Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 38167 visningar

Hur många dagars vila behöver man för en stukad fot?

1976 • Tullinge
#1
20 augusti 2010 - 00:03
Gilla
Hur många dagars vila behöver man för en stukad fot?
Foten har varit uppsvullen som en fotboll men har nu börjat minska i storlek.
Mikael Fermhede
1957 • Åsa
#2
20 augusti 2010 kl 08:08
Gilla
Egentligen bör man belasta så fort som möjligt för att inte tappa ffa proprioception dvs balans/reflexsnabbhet och styrka. En annan tumregel är att inte belasta en svullen led. Så om svullnaden är i det närmaste borta bör du genast alternativ träna dvs hålla konditionen uppe med exv cykel, styrketräna och stå på balansplatta med en fot i taget 5 min dagligen. Börja småjogga kortare sträckor bara för att hålla löpsteget igång och låt löpningen ta över succisivt över ett par veckor.
En elastisk binda eller fotledsstöd typ Rehnband kan kännas skönt., liksom tejpning men har egentligen inget med läkningen att göra och skyddar inte heller !
Regel nummer tre; kan du inte gå utan hälta efter en vecka ( efter skadan) bör du söka för röntgen !!
Lycka till !
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
20 augusti 2010 kl 09:26
Gilla
Svullnaden lär bromsa läkningen, därför lindar man foten när den är svullen. Nerifrån, så att svullnaden (vätskan) pressas uppåt.

Tejpning eller fotledsstöd använder man för att söka förhindra att man stukar foten igen innan man återfått full styrka i den, de uttänjda ledbanden håller ju emot sämre än oskadade. En stukning lär i 85% av fallen följas av en ny stukning senare, just för att man blivit försvagad, vilket delvis kan vara kroniskt. Tejpning eller stöd rekommenderas alltså starkt!
Har själv nyss haft en stukning och säger emot Mikael här: en rätt utförd tejpning skyddar mot ny stukning, dvs den hjälper foten att hålla emot snedbelastning som skulle kunna få foten att "vika sig" om man är för svag. Har också känt tydlig skillnad efter löpning med och utan tejp, har fått mindre molande smärta/trötthetskänsla i foten när jag sprungit tejpad än otejpad. (Som du hör har jag möjligen misskött mig, men jag hade en liten stukning, lätt svullnad bara och det kändes inget när jag sprang, utom om underlaget lutade åt fel håll!)

Själva vilan behöver inte vara så länge, så fort du kan jogga utan smärta så gör det, men ta det nätt i början, gissar att foten snabbt känner sig trött efteråt. Läkningen kan däremot ta många månader så det är bra att fotsätta med styrketräningen, typ balansplatta men det finns många fler.
Mikael Fermhede
1957 • Åsa
#4
20 augusti 2010 kl 10:33
Gilla
Den vanligaste " fotstukning " r ruptur av det yttre sk FTA ligamentet som helt r starkt nog att hnga upp en volvo i. r det av fr man en anatomisk instabilitet som dock inte r lika viktig som den funktionella stabiliteten ( som trnas p balansplattan). Tejpning KNNS ibland bra men ingen tejp p jorden, fstad i huden, kan hlla emot och gra jobbet. Dremot kan nog dragning i tempen , vid lite snedtramp, hjlpa till reflexogent hlla position i fotleden ( bidrager till proprioceptionen) s s lngt kan det gra nytta. Det fr dock aldrig erstta rehabtrningen /alternativ trningen !! Den enda profylaktiska tgrden mot ny skada ,som r evidensbaserad, r balansplattetrnging. Det gller fotleder som korsbandsrupturer i knna.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
20 augusti 2010 kl 11:36
Gilla
Mikael, det kan mycket väl vara så att nyttan av tejpning huvudsakligen är indirekt. Det kan vara anledningen till att jag kände mindre trötthet i foten när jag sprungit tejpad också, jag höll helt enkelt foten mer sällan i fel vinkel vid isättningen. Dock var effekten tydlig! Självklart ska tejpning inte ersätta rehab, det är bara en säkerhetsåtgärd när man ändå springer.
(Jag hade f ö den mindre vanliga stukningen med töjning av deltoideus(?)-ligamenten.)
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#6
20 augusti 2010 kl 12:45
Gilla
Varnar lite för risken med att tejpning och fotledsstöd inte skall överanvändas. Risk för försvagning och falsk säkerhets känsla.
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
20 augusti 2010 kl 13:36
Gilla
OK, lagom är bäst. Kör utan om du springer på känd, plan mark och inte så långt eller fort. Och avveckla den när du inte längre känner nåt särskilt efter ett löppass.
Eller se till att ha koll på hur du sätter fötterna hela tiden tills stukningen har läkt och vänta med hårda/långa pss tills dess, då kan du skippa tejpen helt.
1976 • Tullinge
#8
20 augusti 2010 kl 14:42
Gilla
Tack för svaren.
Jag ska prova att alternativträna idag.
Tejp är nu inköpt.
Ska nog skippa orientering närmsta veckorna ;)
Men hoppas vara på benen för lite lätt jogg till helgen.
Abstinensen är kraftig...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.