Löpning Kom igång 9 inlägg 3533 visningar

vad, när, hur ska jag äta då jag springer?

Ulrika Ah
1985 • Frankrike
#1
10 juni 2010 - 20:31
Gilla
hej!
Jag har börjat springa sådär smått, men vill ha lite råd på vägen så jag inte gör helt fel, redan från början.
Jag vill gå ner några kilo, men bara till en trivselvikt. när ska jag äta, i förhållande till joggingturen och viktnedgång? och vad?
nu äter jag frukost, lunch, mellanmål, middag. vet inte var jag ska få int löpningen så det blir rätt! bor i södra frankrike var det är otroligt varmt, så jag kan inte springa på dagen. och på morgonen kan jag inte (läs: orkar inte). hur ska jag få en bra ordning på middag, löpning och viktnedgång?
tacksam för svar!!!
Björn Paxling
1980 • Malmö
#2
10 juni 2010 kl 21:39
Gilla
Mitt tips är att förlägga löpturerna till precis innan en måltid (det är inte kul att springa när man ätit nyligen, lätt att få ont i magen). Så kanske ett pass kring 17-snåret och sedan middag så snabbt som möjligt efter duschning, är du för hungrig innan kan en banan fungera som energi. Själv gillar jag främst morgonjoggning innan frukost, upplever att jag får mer energi än det kostar, men det är förstås en smaksak.

För min del har löpningen inte lett till direkt viktnedgång, däremot har mina proportioner förändrats så jag blivit smalare och alla andra tror att jag gått ned massor i vikt, fast jag egentligen stått ganska stabilt. Men det skiljer sig nog beroende på utgångspunkt också.
Mikael Björk
1973 • Oxie
#3
10 juni 2010 kl 22:31
Gilla
Viktnedgång handlar enbart om hur mycket man får i sig i förhållande till vad man gör av med. Gör man av med mer än man får i sig, tappar man vikt. Detta går att slå ut över tid. Vissa dagar ligger man på plus, andra på minus.

Däremot kan det vara olika skönt att löpa beroende på vad man har i magen. Äter jag en kvällsmacka och tar ett glas fil på morgonen kan jag köra en 15 km runda innan den riktiga frukosten. För andra är det tvärstopp.

Det är nog bara att testa och se vad som funkar.
PG
1973 • Lyckeby
#4
11 juni 2010 kl 08:53
Gilla
Allt det där är väldigt individuellt, beror på hur mycket du springer, hur du springer, hur mycket du äter, ämnesomsättningen osv osv. Gäller att prova sig fram, du kommer att hålla på länge med löpning (hoppas vi) så det finns tid för att hitta vad som passar just dig.
Ett tips om du vill bränna lite fet är att köra lågintensivt. Springer du snabbt på kort tid så förbränner du kolhydrater, springer du långsamt och länge så kommer kroppen att ta av fet reserverna.
Sen så verkar du bo i Frankrike, kan tänka mig att det är lite svårt när det är så mycket god mat runt omkring :-)

Lycka till!
Ulrika Ah
1985 • Frankrike
#5
11 juni 2010 kl 09:57
Gilla
jodå det var ju detta med snabba kolhydrater då, vitt bröd, pasta, ris... ajajaj, inte bra då man bor här! om man lämnar bort det, vad ska man då äta liksom? :)

jo det tar tid att lära sig vad som är rätt, för en själv. men lågintensiv träning, det är vad jag ska börja med!
1985 • Göteborg
#6
11 juni 2010 kl 10:03
Gilla
rataouille!
Serveras det mycket i frankrike? Bland det bästa jag vet men svårt att hitta i Sverige :) *dräglar*
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
11 juni 2010 kl 10:44
Gilla
Min egen erfarenhet är att man kan vänja sig vid det mesta! Tyckte det var pest att springa före frukost, men med en halv banan går det utmärkt, har t o m sprungit snabbdistans på bara vatten - efter en km gick det också bra. Springa direkt efter frukost klarar jag också men i början fick jag nöja mig men halva frukosten och sticka ut så fort jag svalt ner sista tuggan ;-)

För viktnedgång gissar jag att ett pass före frukost kan göra större nytta genom att det möjligen blir större andel fettförbränning då. Annars precis före middagen - springer man fort och inte alltför kort är aptiten sällan på topp direkt efter passet så då passar det att äta! Och i Frankrike äter man väl sen middag så efteråt är det läggdags - två flugor i en smäll ;-)

En stor studie visade nyligen att de flesta behövde hålla igen på kolhydrater, andra på fett och somliga stackare på både och för att gå ner i vikt. Samt att många gick ner i vikt av måttlig motion medan andra behövde träna hårt. Som vanligt alltså, det är individuellt och man får prova sig fram. Men kalorier in - kalorier ut gäller alltid!
1972 • Stockholm
#8
11 juni 2010 kl 12:07
Gilla
@Karin:
rataouille; inte speciellt svårt att göra själv.
Finns dock att köpa färdig på konserv om man vill ha färdig hemma. Jag har köpt på willys, märke "d´ausy" runt 15 spänn burken tror jag...

Annars om man ska gå ner i vikt så skulle jag inte fokusera på när jag tränade utan mer mängden träning samt vad man äter. jag har hitills aldrig träffat någon som lyckats äta sig överviktigt på vanlig, nyttig mat. Försök att äta dig tjock på kokt torsk, potatis och ris utan sås så får ni se hur lätt det är. Jag försökte verkligen gå upp i vikt på 90 talet och åt mig proppmätt varenda måltid Lyckades till slut pressa mig upp i drygt 70kg. Åt då bara riktig mat.

Under 2000 talet har jag lätt kommit upp i den vikten med hjälp av chips och öl, no problem. Jag tränade rätt intesivt under båda perioderna

Det är väl inte vetenskapligt direkt men jag märker tydligt skillnaden på träningsmängd och vad jag äter. Godsaker gör mig fet, men inte mat.

1960 • Skåne
#9
11 juni 2010 kl 20:36
Gilla
Är du i Frankrike är det väl bara att följa Montignacdieten. http://www.montignac.com/fr/index.php

Typ GI. Be Montignac or be square! ;)

Funkar lika bra som någon annan metod så länger du ligger på energiminus om du vill gå ner i vikt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.