Löpning Träning 11 inlägg 1338 visningar

Springa marathon?

1988 • Helsingborg
#1
12 juli 2009 - 22:24
Gilla
Nu har jag en snabb och enkel fråga.

Jag är sugen på att springa kraftloppets marathon i Finspång i augusti och funderar på en så enkel sak som om det skulle gå att sega sig igenom det?

Har inte sprungit så långt någonsin, aldrig sprängt 20 km gränsen och har inte på något sätt förberett mig på att springa ett marathon, men visst borde det gå att ta sig igenom ändå?

Någon som har tips på hur jag kan försöka lägga upp träningen lite? OM ni tittar i min träningsdagbok så ser ni att det är en del annat som också är där...och jag vill och kan inte stryka något direkt heller. Egentligen bara lägga till saker men det är frågan om det är så vettigt att göra det.
csaba
1973 • Malmö
#2
12 juli 2009 kl 22:44
Gilla
I mina ögon så kan "nästan" alla genomföra ett marathonlopp.
Frågan är hur lång tid man har på sig (dvs. vad är max. tiden) ?

Öppna försiktigt joggande och spring så länge du orkar, variera sedan gång med jogg.

Det "näst" viktigaste (om man inte har långpasserfarenhet) är uppladningen veckorna innan.
Kolla på träningschemat på marathon.se om hur man laddar upp veckan innan. (vila,kost, osv.) http://www.marathon.se//traningsprogram/vecka.cfm?Pro_ID=4&Ph_ID=1&Rac_ID=147
Här finns även mycket andra bra tipps.
(men försök få in en någonlunda långpass 2 veckor innan, om du kan)

Lycka till !
1966 • Karlstad
#3
12 juli 2009 kl 22:56
Gilla
Ställer mig lite frågande varför?
Klart att du kan ta dig igenom, värre saker har folk gjort för att överleva :-)
Men om du vill vara stark o fräsch inför fystester så rimmar det illa med att plåga sig igenom ett marathon och kanske ställa in löpningen en tid sen.
Du vet inte förrän efteråt..
Jojje
1982 • Nacka
#4
12 juli 2009 kl 23:39
Gilla
Alla kan gå i mål på en mara, det svåra är väl att göra det snyggt..
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#5
13 juli 2009 kl 00:43
Gilla
Klart att du kan ta dej i mål, du är ju ganska snabb, men saknar långpass, 6 - 7 långpass före ett marathon hadde du nog behövt, du måste starta väldigt försiktigt i loppet, kanske med 6.30 tempo, du kommer att få ont och bli stel, du kommer att bli tvungen att gå mycket dom sista milen. Men jag tycker att du skall ställa upp på skoj, och ta det mycket försiktigt, lite för hög fart i början, och det tar tvärstopp mot slutet, och du förlorar massor utav tid. Det går ju att bryta om det blir alltför besvärligt. Du lär dej en hel del om du ställer upp. Sen tycker jag att du ska ställa upp i Växjö Marathon i oktober, och ha tränat långpass på 20 - 30 km, då kommer du att springa 1,5 timme fortare.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
13 juli 2009 kl 10:52
Gilla
Tycker du ska prova att springa ca 30 km snarast och gärna innan du anmäler dig. Gå ut i 6-minuterstempo ungefär och känn om det är OK att hålla det. Utmaningen i maran kommer visserligen senare än 30 km, men om 30 känns OK och du fortfarande har ett löpsteg på slutet så kommer maran att gå bra (att gå en del under sista milen är rätt vanligt bland motionärer, särskilt första maran).
I övrigt håller jag med de andra. Tycker du ska följa csabas råd.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#7
13 juli 2009 kl 11:49
Gilla
Jag håller med Oldboy! Ut och spring så långt du bara orkar nu genast. Då får du värdefull träning, springa långt är det som går lättast att träna upp, och du känner ifall du vill prova på ett marathon redan nu. Ställer du upp i ett marathonlopp redan nu i Augusti, får du nog vara glad ifall du klarar loppet på 5 timmar.
Stefan Tall
1971 • Stocksund
#8
13 juli 2009 kl 12:14
Gilla
En del av utmaningen är att kroppen ska palla för långvarig aktivitet uppemot den tid räknar med att behöva för maran. När jag skulle börja löpträna för min första mara hade jag just åkt Vasaloppet och då hade jag detta ”gratis” trots att jag inte löpt längre än halvmara. Så när jag växlade om till löpträning kunde jag springa 36 km efter bara en månad och det var inte värre än att 6 km till kändes fullt görbart om det hade varit tävling.

Du skulle t.ex. kunna testa att kombinera cykel och löpning. T.ex. cykla 15 km, spring 20 km och sedan 15 km cykel tillbaka. Därmed vänjer du kroppen vid längre aktivitet utan att det sliter så mycket som ett 30+ km löppass gör på en kropp som inte är van vid det.

(jag genomförde sedan debut-maran på 3:23)
Martin
1975 • Klågerup
#9
13 juli 2009 kl 13:29
Gilla
2001 sprang jag mitt första Marathon. Anmälde mig efter att ha slagit vad på fyllan med en kompis, som inte tränade så mycket och han hade sprungit det på runt 4.40. Han hade dock mycket Short-track skridsko något år bakom sig så haft en helt annan kondition än mig. Jag hade sprungit ett par halvmaror, men aldrig mer än så. Aldrig tränat längre distanser än runt 10-12 km, så även mina halvmaror (Göteborgsvarvet och Broloppet) var egentligen dåligt underbyggda. Har alltid legat strax under 2.30 på halvmaran, dvs inget jättetempo. Runt 1995 vägde jag runt 75 kg och sprang då milen på 44 minuter när jag gjorde militärtjänst. Runt 2000 hade jag lagt på mig ca 10 kg, och tyvärr inte bara muskler. Jag tränade dåligt inför maran, sprang cirka 2 mil i veckan, oftast 5-7 km. I mars/april gjorde jag ett par träningspass på runt 13-15 km och i slutet av april/början av maj gjorde jag ett på strax över 23 km om jag minns rätt.

Första halvan av Sthlm Marathon gjorde jag på strax under 2.30, sista halvan gick på strax över 3 timmar, där jag gick varann kilometer sista milen. Maxtiden är 6 timmar och på näst sista stället med tidskontroll hade jag bara någon minut tillgodo för att få fullfölja. Sluttiden blev 5.33.

Därefter hade jag dubbelsidig överansträngning i knäna och det tog 3 månader innan jag kunde träna cykling/löpning utan att känna något.

Sensmoral: På 6 timmar kan nog "alla" genomföra ett Marathon, så är målet bara att man skall göra det så går det nog. Vill man inte riskera skador/överansträngningar så bör man nog tänka sig för ganska noga.

Givetvis, har man tränat annat och har bra kondition, likt skidfenomenet ovan, så har man ju mycket gratis.

Lycka till hur du än gör.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#10
13 juli 2009 kl 22:11
Gilla
Jag kan inte klara ett marathonlopp på 6 timmar idag, jag är alltför långsam, eftersom hjärtat efter operation inte tillåter någon högre fart. Men jag har tränat så mycket jag orkat, och genomförde ett 24-timmars i Trollhättan för några veckor sedan med skapligt resultat, uthålligheten finns men det går sakta framåt. Det blir marathonlopp när (om) jag får upp lite bättre fart.
1956 • PARTILLE
#11
14 juli 2009 kl 06:46
Gilla
Rikard, Du kan fixa detta om Du har disciplinen att våga springa långsammare än vad Du är van vid. När jag arrangerade Åby 6 timmars 2007 hade jag en 3-4 stycken som aldrig sprungit längre än en halvmara innan. De avverkade mellan 45 och 50 km på dessa 6 timmar. Så inriktar Du Dig på att gå i mål istället för bra tid fixar Du detta. Du sprang ju drygt 16 km i 5.09 tempo, så visst har Du god marginal för detta. Betänk att 6 timmar på marathondistansen motsvarar ett snitt-tempo på 8.32 per km. Ett snitt-tempo på 7 min/km ger Dig en sluttid på 4:55:24. Så visst har Du marginal
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.