du ska ta hjälp av skolsköterska/vårdcentralen för att få kontakt till dietist eller läkare. Där talar du om att du äter bra och vill äta mycket för att du tränar men att din mage blir uppblåst. Det kan finnas något din mage inte tål helt enkelt eller att det är naturligt och löser sig självt när du "växer ikapp" kroppen. Allt sånt vet inte vi här på nätet så;

Det viktiga är att du pratar med dina föräldrar, försöker slå fast vad som är vad och sen fortsätter träna om det är det roliga.
Den största faran är att fastna i matproblem när man är 14 år. Så tala om hemma att det är ett problem för dig och få det ur världen.
1981 • Vegan Runners
#13
27 juli 2014 kl 11:39
1 Gilla
Några enkla grejer för att variera din kost:

- lägg lite gröna blad på mackan. gärna babyspenat, det är gott och nyttigt!
- nötter och torkad frukt är ett bra mellanmål för dig som tränar! handla några större påsar av olika sorter och blanda.
- prova att koka kikärtor och gör hoummus som pålägg till mackan. också både gott och nyttigt!

Instämmer annars med Ingrid Bergh, det bästa är att prata med en dietist om du är orolig.

Kroppen förändras ju ganska mycket när du är 12-18 så tänk hellre långsiktigt än försök förändra dig själv jättefort. Om du äter bra och varierat, trivs med din träning och fortsätter med den kommer du få en stark kropp. Men förändringarna kommer ju lite i taget så du kommer inte märka skillnaden så tydligt från dag till dag. Däremot syns det ju när du kollar t.ex gamla bilder i skolkatalogen.
Jenny
1974 • Knivsta
#14
27 juli 2014 kl 18:16
Gilla
Mitt bästa tips för att äta varierat är att med jämna mellanrum köpa någon mattidning med roliga recept. Man kan också plocka på sig gratisrecept i mataffärerna för att få inspiration till nya rätter. Utan att veta föreställer jag mig att dessa recept i allmänhet är uppbyggda utifrån någon slags tänk vad gäller näringslära, och under alla förhållanden är det ju roligare att prova nytt än att köra samma gamla vardagsrätter dag ut och dag in.

Sedan måste jag instämma i vad # 12 säger - se för guds skull till att du inte blir så fixerad vid olika aspekter på kosthållningen att du drar på dig någon form av ätstörningar. Då är det mycket bättre, anser jag, att ha en lite lättsammare inställning till vad man stoppar i sig bara man äter.
#15
27 juli 2014 kl 18:31 Redigerad 27 juli 2014 kl 18:36
1 Gilla
@Peter H Nilsson: Sant !, matproblem är inget roligt, och jag har redan pratat med mina föräldrar om detta. Dessutom känns iallafall magen lite bättre idag, och mina föräldrar har inhandlat en hel del av det ni rekommenderat i denna tråd, så tack till er alla !

@Håkan Eriksson: Tack för dina tips, skall ta upp babyspenat, jordnötter (antar osaltade), kikärtor har jag erfarenhet med, o.s.v.

@Jenny: Tack för tipsen, och nej, jag startade denna tråd för att få tips över vad jag kunde tillägga i mina måltider. Jag tänker mer på vad som är viktigt att äta för att fortsätta växa, medan jag samtidigt såklart provar på nya saker som jag tycker om :)
1981 • Vegan Runners
#16
27 juli 2014 kl 20:15
Gilla
Hoppas att jag inte låter petig nu men om man ska göra en lista på nyttigaste nötterna skulle jag nog säga paranötter, mandlar, hasselnötter, pecannötter, macadamianötter osv. Sånt som vi kanske mest äter till jul. Jordnötter kommer långt ner på listan! Det är faktiskt inte ens en nöt.

Det är absolut inget fel att äta jordnötter (även om rostade/saltade kanske mer ska ses som fredagssnacks än vardagsmat) men om du vill ha ett bra mellanmål att äta ganska ofta skulle jag hellre välja andra sorter!
#17
27 juli 2014 kl 21:46
Gilla
@Håkan Eriksson: Inte alls, hade fått ett tips tidigare om osaltade jordnötter, men nyttigare nötter är bättre :)
1980 • Ljungskile
#18
28 juli 2014 kl 14:16
Gilla
Klassiska saker man behöver för att gå upp i vikt är ju kolhydrater, protein och fett. Du behöver inte äta snabba kolhydrater såsom socker, det ger massa andra otäcka bieffekter (rusning i blodsockret för att sedan ge en trötthet när rusningen är över). Försök att äta lite mera potatis, pasta, ris, mörkt bröd etc. Långsamma kolhydrater ger dig bra energi under ungefär ett dygn framöver och är perfekt för att orka långa löppass. Det som inte används hamnar på din kropp och motverkar din undervikt.

Du kan inte få en större mage genom att träna magmusklerna (eller det går kanske, men det är en så extrem träning att du gör det inte av misstag). Jag har själv en putande mage och är förhållandevis klen i magmusklerna. Ju mer muskler man får, desto bättre stöd finns det som håller tillbaka tarmar och annat i magen. Mage och lägre delen på ryggen är väldigt bra att träna rent allmänt (förebygger många skador) och oftast så räcker det med din egen kropp som träningsredskap och vikt (situps och ryggresningar t.ex.).
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.