Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 6322 visningar

Ljumskbråck

Jojo-joggaren
1972 • -
#1
2 december 2007 - 15:05 (Redigerad 30 december 2006 - 00:00)
Gilla
Hej!

Jaha så har man dragit på sig ett ljumskbråck. Att springa är tyvärr inte att tänka på just nu. Jag väntar på att få komma till kirurgen för bedömning av ev operation.

Nu undrar jag om någon av er har erfarenhet av detta och kan berätta lite om tiden efter operation och hur snart ni var på banan igen så att säga.

Extra intressant om någon tjej råkat ut för det här eftersom jag känner till en rad killar men har aldrig hört talats om någon tjej som haft ljumskbråck.

/Jojo
Malin T
1974 • Duved
#2
2 december 2007 kl 18:06 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Jag är tjej - och har haft ljumskbråck. Tyvärr kan jag väl inte dela med mig så mycket om mina erfarenheter kring det hela eftersom jag bara var ca 3 månader gammal när jag opererades. Det var höger ljumske, så de tog blindtarmsbihanget på en gång.
Virva Popovic
1974 • Täby
#3
2 december 2007 kl 21:30 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Jag är tjej och jag har själv navelbråck. Det är ju samma fenomoen men på ett annat ställe. För mig är det inget problem att springa, det kan det kanske vara om man har jumskbråck förståss. För mig är det är bara att trycka in tarmen i magen igen när man kommer hem :-) Låter läskigt men det är inte så farligt. Får en bubla ovanför naveln när jag spänner magen och har gått med det ett tag.

Väntar också på operation, och har äntligen fått en tid för bedömning i mellndagarna. Själv räknar jag med att kunna springa efter kanske 2 veckor, men jag får väl fråga läkarna när det är dags. När jag opererade blindtarmen sprang jag en mulitsporttävling 2 månader efter operation, och då hade jag förståss tränat innan. Och då är man ju inne i buken och opererar. Ett bråck är ju själva bukhinnan man typ syr igen och aldrig inne i själva buken. Enligt en läkare som jag pratade med var det inte en lika stor operation.

Hoppas du snart får en tid bara för det verkar vara rätt långa väntetider på bråck operationer om det inte är akut.
Jojo-joggaren
1972 • -
#4
2 december 2007 kl 21:45 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Hej!

Malin: Ja... lite svårt att prata om rehabilitering där ;)

Virva: Navelbråck är väl lite vanligare hos tjejer har jag fått för mig.

Det gjorde ordentligt ont när bråcket kom fram i mitten av veckan men nu känner jag bara av det emellanåt och om jag tar några löparsteg.

Efter vad jag förstår finns det 3 olika typer av ljumskbråck och den formen som oftast drabbar kvinnor medför större risk för inklämning. Så jag hoppas ju att jag skall få en tid hyfsat snart trots allt.

Gott att höra om din multisporttävling efter blindtarmen =)
fru Lindh
1968 • Finland
#5
3 december 2007 kl 19:34 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Hej Jojo ,min tös på 8 år blev opererad inte mindre än 2 ggr för sitt ljumskbråck (kirurgen klåpade och letade på fel ställe=(( men nu klagar hon på att bråcket gör ont igen...vet inte om det är möjligt.
Bråcket bullade ut som ett plommon ungefär. Efter op hade hon gympafritt 1-2 veckor och allt gick bra.Vi fick åka hem samma dag .
Thomas Karlsson
1956 • Höllviken
#6
3 december 2007 kl 20:48 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Hejsan!

Jag är visserligen man men jag genomgick en operation för dubbelsidigt ljumskbråck för en del år sedan. En avgörande faktor är om du skall operaras på konventionellet (sätt d.v.s med kniven) eller med titthålsmetoden. Jag gjorde det med den senare metoden. Vid den tidpunkten var jag inte särskilt aktiv som joggare men minns att min läkare sa att efter en vecka i stillhet kunde man sedan jobba som stensättare. Min erfarenhet är nog att det var lite väl optimistiskt, men säg att du är på banan efter två veckor om inga komplikationer tillstöter. Skall du opereras på konventionellt vis får du räkna med längre tid, risk för att såret/såren går upp.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.