Löpning Kläder, Skor & Prylar 10 inlägg 6684 visningar

Tips på skor till Marathon

Martin
1987 • Stockholm
#1
2 juni 2013 - 19:28
Gilla
Hej alla!

Sprang min första mara nu i Lördags. Det var en otroligt upplevelse på alla sätt och jag längtar redan till nästa!
Dock kände jag att mina fötter tog slut innan jag själv tog slut. Kände mig helt okej fram till 3 mil och därefter så det bara stopp i fötterna. Sista 12 sprang jag haltandes jättelångsamt.

Jag sprang i mina Saucony Kinavara som jag kört halvamaran i och alla mina långpass(längst 2,7mil). Någon som har tips på några skor som är lite bättre dämpade men som ändå har lite drop?

Hur tänker ni när ni väljer skor för marathon och långpassen? Tanken är att jag ska ha ett par bättre dämpade skor för långpassen och behålla mina kinavara för de kortare passen. Eller är det bara så att jag borde träna upp mina fötter lite mer?
maratonbob
1972 • Stockholm
#2
2 juni 2013 kl 20:02 Redigerad 2 juni 2013 kl 20:02
Gilla
Jag är en Kinvaralöpare sedan tre år tillbaka som har nyligen skaffat ett par Saucony Cortana 2 (samma drop, liknande fit) som komplement till mina Kinvara. Skorna har liknande egenskaper i löpkänsla men Cortana är stabilare och har betydligt mer dämpning. Sprang fem mil asfalt i dem igår och det var riktigt bekvämt hela vägen. Rekommenderas!

För mig funkar Kinvara bra på maran men för återhämtningens skull kommer jag nog att springa fler långpass i Cortana framöver.
Martin
1987 • Stockholm
#3
2 juni 2013 kl 20:37
Gilla
Dom verkar helt klart bra! Är det mer dämpning i dom än i Mirage? Funderar lite på Brooks pure flow med, hur är dom jämfört med Cortana och Mirage?
maratonbob
1972 • Stockholm
#4
2 juni 2013 kl 21:29
Gilla
Cortana har mer dämpning i Cortana. Jag provade Mirage också men var inte bekväm med hur de satt på foten men det är ju individuellt, kanske funkar bra för dig.

Martin
1987 • Stockholm
#5
2 juni 2013 kl 21:38
Gilla
OK, tack för tipsen! Ska ta och testa ett par Cortana.
Otto Lövgren
1962 • Ransberg
#6
2 juni 2013 kl 21:59
Gilla
Träna upp fötterna. Jag hade problem med fötterna förra året efter 3mil vid både SM och Jubileumsmarathon, då jag sprang i Hattori, respektive Piranha. I år kände jag ingenting alls, trots att jag även nu sprang i tunna (barfota)skor - NB Minimus Road. I dessa har jag också tränat i under hela året. Har inte längre några tjockskor överhuvudtaget - helt onödigt och dessutom bara teknikförstörande.
Martin
1987 • Stockholm
#7
2 juni 2013 kl 22:10
Gilla
Men förstör man verkligen tekniken om skorna inte har något drop?

När jag började springa så använde jag kraftigt dämpade skor med pronationsstöd(är extremt plattfotad). Jag hade då mycket besvär med benhinnorna och löparknä och dessa försvann helt då jag började med minimalistiska skor.

Men det känns ju som att man borde få samma effekt av lite mer dämpade skor så länge man inte har drop? Eller har jag fel?
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
2 juni 2013 kl 23:07
Gilla
Det kanske var pronationsstödet som var felet på dina gamla skor?
Kanske är det inte mer dämpning du behöver utan mer stabilitet, en styvare sula? Såvida du inte tränar upp foten ännu mer, det borde vara det första du försöker.
För mig tog det ett par år innan jag vågade gå från halvmara till helmara med Piranha. Mest brände det under fotsulorna om jag hade för tunna skor.
Martin
1987 • Stockholm
#9
2 juni 2013 kl 23:15
Gilla
Jo, det kan säkert vara så att det är en styvare sula jag behöver. Tror du att tröttheten i fötterna beror mer på det än dämpningen?

Iofs är det ju ett år kvar tills nästa Stockholm marathon. Då kommer jag ha sprungit med minimalistiska skor i 2 år ifall jag håller mig till det. Och nu går det ju som sagt bra upp till 3mil, men inte mer, så då kanske jag har hunnit träna upp fötterna tillräckligt tills dess.
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
2 juni 2013 kl 23:20
Gilla
Vet inte vad som är bäst för dig (utom att träna upp fötterna).
En sommar och höst sprang jag alla pass i ultralätta skor men det fick jag sota för. Nu springer jag alla långpass i hyggligt väldämpade skor (Brooks Green Silence, Nike Lunaracer). Snabba pass och en del kortpass och alla tävlingar i superlätta, utan problem.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.