Löpning Träning 2 inlägg 3198 visningar

Långpass, hur fort ska det gå?

Viktoria
1974 • Stockholm
#1
1 juli 2010 - 15:49
Gilla
Hej,
Jag försöker förlja ett schema för att träna, min tävlingsdistans är en mil. Jag är ganska ny på detta och funderar lite kring långpass, för mig är det 8-9km. Hur mycket ska man ta i? SKa man springa i samma tempo hela tiden? Ska man vara halvdöd efter passet??
1969 • Sala
#2
1 juli 2010 kl 16:00 Redigerad 1 juli 2010 kl 16:04
Gilla
Hej Viktoria! Kul att du vill springa så långt som 8-9 km! Spring så fort att du kan sjunga nationalsången samtidigt som du springer. Om du bara klarar av en lady gaga-låt så har du joggat för fort :-) Det kallas för prat-tempo, och det innebär att du inte ska flåsa. Du ska kunna prata med en joggingkamrat eller med dig själv, och du ska kunna andas i 3-takt.

Sista kilometern får gärna kännas lite motig. Ett bra tecken är att du både känner att du fått en ordentlig dos träning men att du samtidigt längtar efter mera. Trött, men inte halvdöd. Kort sagt: Du ska inte ta i. Det är längden på passet som ger resultat, inte farten.

När du känner för det kan du springa första tredjedelen mycket lugnt, andra tredjedelen lagom fort och sista tredjedelen i flåstempo som är ca 1,30 per kilometer fortare än den första tredjedelen. Efter ett sådant pass ska man inte heller vara halvdöd, men nästintill :D Men vänta tills du verkligen känner för ett sådant pass. Tills dess, jogga i jämnt tempo.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.