Löpning Träning 4 inlägg 6457 visningar

Byta matta på löpband, enkelt?

1976 • Dösjebro
#1
29 september 2011 - 12:52
Gilla 
Är det någon som har erfarenhet om att byta matta på ett löpband av varianten Tuntiru T70? Det var en reva på mattan vid leverans så de skickar en ny till mig och tycker att jag ska byta själv.
Helena
1980 • Göteborg
#2
4 oktober 2011 - 16:14
Gilla 
Hej Andreas,

Jag jobbar på Motionsexperten som bla säljer löpband och får ibland själv åka ut och byta löpmattor hos kunder. Det är lite pill att byta matta men egentligen inte så svårt. Det man får göra är att ta bort de bakre kåporna på löpbandet och sedan lossa bultarna som man vanligtvis reglerar löpmattan med. Tips är att lägga på lite tipex innan du lossar dem så man vet på ett ungefär hur hårt de satt innan. Den högra bulten måste du ta bort men den vänstra kan sitta kvar men det får inte vara någon spänning kvar på mattan. Du måste även ta bort den bult som sitter i den främre rullen på höger sida, tipex även här. Nästa steg är att dra av skenan (de som man kan stå på utanför löpmattan) på höger sida, det gör man genom att lossa en skruv längst fram och sedan dra skenan bakåt. (detta kan variera lite mellan olika löpband men de flesta fungerar på det viset.) När du har fått bort skenan så får du fram 4 eller 5 bultar som löpbordet (plattan under mattan) sitter fast med, ta bort dem. Det är lättast att vara två vid nästa moment då man försiktigt vinklar upp löpbordet så att man kan lirka av mattan, vinkla inte för mycket bara så att man skadar löpbordet på andra sidan. När man väl har fått av mattan så är det bara att trixa dit den nya, tips är att lägga på olja i mittan av insidan av mattan innan man trär på den. Sedan är det bara att montera ihop allt igen och se till att mattan blir centrerad och väloljad, låt gärna löpbandet gå i 20 min så att du ser att det är centrerat och att så att oljan hinner fördela sig något. Tänk också på att löpmattan drar åt sig mer olja i början så det kan behöva smörjas oftare. Lycka till!
Anders E
1968 • Sollentuna
#3
4 oktober 2011 - 18:27 Redigerad 4 oktober 2011 - 18:27
Gilla 
Bra att du tog dig tid att förklara detta Helena!

Jag har själv ett Tunturi T70 och ska spara din beskrivning ovan för framtida bruk.

Har du Helena någon kommentar kring vilken olja man kan använda till mattan (det måste gå att använda annan olja än den löpbandsolja som sportaffärer säljer och som kostar ganska mycket)?
Helena
1980 • Göteborg
#4
17 oktober 2011 - 11:53
Gilla 
Vad det gäller oljan så är det viktigt att du använder olja som är anpassat för löpband. Jag har själv försökt att luska ut vad den består av men det vill ju såklart inte tillverkarna avsölja. Det Tunturi sa sist jag pratade med dem är att det är viktigt att man använder deras smörjmedel och om jag förstod saken rätt ska det vara silikon och inte en silikonolja. Tyvärr har jag inte mer kunskap i ämnet än så!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.