Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 5544 visningar

Olika längd på benen

Ola Bertilsson
1981 • Eslöv
#1
26 oktober 2013 - 22:55
Gilla
Jag har olika längd på mina ben.

Häromveckan fick jag en stressfraktur på de kortare benet. Jag funderar på om den olika längden kan ha varit en bidragande orsak och funderar därför på att skaffa ett inlägg till det kortare benet för att jämna ut.

Min fråga är därför; ni med olika längd på benen, har ni inlägg i skon på de kortare benet?
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#2
26 oktober 2013 kl 23:05
Gilla
Mina ben är inte olika långa men jag har skolios, så effekten blir densamma. Jag har haft det sedan jag var barn men har aldrig haft inlägg och det har aldrig varit fråga om det heller. Eftersom jag klarat mig utan inlägg i 60 år så skulle jag tro du kan det också. Men kolla för säkerhets skull med ortoped, sjukgymnast eller liknande. Kroppen har lärt sig kompensera längdskillnaden, det enda jag har problem med är löpband eftersom jag nyligen börjat använda ett sådant och jag inte är van vid att "marken" rör sig, så benlängdsskillnaden gör att jag gärna "glider av". Men det kommer jag att lära mig.
1981 • Örebro
#3
26 oktober 2013 kl 23:36
Gilla
Finns inga belägg för att benlängd är kopplat till någon ökad risk för någon typ av skada.

Skolios och också normalt och så gott som alla har det i någon utsträckning, inte heller det är kopplat till några skador.

Men med det sagt, undantag finns alltid. Skolios kan vara ett problem men då är det riktig rejäl skolios vi talar om. Detsamma gäller benlängd, har för mig att upp till 2,5cm är klassat som normalt.
Andreas Lindholm
1973 • Växjö
#4
27 oktober 2013 kl 08:03
Gilla
Japp. 7 mm fick jag veta för ett par år sedan vid en mätning. Jag kan bli lite sliten i knät på det längre benet när går över min kapacitet och inte längre orkar hålla upp steget. Antagligen är det så enkelt som att när musklerna inte har kraft nog blir det stapplande och då slår kraften hårdare mot det längre benet. Får inte samma problem i det andra benet. Har provat med inlägg, men det skapade andra problem för mig.
1981 • Örebro
#5
27 oktober 2013 kl 08:35
Gilla
Är ett ben längre är även alla andra strukturer det, så det är inte benlängden i sig som är problemet.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.