Löpning Träning 8 inlägg 8674 visningar

Träningstips "Aerob" träning

joakim
1983 • Uddevalla
#1
16 januari 2013 - 23:03
Gilla
Efter att ha läst på lite om lågpulsträning på tex: http://www.markallenonline.com/maoArticles.aspx?AID=2
så har jag bestämt mig för att testa på detta lite eftersom jag vill öka min förmåga över längre tid och för att det passar bra just nu när jag har en knäskada.
Enligt en formel jag hittade så räknade jag ut att min högsta Aeroba puls är ca 147 slag/min. Denna gräns ska man vad jag förstått hålla sig så nära under som möjligt. Går man över den så börjar kroppen kräva mer kolhydrater osv.

Eftersom knäet spökar så är träningsformen för tillfället ensam spinningcykling på gymet med pulsövervakning. Det är lätt för mig att kontrollera pulsen i denna träningsform och det belastar inte knäet så hårt.

Mina tänkta pass denna vecka är 45 min i pulszonen 135-145 x 2. Avslutar veckan med ett strikt styrketräningspass.

Veckan därpå fortsätter jag 45 min passen men x 3.

För övrigt är det löpning och cykling samt hockey som är min huvudträning, och det är inom dessa områden jag vill förbättra mig. När knäet sedan är bättre så tänkte jag kompletera mina träingar med intervallträningar löpning/cykel.

Nu vill jag ha så mkt input på detta som ni kan dela med er av.
För mig är denna lågintensivträning helt nytt och jag vill gärna lära mig mer.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#2
17 januari 2013 kl 08:41
Gilla
Hej Joakim, vad kul att du vill testa lågpulsträning. Jag tror själv väldigt mycket på de formen av träning, eftersom jag sett stora förbättringar själv och även sett andra nå väldigt bra resultat.

Frågan är vad du har för mål? Är det triathlon du vill satsa på i framtiden eller vill du bli en riktigt bra löpare? Eller är det hockeyspelare du vill bli? Jag frågar därför att om det är triathlon och löpning du vill satsa på så behöver du mer lågpulsträning än 3x45 min per vecka för att se ordentliga resultat. Det är lite av kruxet med det hela, att träningen tar mycket tid.

Mark Allen nämner Phil Maffetone och där har du en bra källa till information. Hans träningsfilosofi är lätt att hitta på nätet och han har skrivit flera böcker. Den som jag personligen tycker förklarar det hela bäst är John "Hadd" Walsh. Googla på Hadd training så hittar du hans idéer.

Ang Mark Allens formel för att räkna ut den aeroba-pulsen, släng den i papperskorgen. "Formler" som utgår från ett givet tal (i det här fallet 180) kommer aldrig någonsin att stämma. Det finns 50-åringar som har 215 i maxpuls och det finns 17-åringar som har 180 i maxpuls.

Du måste göra ett maxpulstest, om du inte redan har gjort det, och sedan tränar du på 70-75% av din maxpuls eller lägre. Nån gång i veckan kan du köra ett pass på 80% av maxpulsen också.
Johan F
1975 • Huskvarna
#3
17 januari 2013 kl 14:09
Gilla
joakim
1983 • Uddevalla
#4
17 januari 2013 kl 17:48
Gilla
Tack för den värdefulla infon. Mitt mål är att stärka min grundkondition/uthållighet för att vara så fitt som möjligt att klara av dom höga pulszonerna som tex hockey och cykling. Under tex en hockeyträning/match så ligger man nästan uteslutande i dom 2 översta zonerna.
Jag kommer nog inte ha tid att köra så många pass med lågintensiv träning plus den vanliga högintensiva träningen samtidigt. Är det helt värdelöst då att ens lägga ner tid på den lågintensiva?
Jag har hakat upp mig på att mäta min puls i slag istället för procent. men med min Polar RCX5 så finns ju möjligheten att välja. Är det oftare vedertaget att man just kolla sin puls i procent?
Johan F
1975 • Huskvarna
#5
17 januari 2013 kl 18:13
Gilla
Långpass löpning med lågpuls (65-75%) är alltid bra för muskler, leder, ligament och mitokondrier och ger samtidigt en BRA bas/grund för hårdare träning.
1968 • Kapp
#6
17 januari 2013 kl 18:26
Gilla
På din RCX5 så kan du enkelt ställa den att visa både slag och procent samtidig i olik "fönster" el på samma. Men det kanske du viste :)
joakim
1983 • Uddevalla
#7
18 januari 2013 kl 10:43
Gilla
jag gjorde faktiskt första passet med RCX5'en igår. så jag har inte riktigt fått till alla inställningarna än, men vet hur jag kan ändra uppsättningen av fönstren. bra tips att ha både och. =)
joakim
1983 • Uddevalla
#8
19 januari 2013 kl 15:50
Gilla
Lite uppdatering efter första veckan med denna träningsform. Det blev 2st 45min pass på spinningcykeln med 75% som mål.
Idag ville jag testa hur knät höll så jag gav mig på löpbandet och testade. det gick hur bra som helst!
74% blev snittet på 1 timmas löpning, 9.5km.
Tänkte att denna löpning ska bli ett riktmärke, och att jag ska göra om samma pass om någon månad eller så ifall träningen håller i sig. Dvs 1 timmas löpning med 75% som mål. Så får jag se hur långt jag kommer den gången.
vad tror ni om det?
Så här såg löpningen ut: http://imageshack.us/photo/my-images/443/lpning.jpg/
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.