Löpning Träning 8 inlägg 5559 visningar

Göra en Svensk klassiker

Thomas Ström
1965 • Skarpnäck
#1
12 april 2011 - 22:12
Gilla
Hej jag har en plan på att göra en Svensk klassiker men vet inte hur jag ska träna för att få till det bäst. Jag har sprungit Lidingöloppet en gång tidigare så jag vet vad som väntas då men varken åkt Vasaloppet, cyklat Vätternrundan eller simmat Vansbro. Ni som har gjort det hör av er med tips.
Tackar på förhand!
Thomas
Mats Persson
1977 • Sävedalen
#2
13 maj 2011 kl 21:06
Gilla
med 3 pass i veckan klarar man sig men det är klart det är gött om man kan få in mer träning. Med skidor och cykling borde du köra minst 2 pass i veckan, ett kortare och ett långdistans, sen kan du komplettera med ett löppass. Simmningen tänker jag knappt träna. Börja med LL, störst chans att bli skadad där och då är det trist att göra det på slutet. + att det är skönt att ha bra kondition som grund när man börjar fokusera på skidorna. Klassikern är grymt kul, du kommer ha ett roligt år framför dig!
Niklas Strömberg
1979 • Bollnäs
#3
14 maj 2011 kl 15:26
Gilla
Ska sätta igång med min klassiker iom Vansbrosimmet. Kommer inte ihåg vem jag hörde det från men han rekommenderade att börja med vansbro så att man har två chanser att klara det. Det brukar oftast framhållas som det lättaste momentet i klassikern men till skillnad från de övriga så innebär det ju en brytning om man skulle gå stum. De andra momenten går det att ta en paus och komma igen med nya krafter igen.

Körde Vasaloppet öppet spår i vintras och det var bland det häftigaste jag gjort! Alldeles för dåligt tränad efter en fått nästan hela säsongen förstörd och sjukdomar och "personliga problem" men med lite tjurskalle så kom jag i mål på 9:03. Kunde bokstavligen knappt gå dagen efter pga mina ljumskar :)

Det jag oroar mig mest för själv är Vätternrundan, dels för att jag är väldigt cykelovan och dels tristessen av att kanske behöva hålla på i femton timmar!
Mats Persson
1977 • Sävedalen
#4
14 maj 2011 kl 16:40
Gilla
Det går väl att vila även i Vansbro simmet? Så vitt jag kan förstå är det väl bara att simma in till kanten/bryggan och greppa tag och hänga där tills man känner för att fortsätta.
Niklas Strömberg
1979 • Bollnäs
#5
14 maj 2011 kl 17:41
Gilla
Har inte simmat det själv utan det är bara vad jag blev berättad. Men det kanske är så att när man kommer till det stadiet i vansbrosimmet så är det att bli uppdragen av en vänlig funktionär som blir ens räddning :)
kortben
1966 • GÖTEBORG
#6
14 maj 2011 kl 18:04
Gilla
Funktionärerna är ganska pigga på att plocka upp deltagare ur vattnet om de har fått kramp eller verkar medtagna på något sätt, de vill ju inte ha några olyckor! Men det kan nog gå att få vila lite om man verkar OK för övrigt.
Annars är det väl en bra idé att börja med den gren som man känner sig mest osäker på att klara, så att man har möjlighet till två försök!
Johan K
1980 • Borås
#7
14 maj 2011 kl 18:20
Gilla
Jag gjorde klassikern från 2009 till 2010. Min sport är löpning, så cykling simning och skidåkning var nytt för mig.

Vansbrosimmet tränade jag knappt något till. Övade att simma i kallt vatten en gång med våtdräkt. Det största problemet för mig var kylan, men någon vidare fysisk ansträngning var det ej för mig..

Skidor körde jag en hel del och ja Vasaloppet var tufft. Jag avslutade med Vätternrundan med endast 10 mil cykling i benen. Rekommenderas inte! ;) men med enorm tjurskallighet och vilja gick det.

Mitt råd är alltså att fokusera mycket på skidåkning och cykla de där 100 milen som rekommenderas ;)
Mattias
1983 • Stockholm
#8
15 maj 2011 kl 16:58
Gilla
Jag var i din situation när jag bestämde mig för att gör klassikern. Det första tipset är att anmäla sig till loppen innan man hunnit tänka efter så mycket. Sen är det bara att köra. Här är mina övriga tips:

Vansbrosimmet klarar man om man kan simma och har grundkondition. En eller två simturer i någon sjö är lagom uppladdning. Jag körde utan våtdräckt, tror det var 18-19 grader, och det var inga problem. Kändes onödigt att köpa våtdräkt som används en gång, och köper man en billig på nåt lågprisvaruhus passar de oftast inte bra heller om man flyter runt med en luftbubbla på ryggen.

Vätternrundan är det jobbiga. Det tar längst tid och är otroligt långt. Jag köpte en beg. racercykel för några tusen och det gick bra. Man vinner mycket på att ha en racer och inte cykla på en vanlig cykel. Träna så mycket som möjligt på cyklen under våren innan loppet och spinning på vintern. Det kan vara bra att veta hur man lagar punktering och vad man gör om t.ex. kedjan hoppar av.

Vasaloppet är också ett stort projekt, men inte lika långt eller jobbigt som cyklingen. Kan man däremot inte åka längdskidor kan det bli problem... Är man nybörjare så kan det löna sig om man övar på att åka i nedförsbackar annars är risken stor att man ramlar under vasaloppet! Men oftast går vurpor på längdskidor bra tack och lov =)

Lidingöloppet kan du ju!

Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.