Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 7265 visningar

Ondare i löparknä av massage och stretch

Frida L
1981 • Örebro
#1
14 april 2012 - 10:07
Gilla
Hej

Har (som så många andra) löparknä, har trots att jag bara är glad motionär dragits med det i tre år innan en snäll naprapat berättade för mig att det är just löparknä jag har. Ortopeder och sjukgymnaster som jag varit hos tidigare tyckte inte att det kunde vara löparknä iom att jag inte är långdistanslöpare.

Men hur som, naprapaten visade hur jag skulle massera ut senan (antar att massagen fungerar på samma sätt som en foamroller) och även några stretchövningar. Har försökt ta det långsamt långsamt med löpningen nu i början och blev hjärtansglad när knät höll en hel kilometer. Kanske blev jag lite för glad och körde den där kilometern (och lite intervaller och snabb gång) lite för ofta för knät började trilskas lite. Har fortsatt köra med massagen och stretchen men nu tycker jag att jag bara får ondare av framförallt massagen. Har nu även börjat fått värk när jag inte gör något (sitter, står, jobbar osv...) något jag inte hade tidigare. Så frågan är ju ska jag vila även från masserandet? Någon som har tips eller råd?

/frida
Annelie
1971 • Skövde
#2
14 april 2012 kl 10:23 Redigerad 14 april 2012 kl 10:24
Gilla
Hej Frida!
Jag drabbades av löparknä förra vintern/våren. Det kom när jag övergick från att ha sprungit med ett par IceBugs, utan stötdämpning och pronationsstöd, till vanliga stabilare skor, typ Kayano (någon hade ju analyserat fram att jag pronerade...)

Jag hade ont från fotleden, via knät och upp i höften/ländryggen. Stretchade och höll på utan resultat. Massage och stretch retade senan och jag fick ta värktabletter för att kunna sova.

Men så fick jag under våren för mig att jag skulle testa lättare neutrala skor. Och vips så var problemen borta. Jag tror att det var en kombination av att foten och benet fick röra sig som de ville utan pronationskilar, lättare skor samt att jag började landa på hela foten.

Senaste året har jag ökat löpmängden avsevärt, och jag har inte känt av några problem i knän överhuvudtaget.

Det är inte säkert att detta funkar på dig, Men om du har du skor med pronationsstöd samt landar på hälen så skulle det kanske vara värt att testa med ett par neutrala skor och/eller justera löpsteget genom att ta kortare steg och därmed landa på hela foten.

Lycka till!
Frida L
1981 • Örebro
#3
14 april 2012 kl 10:55
Gilla
Jo jag har läst på om framfotslöpning och funderat på neutralaskor men har precis beställt ett par nya asics gt ändå. Har problem lite med hela vänstersidan, en ond och "trasig" höft (höftsmärtan gör även att benen har en tendens att bli olika långa) sedan tonåren en icke fungerande fot efter en snowboard olycka och problem med hälsporre samt lite "vanskapta" fötter med typ bunionette (antar att dessa skador nog kan vara orsake till det onda knät?) så har inte vågat testa vad som händer om jag tar bort stödet i skorna. Vet ju hur framförallt fötterna känns efter en dag på jobbet där jag spenderar tiden i ett par mjuka men helt ouppbyggda tofflor (kan knappt gå barfota när jag kommer hem vissa dagar för framförallt hälen är känslig liksom). Kanske tänker jag helt fel och gör det värre genom att hela tiden "skydda" för mycket men hur tusan ska man våga testa? Jag och smärta är inte bästa vänner och tanken på att jag kanske gör nåt som gör det värre är hemsk! :)
Annelie
1971 • Skövde
#4
14 april 2012 kl 15:23
Gilla
Förstår din oro. Det som funkar för en person funkar inte alltid för någon annan.

Vad man alltid kan göra är att försöka stärka musklerna runt knän och fotleder. Jag fick tipset av en sjukgymnast att göra övningar med ett ben i taget och gärna på balansplatta. Enbensknäböj (inte särskilt djupt) tog bort problemet med en värkande höft för många år sedan. Stå på ett ben och balansera samtidigt som man rör det andra benet fraqmåt/bakåt/åt sidan är en annan bra och enkel övning. Ofta kan man upptäcka skillnader i balans och styrka mellan höger och vänster ben. Stå gärna framför en spegel för att se att höfter och knän inte rör sig fel (tippar åt något håll).

Om du springer förbi någon fotbollsplan eller gräsmatta testa att ta av dig skorna och jogga omkring i gröngräset några minuter. Stärkande för fotens alla småmuskler. Kanske blir du såld på barfotalöpning ;-)

Nu är inte jag någon sjukgymnast eller naprapat. En sådan kan troligen ge massa andra tips och ställa en bättre diagnos.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.