Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 4060 visningar

skada baksida lår

Urban Markström
1969 • Umeå
#1
18 augusti 2008 - 11:02
Gilla
Hade gärna velat att mitt första inlägg på detta mycket sympatiska diskussionsforum skulle handla om annat än en skada! Men vad gör man. Mitt under ett tempopass för tre veckor sedan började det strama och göra ont i baksidan på ett lår. Har sedan dess fortsatt att springa, men med lågt tempo och lägre belastning. Under ett långpass i går kväll började det återigen göra rejält ont men jag fullföljde ändå (vad ska man göra när man befinner sig 12 km in i skogen och mörkret faller på?). Idag är det stelt och smärtar när jag försöker stretcha. Jag har en inplanerad mara om ca 8 veckor. Har ni några tips eller erfarenheter om hur man nu bör bete sig? Stretching? Styrketräning? Skulle ni fortsätta att köra lugn löpning när den värsta stelheten börjar försvinna el är det ett måste med vila? Det är frustrerande när gammelkroppen säger i från!
Bengt Marklund
1967 • Umeå
#2
19 augusti 2008 kl 10:32
Gilla
1943 • Täby
#3
19 augusti 2008 kl 13:29
Gilla
Urban
Jag har en ännu äldre kropp och råkat ut för liknande problem då och då, Alltid i samband med tempoträning. Senast för en månad sedan. Dock går det över på 10 dagar. Även om man i åratal kan känna var det gjorde ont. Man behöver inte vila från annat än löpning. Vattenlöpning går utmärkt. Strechning rekommenderar jag inte. Det har inte hjälpt mig.
Jonas Peterson
1965 • Lund
#4
19 augusti 2008 kl 14:13
Gilla
Urban, spring ej om du har rejält ont. Då är det rätt stor risk att du åker på en bristning. Är själv dömd att gå i djumassage var 6:e vecka för att hålla knutorna borta från hamstringsmusklerna. I mitt fall har jag svagare baksidor än framsidor, så mitt senaste projekt är att styrketräna den muskulaturen. Stretchning tycks vara ngt individuellt - stretchar jag inte före o efter ett pass, så får jag stora problem. Kolla upp i Umeå, om det finns ngn bra idrottsmassör - för det låter som du dragit på dig tillräcklig för det. Spring ej under tiden, men håll igång med annat. Vattenlöpning, som rekommenderat, cykel går också bra.
Är väldigt glad över min massör, som är gammal elitlöpare (kom fyra m staffetlaget o OS-Atalanta 100m) och som jobbar som massör vid golden league galorna med de svenska stjärnorna - så man är i gott sällskap ;-)

Jonas Peterson
1965 • Lund
#5
19 augusti 2008 kl 14:19
Gilla
Såg senare trådarna Bengt gav tips om - bra info. Kontentan, kolla upp med en idrottsmassör - gör j-ligt ont med djupmassage, men funkar bra.
Urban Markström
1969 • Umeå
#6
20 augusti 2008 kl 11:44
Gilla
Tack för alla tips! Fick också ett träningsprogram av en sjukgymnastkompis med lite styrkeövningar som känns vettiga. Han föreslog också att jag under återhämtningen springer med kortare steg, ca 180 steg per minut. Testade igår under ett lugnt 50minuterspass (ja, jag började löpa efter två dagar...), och det kändes ok, bara lite frustrerande att ta sig fram så sakta! Försökte hitta av lite backar för att få upp pulsen något. Ska kolla upp massörsutbudet i Umeå, men vi lär väl inte ha någon golden league snubbe. Tack för länkarna. Vattenlöpning låter som ett alternativ, men har ni några tips på upplägg. Ska man bara försöka "kopiera" ett vanligt pass men i bassäng, eller?
1969 • Upplands Väsby
#7
21 augusti 2008 kl 00:07
Gilla
Prova söka i forumet, det finns några trådar där tar upp djupvattenlöpning. Kan ju passa på och tipsa om en länk här när jag ändå skriver... :) http://www.sct.nu/traning/tips/dvl/dvl.htm
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.