Löpning Tävlingar & Motionslopp 43 inlägg 5048 visningar

Svalbard

Irene
1968 • Åstorp
#1
9 september 2012 - 19:13
Gilla
Läste om maraton/halvmaraton på Svalbard. Finns det någon här som har sprungit detta lopp? Hur jobbigt/kul är det? Förslag på boende? Några andra tips om just detta spektakulära lopp?
< < < 1 2 3 > > >
Christofer Fredriksson
1967 • Stockholm
#2
9 september 2012 kl 19:19
Gilla
Jag har inte sprungit det, man jag har varit där. Och vet hur banan går och hur kallt det blåser!
Förra året var det ca 100 personer som deltog. Oavsett Maraton eller inte så åk dit om du har möjlighet! Helt fantastiskt landskap och miljö! Det brukar gå samma helg som Sthlm Maraton och med tanke på hur kallt Stockholm var i år så...
Det finns även Triathlon på Svalbard, men man har bytt ut simningen - tack och lov - mot kajak.
Här hittar du bilder om du är intresserad - http://www.flickr.com/photos/feson/sets/72157631006836882 - och på flera av bilderna är vägen där själva Maran går av stapeln.

Tips: spring med fleece och vindjacka.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#3
9 september 2012 kl 20:01
Gilla
Har sprungit svalbard halvmaraton två gånger. gillar det skarpt och hade gärna sprungit en tredje gång i år om jag kunnat, men får bli fler kommande år istället :)

Loppet är jobbigt men rätt kul, och man behöver inte oroa sig för trängsel. Långa sega backar finns det gott om. Underlaget är blandat asfalt och jordvägar (som förhoppningsvis fyrhjulingar hållit sig undan från). raksträckor är det även många, och det blåser nästan jämnt på svalbard. oftast har man i alla fall medvind i den längsta segaste uppförsbacken som är mellan km 16 och 19. Spontant tänker jag att det är ingen bana man persar på, trots att jag själv faktiskt satte mitt pers just på den banan. Men nog att banan är jobbig så är den en upplevelse! Man får springa med riktigt vackra vyer bitvis. Sen är det även en upplevelse att det cirkulerar cyklande isbjörnsvakter med gevär på ryggen.

En grej jag tycker gör det extra kul är att de delar ut pris till topp tre för varje kön och åldersgrupp. Sett till hur få som springer och vilka som springer är det ingen omöjlighet att få :)

Gillar även upplägget att halvmaran startar 1,5h efter helmaran (de springer två varv på banan) samt att milsloppet startar 1h senare, vilket gör att när man börjar bli riktigt sliten får mer folk runt sig som kan hjälpa en att tagga till lite extra.

Gällande boende kan man antingen bo på hotell i centrum eller på vandrarhem någon kilometer utanför, i Nybyen. starten går mitt mellan centrum och där vandrarhem finns.

Och som christofer säger, svalbard är en upplevelse! Har bott där sammanlagt ett år, uppdelat på tre perioder. Trodde jag skulle vänja mig vid platsen, men var gång jag kommer tillbaka så överraskas jag.

Bilden jag har på min presentation här på sidan är förövrigt från starten förra året.

Christofer: Menar du inte Quadrathlonet? Utöver löpning, kajak och cykel så är det även skjutning (såklart när man är på svalbard) där straffrundorna görs på cykel.
Irene
1968 • Åstorp
#4
9 september 2012 kl 20:32
Gilla
Tack för svaren. Kanonfina bilder. Alla halvmaror verkar jobbiga på sitt sätt. På Svalbard verkar vinden vara det värsta.
Annelie
1971 • Skövde
#5
9 september 2012 kl 20:36
Gilla
Låter ju verkligen lockande. När går det? Hmmm, kanske dags att börja planera semestern...
Christofer Fredriksson
1967 • Stockholm
#6
9 september 2012 kl 20:53
Gilla
Kajsa B. Du har säkert rätt när det gäller Triathlon/Quadrathlonet. Jag hörde om det på Kroa en sen högljud kväll!
Irene: Precis som Kajsa skriver; det finns många alternativ. Longyearbyen är ett litet samhälle så allt ligger inom räckhåll.
Annelie: I år gick det som sagt samma helg som Sthlm Marathon. I början av juni med andra ord. Go there!

Och beträffande Svalbard så är jag helt såld! Utan att skryta för mycket så har jag rest en hel del, men Svalbard är den plats som i särklass satt djupaste avtryck. Åker tillbaka till påsk. Kom gärna med tips Kajsa B! Jag funderar på en två-tre dagar skotertur över Svalbard men du kanske har andra alternativ?
Kajsa B
1987 • Göteborg
#7
9 september 2012 kl 21:03 Redigerad 9 september 2012 kl 21:25
Gilla
1 juni 2013 går det! läs mer om loppet på http://svalbardturn.no/index.php?id=128

Irene, backarna är inte att underskatta dock. första uppförsbacken, som är direkt efter start är ca 1 km. efter ca 9 km kommer en 1,5 km uppförsbacke. vid km 14 börjar det sedan gå uppför och gör sedan det (men ca 1-2 km raksträckor insprängt) fram till km 19. och det är sådana där luriga uppförsbackar där det är lätt att springa på för fort. Enligt min pojkvän som tävlar mycket är detta en av de jobbigare banor han sprungit. betydligt tyngre än varvet tex. man tappar även känslan för vilka stigningar det är när man inte har några träd att relatera höjderna till. Men det gör ju även det hela till en än mer unik upplevelse. så ska du springa på svalbard, spring långa sega backar framöver :)

på kvällen efter loppet anordnar svalbard turn även en bankett med middag. Är under denna prisutdelningen sker (men vill man inte vara med på banketten men ska få ett pris kan man smita in senare).

EDIT till christofer (hittar inte hur jag kan skicka om när det inte går att klicka på ditt namn...): Du kommer ha något fantastiskt framför dig om du åker upp då! februari-april är tveklöst de vackraste månaderna enligt mig. ljuset är fortfarande helt magiskt, ni kommer ha visst hopp om norrsken fortfarande, och fjällen är så vackra så vackra med all snö. Skoter är optimalt om man vill komma bort ordentligt från byn. Under den tiden på året är det även en del björn i området :) Rekommenderar att ni har guide när ni ger er ut om ni inte är VÄLDIGT vana vid skoterkörning i liknande terräng. Kunskap om lavinrisk, hur man beter sig om man möter björn, hur man gör vid snabba väderomslag osv är viktigt. ska ni åka flerdagarstur kommer ni sannolikt även åka över glaciärer vilket kräver ytterligare kunskap. och så är det ju kylan. i mars är medeltemperaturen -19! och det viktigaste att ha med sig på svalbard när man är på tur är att hjälpen är ALDRIG nära... Men har ni möjlighet att ta en flerdagarstur så gör det! Vintercamping är något speciellt! Utöver skoter är hundspann (även det kan man ta flerdagarstur med) eller skidor det vanligaste. finns även kombinerade skoter och skidturer.

Var själv på motsvarande tid (1 - 6 april) på en veckolång skidtur 2010. När vi kom tillbaka var alla eniga om att det måste vara den vackraste tiden. Det är även mitt livs häftigaste upplevelse! Som minne fick jag dock med mig tår och fingrar som inte varit sig lika sen dess. vilket det lätt var värt :)
Irene
1968 • Åstorp
#8
9 september 2012 kl 21:05
Gilla
Loppet går 1 juni.
Jag tränar på söderåsen så jag springer alltid kuperat.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#9
9 september 2012 kl 21:28
Gilla
Då kan du få en grym kick andra halvan av loppet då många tappar ordentligt där :)
Mikael Martinsson
1978 • sölvesborg
#10
9 september 2012 kl 22:32
Gilla
*off topic*

jag blir sjukt taggad av att läsa sådana här "historier" om fjärran platser där ni sprungit. ju mer extrema förhållanden desto bättre. förhoppningsvis kommer jag också att göra det i framtiden och kanske kan smitta någon annan.
Christofer Fredriksson
1967 • Stockholm
#11
9 september 2012 kl 22:41
Gilla
Kajsa B: Supertack för info! Skidtur lät fantastiskt och väldigt tänkvärt. Den öde byn Pyramiden lockar - även om det är en dryg resa dit på skidor!
Kajsa B
1987 • Göteborg
#12
10 september 2012 kl 11:01 Redigerad 10 september 2012 kl 11:01
Gilla
Mikael: Det är bara att våga! Om du kollar resultatlistorna på sidan jag länka kan du se att även du skulle passa in bra i det startfältet. Ett av åren jag sprang var det ett gäng från sverige som kommit upp för att springa. Med härligt blandad kapacitet låg deras resultat på allt från 3:15 på maran till 1:15 på milen. Är upp till en själv om man vill lägga fokus på upplevelse eller löpning, oavsett blir det upplevelselöpning :)
Irene
1968 • Åstorp
#13
10 september 2012 kl 11:28
Gilla
Christofer, jag känner mig också osäker. Jag har sprungit denna sommaren runt 4ggr/vecka. När jag läser om andra här så verkar det inte vara några problem med att komma runt på halvmara men jag tycker det känns långt och är osäker på om det bara behövs ett år för att träna upp sig för att orka.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#14
10 september 2012 kl 12:31
Gilla
Irene: Ett år kommer du absolut kunna träna upp dig tillräckligt på! Håll i över vintern och öka långsamt distansen på dina långpass så kommer du komma runt utan problem. Åtminstone upplever jag att utmana distanserna är mycket mentalt. Man orkar längre än man tror!
Christofer Fredriksson
1967 • Stockholm
#15
10 september 2012 kl 14:45
Gilla
Irene: Ett år är lång tid. Oj, vad du kommer att hinna komma i form. Inga problem.
Håller helt med Kajsa B. Öka långsamt. Fram till februari, mars räcker det med sköna vändor på 30-40 minuter oavsett hur långt det är. Hitta bara en skön rytm i kroppen; ett tempo du trivs i där det känns att du kan springa hur länge som helst. Sedan ökar du distansen successivt. Ett par månader innan tävling lägger du in ett lite längre pass i veckan - typ 15-16 km. Strunta i tempot. Gå en bit om det känns bra. När det sedan är dags för tävling får du 6-7 km bara av adrenalinet och spänningen. Lycka till!
Kajsa B
1987 • Göteborg
#16
10 september 2012 kl 15:44
Gilla
En inspiration för att våga delta kan man se en tysk kvinna som sprungit halvan åtminstone de senaste tre åren på svalbard. Trots att hon har en sluttid på ca 4h(!!) ställer hon upp år efter år. och ja, hon joggar faktiskt!
Liv Sjö
1989 • Stockholm
#17
11 september 2012 kl 09:35 Redigerad 11 september 2012 kl 09:35
Gilla
Men vad häftigt! http://www.flirtfair.se/
Irene
1968 • Åstorp
#18
11 september 2012 kl 11:19
Gilla
Jag jagar egentligen inte en jättetid. Mitt mål är att ta mig runt utan att gå för mycket. Jag har läst här på forumet att vissa nästan går lika mycket som dem springer/joggar men det är inget som lockar mig.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#19
11 september 2012 kl 11:46
Gilla
Tror absolut du kommer kunna jogga hela sträckan om ett år! Sen gäller det bara på loppet att inte förivriga sig i början och gå ut för hårt. särskilt på lopp som på svalbard, men även tex varvet, där det är rätt tuffa sista kilometrar märker man väl om man var för optimistisk i starten. Men sen är det ju inte bara att vänja dig vid distansen du har tid med under året, utan även att hitta ett tempo som du orkar hålla länge!
Katelin
1985 • Stockholm
#20
16 september 2012 kl 17:46
Gilla
Läste också om Svalbard-maraton i en tidning och blev genast sugen på att försöka. Jag har aldrig helt fattat grejjen med långlopp men om jag ska göra det någon gång ska det vara i fin natur och Svalbard ser underbart ut! Tror ni man kan klara en mara i juni om man börjar träna nu? Tränade mycket innan semestern men kom av mig när ledigheten kom, men kunde jogga i 15 km i juli så helt otränad borde jag inte vara. Vad tror ni är lämpligast? Halvmara eller helmara?
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.