Löpning Skador & Rehab 15 inlägg 10297 visningar

Punktsmärta utsida under knäslkålen - diagnos?

1987 • Stockholm
#1
2 december 2013 - 20:28
Gilla
Hej löparvänner!

Jag läste born to run förra vintern och ökade under ett fall av inspiration därmed dosen löpning rejält (från 3 till 4 mil/v).

Mot slutet av ett långpass fick jag ont i en viss punkt i knäet - på dess utsida, direkt i den lilla grop som befinner sig under knäskålen.

I början trodde jag att det var löparknä, men nu börjar jag bli osäker då jag strechat och gjort en massa övningar för denna åkomma utan direkt resultat.

Någon som har några förslag?

MVH
#2
3 december 2013 kl 07:48
Detta inlägg har raderats
Josefin Fhärm
1983 • Umeå
#3
3 december 2013 kl 07:48
Gilla
Hej Waldemar!

Tråkigt att ditt knä krånglar. Har några följdfrågor: Varierar smärtan under dygnet? Har du ex. ont när du vaknar? Finns det några situationer då det gör mer/mindre ont? Kommer smärtan i samband med träning? Tränar du som vanligt eller har du trappat ned sedan besvären kom? Hur ser en träningsvecka ut just nu?

/Josefin
1987 • Stockholm
#4
3 december 2013 kl 11:40
Gilla
Hej Josefin, tack för det snabba svaret!

Jag inser nu att min problemformulering var tämligen bristfällig, samt att jag inte kan stava till stretch.

Smärtan är egentligen inte en smärta utan snarare en obehaglig känsla - som känns mest när jag rör på benet. I våras när jag sprang brukade den komma efter c:a 40 minuter, då kunde jag plåga mig ett bra tag till men till slut gjorde det för ont och jag behövde gå. Smärtan höll i sig de kommande dagarna.

I nuläget (tisdag) har denna konstiga känsla i knäet precis lagt sig efter torsdagens pass. Jag kände överhuvudtaget ingenting under torsdagen.

Sedan besvären kom har jag trappat ned ordentligt.
Till saken hör att jag för två år sedan fick tibialis anteror samt två närliggande muskler i princip avskurna i samma ben i samband med en snowboardolycka. Jag rehabade upp mig intensivt efter detta och kom snabbt tillbaka till löpningen.

Dessvärre uteblev styrketräningen när löpningen kom igång - och smärtan kom efter ett halvårs löpträning.

Efter frenetiskt googlande konstaterade jag löparknä, samt att mitt vänsterben var svagare än det högra. Jag följde Springjonas tips samt styrketränade vänster ben intensivt.

Efter att inte ha sprungit på två månader trappade jag upp så sakteliga, allt kändes bra och jag ökade mängden succesivt. Efter att ha sprungit 1h 15min lugnt tempo konstant, samt två femmor dagarna efter varandra samma vecka tänkte jag att jag var rehabiliterad.

Påföljande vecka blev det dock för mycket (antar jag) jag körde mitt första intervallpass, sprang med ryggsäck och sprang ett för mig hårt pass med en löparklubb.
Det var efter att ha sprungit med klubben som skadan gjorde sig påmind igen.

Det som för tankarna till löparknä är att smärtan uppkommit i samband med en ökning av träningsmängden, samt att den känns först efter att ha hållit på ett tag (40min). En annan reflektion är att jag kan springa uppför utan problem, det verkar som om snabba intervaller på plant underlag är det värsta.

Jag har analyserat mitt löpsteg och konstaterat att jag "viker in" vänster ben en aning och får lätt suprination. Men så har jag alltid sprungit och det har inte varit några problem tidigare. De skor jag springer i är Inov8, jag hann köra med dem i ett halvår innan olyckan. Innan jag bytte till tunnare sulor kunde jag ibland få ont i knäna av att springa väldigt långt.

Oj, det blev visst en mindre roman. Hoppas du orkar läsa!

MVH

Waldemar
1987 • Stockholm
#5
3 december 2013 kl 14:55
Gilla
Ett tillägg. Sprang precis c:a 8 km utan smärta. Sprang dock långsamt. Den här gången försökte jag verkligen landa på framfoten överdrivet som om jag skulle träna löpsteget, fast hela tiden.

Det som slog mig var att jag alla tåhävningar till trots faktiskt är mycket svagare i vänster vad, jag liksom "sjunker igenom" i landningen.

Detta kändes rejält i vaderna också, jag frågar mig om det är så att jag slarvat med löpsteget och knäet fått ta smällen...
Josefin Fhärm
1983 • Umeå
#6
3 december 2013 kl 16:18
1 Gilla
Hej igen Waldemar!

Jag förstår att dina tankar fört dig till löparknä men också att du börjat tvivla. Det stämmer ju att man då vanligtvis känner av besvären efter att ansträngningen pågått ett tag, men smärtan brukar sitta mer på utsidan om knäet och lite högre upp än där du beskriver.

Om jag förstått det rätt är din obehagskänsla/smärta mer förlagd till ledspringan just på utsidan om knäskålen? Smärta i det området får mig att tänka meniskskada. Men du nämner inte något om "upphakningar" vilket brukar vara vanligt förekommande i sådana fall. Jag tänker också att du är lite för ung för att åldersförändringar i menisken ska ha uppstått (ett yttre våld verkar inte ha förekommit), men det är inget man kan utesluta. Känns det ömt när du trycker med fingrarna där du har ont? Ett test man kan göra för att undersöka ev. meniskpåverkan är Tessalys test, där smärtsvar indikerar på att det kan vara där besvären sitter: http://www.youtube.com/watch?v=zLsx8a3kwfs

Det finns två andra överbelastningsskador som jag också spontant kommer att tänka på. Den ena PFSS (Patello-femoralt smärtsyndrom) är mycket vanligt och kan bero en del olika saker, ex. broskförändringar, svaga lårmuskler, felläge på knästålen eller för stor vinkel mellan knäskålssenan som fäster på underbenet och lårmuskeln. Symtomen stämmer till viss del men brukar också ge vilovärk och smärta när man sitter på huk eller har suttit med benen böjda länge.

Sedan har vi "Hopparknä" (överbelastningsskada/förändring av knäskåls-senan). Symptomen är att man ofta är besvärsfri när man vilar, men får ont i samband med ansträngning. Eftersom du nämner att löpning på plant underlag och med hög intensitet kan det stämma in. Att springa uppför ställer inte samma krav på framsida lårmuskler (som fäster in i senan). När "hopparknäet" debuterar kan man känna sig stel på morgonen för och ha ont under uppvärmningen men sedan klara resten av passet utan problem. Kan du minnas om det var så i början för dig? Smärtan brukar vara mycket distinkt och inom ett litet område som du beskriver det.

Men jag tycker ändå att det låter mer som om det kommer från leden (ledkapsel, menisk eller brosk) med tanke på beskrivningen av området...

Du verkar ju vara en som läser på och tar redan på mycket på egen hand. Säkert känner du redan till mycket av det jag skrivit. Men jag tycker nog att du ska gå och kolla upp det hos en sjukgymnast som är duktig på knän och idrottsskador. Så slipper du allt spekulerande. I de flesta län behövs inte någon remiss. Jag är blott en sjukgymnaststudent och kan ju ha mina teorier (tycker om att försöka luska) men det är svårt utan att få se/känna på ditt knä.

Tycker för övrigt att du verkar vara en kille med tålamod och att oavsett vad du har för "diagnos" kommer att kunna springa igen efter rehab. Hör gärna av dig om du har lust och berätta om du får klarhet i vad det är.

Lycka till!
Mvh Josefin





1987 • Stockholm
#7
3 december 2013 kl 19:37
Gilla
Hej igen Josefin! Shit! Vilket utförligt svar!

Jag är väldigt tacksam för att du tar dig tiden.

Efter att ha gjort Tessalys test och tryckt på punkten kan jag konstatera att det inte förefaller vara en miniskskada (phew!).

Symptomen för hopparknä känner jag inte heller igen.

PFSS hade helt förbigått mig, men jag reagerade verkligen på det du skrev om att böjda ben under en längre tid ger upphov till ökade symptom. Det stämmer verkligen in i mitt fall! Denna beskrivning tillsammans med det du säger om smärtans placering indikerar att PFSS är boven i dramat.

Nu ska jag sätta mig och läsa på om PFSS :-) I väntad på tid hos sjukgymnast kanske jag kan bli ännu mer säker på min sak.

Du blir nog en väldigt bra sjukgymnast, jag lovar att återkomma med information om hur det gått.

Tack för hjälpen!

W
1984 • Bollnäs
#8
16 december 2013 kl 00:07
Gilla
Jag har samma problem med mitt knä, den obehagliga känslan sitter på samma ställe. var till sjukgymnast å han visste inte riktigt vad det var. Han var inne på hopparknä eller meniskskada, men han var mest inne på hopparknä. Men jag ska kolla lite närmare på PFSS jag också. Tack för tipset Josefin :) Hur har det gått för dig Waldemar?
Pär M
1969 • Umeå
#9
16 december 2013 kl 09:31
Gilla
Josefin.

är du lika duktig på hälsenor...
1984 • Bollnäs
#10
16 december 2013 kl 20:36
Gilla
Jag hade hälseneinflammation i somras Pär, är det något sånt du drabbats av? Isåfall excentrisk tåhäv och stötvågsbehandling :)
Pär M
1969 • Umeå
#11
17 december 2013 kl 15:13
Gilla
japp lars det är det jag har ...

HUR TUNGA VIKTER KÖRDE DU MED??
1984 • Bollnäs
#12
17 december 2013 kl 16:21
1 Gilla
Bara min egen kroppsvikt hela tiden. Körde 12 veckors programmet. Morgon och kväll 15 * 3 rakt Ben å 15 * 3 böjt ben. Kyler senan med is varje kväll. Efter 6 veckor med programmet så började jag på å springa lite lätt igen, sen stegrade jag träningen för varje vecka. I slutet av 12 veckors programmet så körde jag stötvågsbehandling 3 gånger. Det gav en väldigt bra effekt på mig. Men ångrade lite att man inte gjorde det tidigare. Tycker du ska ta kontakt med sjukgymnast så fort du kan. Jag fick mitt problem i juni, rehab träning i 12 veckor men efter det kyler jag bara med is efter löpning. Läkningen har hela tiden gått åt rätt håll. Kan vara lite trycköm ibland nu å men det blir mindre å mindre. Hoppas du får ordning på hälsenan. Ska du springa genom rehaben så ta bara lugna pass å undvik fart. Lycka till. :)
1987 • Stockholm
#13
12 januari 2014 kl 19:56
Gilla
Hej igen!

Nu har allting löst sig. Jag uppsökte sjukgymnast, han kunde inte riktigt katergorisera smärtan, men gav två anvisningar.

1. Då jag rehabtränar bör jag inte böja knäet över 90 grader. Detta fel hade jag gjort under lång tid med djupa enbensböj och utfall, vilket belastade knäet.

2. Jag rekommenderades att sluta springa medveten framfotslöpning och istället övergå till ett normalt löpsteg där jag inte tänkte på hur jag satte ned foten, detta eftersom knäet belastas mer av att landa överdrivet mycket på framfoten.

Jag följde dessa rekommendationer, körde några rehabpass och började därefter trappa upp löpningen. Igår kutade jag tre mil utan att känna någonting! Har sprungit ganska intensivt på sistone.

Slutsatsen är att knäet är väldigt komplext och att ojämn styrkefördelning i benen, kryddat med ett överdrivet framfotssteg gav upphov till mina symptom.

Hoppas det löser sig för er, Pär och Lars!
Pär M
1969 • Umeå
#14
12 januari 2014 kl 20:18
Gilla
Jag "smet" in på VDM på 3000meter bana idag!! Kom hem med ett brons och tiden 11:09.....
Kanske inte det smartaste jag gjort:-)
Josefin Fhärm
1983 • Umeå
#15
15 januari 2014 kl 18:44
1 Gilla
Men så underbart att det löste sig Waldemar! Oja, kroppen är så otroligt komplex. Ju mer jag lär mig, desto mer inser jag hur mycket jag inte förstår... ;)

Spring med glädje och må väl!

/Josefin
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.