Löpning Avancerad träning 38 inlägg 9440 visningar

Det finns ingen mjölksyratröskel

Per Arneng
1978 • Mölndal
#1
25 maj 2009 - 18:30 (Redigerad 25 maj 2009 - 18:36)
Gilla
Har läst en del i "Lore of Running" och i den så skriver Tim att det inte finns någon mjölksyra tröskel men att det finns en punkt där mjölksyraproduktionen börjar accellerera. Man kan inte heller hitta nån mjöksyra tröskel genom att titta på pulsen heller enligt boken även om man haft teorier om detta innan men flera experiment har visat att det inte går att göra det. Enligt boken kan det till och med vara farligt att göra såna tester för att hitta trösklar som kanske inte alls stämmer.

Nån mer som läst boken som kan verifiera att jag fattat det rätt? Eller kan tycka till om detta?

Det verkar ju som det görs en hel del tester omkring i landet där man försöker hitta dom olika trösklarna baserat på metoder som inte har nån direkt vetenskaplig grund om jag försått det rätt.

Det man skulle vilja vet är kanske vid vilken hastighet som man har jämvikt i mjölksyraproduktionen och nerbrytandet av mjölksyra men att testa det är lite mer tidskrävande.
< < < 1 2 > > >
1964 • Perstorp
#2
25 maj 2009 kl 18:48
Gilla
För min egen del bryr jag mig nada om diverse studier hit och dit, ena dan skall man göra si eller så och nästa dag tvärtom. Bättre att lära känna sin egen kropp för hur det än är så alla olika. För några veckor sedan skulle man sluta äta frukt för det var farligt hm hm. Sedan angående mjölksyra eller ej så vet jag att när min puls passerar en viss gräns så tar jag slut rätt så snabbt sedan spelar det ingen roll om det är mjölksyra eller vad. Spring mer och läs mindr är mitt råd ha ha.

/A.
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#3
25 maj 2009 kl 19:14
Gilla
Ska vi verkligen dra igång den här diskussionen igen?

Per: utan att låta dryg så tycker jag du ska göra en sökning i forumet efter ´mjölksyratröskeln´. Där finns massor av trådar där "experterna" tycker till om tröskeln...som inte finns...eller finns :-D
Carl R
1974 • Nyköping
#4
25 maj 2009 kl 19:34
Gilla
Men hur är det egentligen... Är laktat ett bränsle eller en restprodukt?
1955 • Sandviken
#5
25 maj 2009 kl 19:58
Gilla
Det finns en mjölksyratröskel eller om man kanske vill benämna den för en punkt som passeras.

själv var jag för snart 20 år sedan med i ett projekt där vi testades genom löpning på band med mätning av in och utandningsluften samtidigt som blodtester gjordes. Det visades då klar varvåra trösklar låg genom att vi inte klarade av att tillgodogöra oss det syre vi andades in och att mjölksyranivån ökade i blodet. Vad testen visade var att vi ´´dog´´ efter en tid medans vårt syreupptag minskade och halten i blodet ökade.

Hur snabbt vi dog var ju induviduellt och man kan inte säja att den som först uppnådde tröskeln pajade först. Vi testade även hur vi tålde maximal mjölksyra och där såg man en del underliga resultat. Själv fick jag upp mitt max mycket högt och så pajade jag direkt medans andra hade en mer sluttande nedgång.

Så detta visade att jag inte var någon löpare med ett starkt spurtvarv.... men det var faktiskt ingen nyhet....

Med hjälp av dessa tester såg man var pulsen låg kontra mjölksyratröskeln.
Att använda pulsen utan koll på sina egna värden kan vara svårt.... men det är ju inget fel att ändå utnyttja dessa pulsklockor.Känslan är ju den vikiga, känns det bra så är det fint. Avslutningsvis vill jag påstå att det för många är lätt att träna i för hög fart, var inte rädda att hålla ned den så kan utvecklingen komma snabbare. Ingen tar skada av för långsam löpning, men för hård löpning kan hålla tillbaka utvecklingen. Så pröva er fram och var uppmärksamma.....
Viktor Johansson
1984 • Helsingborg
#6
25 maj 2009 kl 20:08
Gilla
Sök på wikipedia på t.ex. möjlksyra/laktatjon så står det ganska bra beskrivet vad mjölksyra är om man kommer ihåg lite från kemilektionerna i skolan. :)
Per Arneng
1978 • Mölndal
#7
25 maj 2009 kl 21:42
Gilla
Gurra: ok missade nog den diskussionen. Men det kan vara intressant att det kommer upp igen eftersom det är många som spenderar mycket pengar på att göra konditionstester som kanske inte är helt vetenskapligt förankrade och det borde man ju kännna till.
Carl R
1974 • Nyköping
#8
25 maj 2009 kl 23:22
Gilla
När jag läser här http://en.wikipedia.org/wiki/Lactic_acid#Exercise_and_lactate så tolkar jag texten som att mjölksyran i sig inte är problemet utan bara ett bränsle. Däremot när det bränslet används så blir det en rest av väte som gör miljön surare. Men det står också att den sura miljön gör syreomsättningen mer effektiv.
Jag kanske läser/tolkar texten felaktigt men det verkar inte finnas något som säger att mjölksyran är dåligt eller ger stumma muskler. Bara att tung anaerobisk aktivitet ger både höga halter mjölksyra och stumma muskler.
Nån som vill bena ut?
Agnes Wold
1955 • Göteborg
#9
25 maj 2009 kl 23:30
Gilla
Laktat (mjölksyra) bildas när man inte har tillräcklig tillgång på syre för att fullständigt förbränna socker till koldioxid och vatten. I stället sönderdelas sockret i två delar, vilket ger lite grand energi (men bara en bråkdel av vad man får vid komplett förbränning) och dessa delar omvandlas till laktat. Laktat bildas alltså av muskelceller som inte får tillräckligt med syre. Laktatet kommer ut till blodet och förs till levern som sätter ihop det till nya sockermolekyler. Laktat är alltså inte farligt, men förr eller senare måste man få syre till cellerna för att de inte skall duka under.
Per Arneng
1978 • Mölndal
#10
25 maj 2009 kl 23:42
Gilla
Här sammafattas det rätt bra i denna länken: http://www.time-to-run.com/theabc/lactic.htm

"......... There are two problems with this. Firstly, the muscle never becomes anaerobic: there are other reasons for the supposed disproportionate increase that is measured in blood lactate concentration. Secondly, the so-called disproportionate increase causing a ´turnpoint´ is not correct, in that the increase is actually smooth and incremental."
...

"While useful information can be gained from regular testing to determine a runners´ lactate curve, it is important to keep in mind what is fact and what is fiction."
Carl R
1974 • Nyköping
#11
26 maj 2009 kl 00:03
Gilla
Agnes: Det verkar som att det du nämner är Coricykeln, men att i Krebscykeln så kan muskler med tillräckligt mycket syre omvandla laktat till puryvat direkt.
http://en.wikipedia.org/wiki/Lactic_acid_fermentation
Carl R
1974 • Nyköping
#12
26 maj 2009 kl 00:07
Gilla
Per: Intressant artikel som är på samma linje som mina funderingar. Men det saknas referenser i den tycker jag... Synd.
Jag läste en liknande för några år sen men minns inte var.
Per Arneng
1978 • Mölndal
#13
26 maj 2009 kl 00:09
Gilla
Carl R: Sant.. men samma tankar finns i Lore of Running och den boken är 50% referenser :-)
Carl R
1974 • Nyköping
#14
26 maj 2009 kl 00:22
Gilla
Åhåååå... Man tackar för boktipset! :)
Per Arneng
1978 • Mölndal
#15
26 maj 2009 kl 00:31 Redigerad 26 maj 2009 kl 00:32
Gilla
Det är en väldigt tjock bok med extremt mycket fakta och ibland mycket detaljer om tex musklernas byggstenar osv.. Har läst kanske 30% eller nått och satt en massa bokmärken och använt överstryknings penna för att komma ihåg vad som är anvädbart för mig och sen ska jag nog läsa den en gång till för att få det att fastna bättre. Men jag tycker verkligen att den är riktigt bra för man får iaf känslan av att den sammanfattar mycket av all forskning inom området och att det är ganska färskt.
Per Arneng
1978 • Mölndal
#16
26 maj 2009 kl 00:46 Redigerad 26 maj 2009 kl 00:49
Gilla
Anders J: Jag tycker att min puls beter sig helt uppåt väggarna jämfört med min ork eller mjölksyra.. det finns samband men det är verkligen inte nått som är speciellt exakt. Min puls har sänkts mycket på dom senaste 2 månaderna samtidigt som tiderna blivit bättre. Den ända anledningen till att jag använder pulsklockan är för att det är det ända måttet som går att mäta och på så sätt kan hindra mig från att ta i för mycket.


Det hade varit coolt att kunna mjölksyranivån i sin löparklocka och kanske glykogen mängden. Då kunde man antagligen prestera optimalt och få en extremt jämn belastning på kroppen under hela loppet och träningen. Men tyvärr måste man antagligen opperera in saker i kroppen för att kunna mäta såna grejer. Konstigt att ingen gjort det med tanke på att folk opererar in tex RFID chip för att kunna va V.I.P kunder på en bar.

Man kan ju också fundera på om det räknas som doping att kunna mäta sådan värden i kroppen under tävling.
1956 • Lund
#17
26 maj 2009 kl 10:36
Gilla
Oldboy
1952 • Danderyd
#18
26 maj 2009 kl 11:10 Redigerad 26 maj 2009 kl 11:12
Gilla
Har läst både "Lore of Running" (som är kanonbra för den som är vetenskapligt lagt för att den grundligt går igenom allt som inte går ihop mellan vetenskap och äldre teorier) och Matt Fitzgeralds "Brain training ror runners" som för kunskapen ett steg längre.

Min slutsats är att man ska lyssna på sin egen kropp, träna på olika sätt (olika långa intervaller, olika snabba distanspass osv) och lära sig själv vad ens kropp tål. Sedan lär man sig mer och mer efterhand och blir en bättre löpare med tiden.

Ju mer man tränar desto bättre blir man. För många räcker inte tiden till, för proffsen är skaderisk och överträning det som sätter gränsen. Att hålla sig skadefri är A och O. För både proffs och amatörer gäller det att inte öka användningen av någon muskel för snabbt.

Böcker och teorier kan ge tips, inspiration och ibland innebära genvägar till sådant som tar lång tid att förstå av bara egna erfarenheter. Men det är ändå hur ens egen kropp svarar på olika sorters träning man behöver vara uppmärksam på, det är där facit finns. Har man sprungit ett tag så vet man hur snabbt man "dör" när det känns si eller så i benen. Då kan man lika gärna sluta med pulsmätning och andra hjälpmedel, man vet ju ändå vad man klarar.

För långdistansare är mjölksyran dock inget problem, det är annat som sätter gränsen och det sitter till stor del i huvudet. Vilket inte betyder att det är inbillning, det är väldigt starka mekanismer som verkar i huvudet! Det är för att skydda kroppen och det är nog befogat - inte för inte skriver Tim Noakes att man bara har ett fåtal riktigt bra marathonlopp i kroppen. Det är då man gått över gränsen för vad kroppen långsiktigt tål i den vägen. "Det där lilla extra", det kan man ta fram några gånger när det är särskilt viktigt. Sedan blir det svagare och svagare - som att ropa "vargen kommer!"
1956 • Lund
#19
26 maj 2009 kl 11:25
Gilla

Klok Oldboy.......... ;)

Benägen att instämma i helhetsresonemanget.

Per Arneng
1978 • Mölndal
#20
26 maj 2009 kl 13:09
Gilla
Oldboy: Håller med dig på det att man skall lyssna på sin egen kropp. Men för oss nybörjare så tar det ett tag innan man kommer dit och kan tolka dom signalerna rätt. Tills dess kan det vara bra att få lite hjälp i vissa lägen.


En sak funderar jag på och jag vet inte om det står skrivit nånstans men om man tänker sig att man hjärnan har en skyddsmekanism som Tim förelår och jag tycker att det verkar logiskt. Frågan är om denna skyddsmekanism reagerar på nivåer av vissa ämnen enbart eller om den oxå tittar på hastigheten dessa ämnen ökar och kan på så sätt döda kroppen i förtid och inte riskera att bli skadad.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.