Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 2500 visningar

Löparmage de luxe

1971 • Stockholm
#1
6 juni 2010 - 00:27
Gilla
Oftast när jag springer längre än cirka 20 km får jag s.k. löparmage; i mitt fall både kramper i magen och diarré. Under gårdagens Sthlm marathon klarade jag magen ganska bra, men efter loppet övergick den vanliga "löparmagen" gradvis även i illamående och kräkningar. Jag spydde som en kalv (säger man så?) i flera timmar, måhända hade jag ätit väl mycket innan och under loppet - stoppade i mig allt jag kunde komma åt. Nu drygt sex timmar efter målgång börjar illamåendet och magen äntligen lugna ned sig. Undrar om dylik "löparmage de luxe" är vanligt förekommande? Eller kanske symtomen magkramp och illamående egentligen inte hör ihop? Är illamående efter ett långlopp vanligt? Finns det strategier att motverka illamående efter loppet?
Mattias
1983 • Stockholm
#2
6 juni 2010 kl 09:11
Gilla
Kan det vara att din mage inte tål sportdryck? Jag vet en som inte gör det i alla fall och spyr efteråt om hon dricker det under ett lopp...
Johan S
1981 • Stockholm
#3
6 juni 2010 kl 09:19
Gilla
Jag brukar aldrig ha några problem med magen när jag springer, men just efter Marathon eller andra längre lopp så mår jag nästan alltid lite illa första timmen. Förra året räknade jag ut hur många liter energidryck jag hade satt i mig och tänkte att lite illamående nog var mer än rimligt...
Walker67
1947 • Växjö
#4
7 juni 2010 kl 21:04 Redigerad 7 juni 2010 kl 21:06
Gilla
Inte är det underligt om magen protesterar, om du stoppar i dig vad du kommer åt före och under loppet. Tänk dig att du kunde krypa in i din egen mage och titta vad som händer under löpning. Jag tror att du skulle upptäcka att innehållet skvalpade upp och ner i takt med stegen och sen ska ju magen portionera ut i nedre magmunnen maginnehåll som kan tas om hand av tarmen för vätske- och näringsupptag. Hur tror du det sammansättningen är på tömningsportionerna om innehållet slängs runt hela tiden i magen och så ibland sköljer det ner sportdryck och annat av halvfast konsisens.
Vore jag mage skulle jag protestera å det kraftfullaste - det var kanske det din mage gjorde.

Råd 1: Ingen fast föda efter 3 tim före start
2: Ingen fast föda under loppet
3: Du behöver bara vätska o näring, som snabbt tas upp och kommer ut i
musklerna och behöver ej gå omvägen via matsmältning.
4: Prova under ett långpass och se att det fungerar enbart med vätska
Ps. Hunger under ett lopp är oftast psykologisk, går att tänka bort med lite träning.

Lite skämtsamt kan man säga att Stockholms Maraton INTE är Svenska Mästerskapen i Ätning.
Lycka till nästa gång.
1971 • Stockholm
#5
8 juni 2010 kl 12:56
Gilla
hm, ja, ok, tack för tips, ska ta det försiktigare med både mat och sportdryck nästa gång. jag har fortfarande lite ont i magen, men det börjar bli bättre.
Jessica Eriksson
1988 • Uppsala
#6
8 juni 2010 kl 21:16
Gilla
Det kan ju också bero på vätskebrist, just illamående och diareér, ganska vanligt!! Men självklart kan sportdryckerna ställa till i magen också !
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.