Löpning Skador & Rehab 18 inlägg 4189 visningar

Löpträna med förklyning

Göteborg
#1
9 januari 2009 - 14:01
Gilla
Hej jag har kollat i forumet efter detta område och hittat lite info och funderingar om att träna med en förklylning. Är ju svårt att veta hur farligt/ej farligt det är. Vissa säger att det är väldigt farligt att träna med förkylning vissa säger att det bara är i början av en förkylning som det är farligt att träna. Vad gäller?
Jag har lite snuva och lite ont i halsen. Känner inte för att vila i flera dagar bara för lite snuva. Har ingen feber.
1967 • Stenungsund
#2
9 januari 2009 kl 14:14
Gilla
Enlig min läkare går det bra att springa när man är sjuk bara man är uppmärksam på hur kroppen känns. Kanske inte läge att pressa det sista ur kroppen med ett backpass eller intervaller. Lugn och fin jogging går bra.
1976 • Tullinge
#3
9 januari 2009 kl 14:39 Redigerad 10 januari 2009 kl 12:47
Gilla
Om man har ont i halsen eller feber så ska man inte löpträna!
Då försämras bara infektionen i kroppen och det kan leda till att hjärtat skadas!
Men vid lättare förkylning med snuva så går det ju bra att träna precis som Anders C säger.
1975 • Nyköping
#4
9 januari 2009 kl 14:46
Gilla
Det är som med allt annat i livet: Du avgör själv. Om du inte vill missa träning för att det skulle kännas jobbigt måste du ju väga det mot de konsekvenser ett träningspass (eller fler) kan få om det genomförs när du har en infektion i kroppen.
Hjärtmuskelinflammation - inget att rekommendera.
Förlängd infektionstid/förkylning
Förvärrad infektion
Lunginflammation
...

När du vägt de olika delarna mot varandra borde du inse att det är bättre att vila ut en förkylning/halsont/infektion. Priset du kan få betala för att träna när du är sjuk måste anses för högt. Jag utgår här ifrån att det inte är något sponsoravtal med Nike som kan gå i stöpet för att du inte tränar utan att du är en helt vanlig träningsnarkoman. :D Det gör det hela ännu enklare. Bli frisk först.
Annelie L
1980 • uppsala
#5
10 januari 2009 kl 09:46
Gilla
Jag instämmer med Magnus. Särskilt som jag själv åkte och simmade igår med lite ont i halsen och sedan (framåt kvällen) blev riktigt förkyld. Ligger nu däckad i soffan med datorn på magen... Halsont och feber är verkligen no, no när det gäller träning. Nu kanske jag blivit lika förkyld ändå, men det var dumt att utsätta mig för den risken och särskilt risken för hjärtmuskelinflammation... Det är inget jag direkt drömmer om att få.
1981 • Göteborg
#6
10 januari 2009 kl 10:54
Gilla
Min tumregel är:

Jag tränar ALDRIG med snuva, eller halsont. När jag har känningar till en infektion så vilar jag i förebyggande syfte äter vitlök och vilar.

Tycker man ska akta sig för att träna när man inte känner sig 110% frisk ( om det inte lathet ).. Om man tänker i förebyggande syfte under träning kan man minimera risken att känna sig hängig

så tänker jag
lycka till
Jonas Bergqvist
1988 • Torslanda
#7
10 januari 2009 kl 12:13
Gilla
Träna inte med halsont och feber. I värsta fall kan det handla om hjärtmuskelinflammation.

I övrigt har Magnus redan uttryckt ett vettigt resonemang.
Göteborg
#8
10 januari 2009 kl 12:35
Gilla
Ja det är väl mindre vettigt att träna när man är förkyld! Är ju bara så att jag känner mig lat om jag inte är ute samt är rädd att tappa formen om jag vilar i ett par dagar. Har precis gått med i en klubb och vill ju prestera så bra som möjligt på träning vilket i och för sig inte går nu med förklyningen.
Annelie L
1980 • uppsala
#9
10 januari 2009 kl 13:22
Gilla
Det var lathetsfunderingarna som gjorde att jag trots allt simmade igår, men jag hade nog inte varit lat om jag vilat. Snarare smart...
1980 • Stockholm
#10
10 januari 2009 kl 18:51
Gilla
jag tycker att det kan vara jätte skönt att träna lite lätt när man är halvförkyld.

det rensar liksom slemhinnorna
Anna Hjelm
1985 • Stockholm
#11
11 januari 2009 kl 20:41
Gilla
Jag hade lite känningar i halsen i morse och tvekade lite om jag skulle köra mitt långpass, kände mig dock hur pigg som helst i kroppen och bestämde mig därför för att köra på. Det flöt på som vanligt om inte bättre och det har inte blivit värre i halsen ännu iallafall. Jag har ingen djupare kunskap i ämnet mer än att jag har läst att vissa virus som går med halsont har en benägenhet att dra sig mot hjärtat och att man därmed får ökad risk för hjärtmuskelinflammation. Så till min slutgiltiga fråga, bör man ALLTID avstå från träning vid halsont trots att man känner sig pigg i övrigt?
1975 • Nyköping
#12
11 januari 2009 kl 22:10
Gilla
Tja, det är som jag skrev i min förra post. Du väljer. Vet du att risken för en allvarlig komplikation av, en i vanliga fall, ofarlig infektion ökar mycket vid ansträngning osv borde ju valet vara givet, men vi väljer. Ganska många av oss tränar nog med lite ont i halsen osv, och de flesta överlever. ;) Jag tränar inte när jag är risig/har ont. Det är inte värt det.
Daniel Robertsson
1977 • Göteborg
#13
12 januari 2009 kl 16:01
Gilla
Anna>Mycket bra är redan skrivet här så det riskerar väl att bli en upprepning av ovanstående men ja, man bör ALLTID avstå träning vid halsont eller feber.

Sen kommer det som Magnus A skriver alltid att vara ditt individuella val. Folk har olika känslor och attityd för var de sätter sina gränser. Givetvis får inte alla som tränar med förkylning en hjärtmuskelinflammation och dör, isåfall hade ju frågan inte poppat upp med jämna mellanrum på olika forum. Likaså har folk dramatiskt olika syn på när de är sjuka och inte.
Men det har hänt, och det kommer att fortsätta hända om folk fortsätter att "chansa".
Men de allra flesta brukar klokt nog rygga för att den möjliga konsekvensen, döden, aldrig kan uppväga riskökningen.

Patrik C>Hur farligt det är, är omöjligt att svara sanningenligt på. Det saknas ju av naturliga skäl statistik på hur stor andel av de som tränat förkylda som inte fått någon effekt alls, hur många som förlängt infektionstiden, hur många som blivit sämre. Sen tappar du inte så mycket form på ett par dagars vila, det går lätt att träna upp dig igen.

Men om man sammanfattar.
Det finns en risk, om än möjligen liten, att du utvecklar hjärtmuskelinflammation.
Det finns en risk, eftersom ansträngningen gör att kroppen inte får lägga så mycket kraft på immunförsvaret som den annars gjort, attt din förkylning/infektion stnnar kvar ett par dagar extra. Och isåfall fick ju inte din träning den positiva effekt som du tänkt dig.
Det finns en chans, att det går bra. Men kombination av punkt ett och två ovan räcker gott för de flesta inklusive mig, för att avstå träning.

Själv avstår jag alltid vid feber och alltid vid halsont.
Lätt snuva, t.ex. i slutet av en förkylning så kan jag tänka mig att röra mig lite lätt. Brukar då använda mig av rekommendationen som säger att det skall ha gått 3 dagar sedan jag hade feber eller halsont. Men då gäller också lätt träning, inget maxande, och att man lyssnar på kroppen och känner efter så inte pulsen stiger för högt (gör den det vid lätt träning är det ju onekligen ett symptom på att du inte är frisk).

Det finns säkert några som tycker jag är för rabiat, även om jag inte hoppas det är så många. Helt säkert är jag påverkad av att jag varit på begravning av en klubbkamrat som dött av hjärtstopp i samband med träning. Det är inte värt det.

Jag tyckte Charlotte Kalla uttryckte det på ett rätt bra sätt i en intervju i något program (troligen sportnytt på svt) för ett par dagar sedan, när de diskuterade att hon ju avstod Tour de Ski pga en förkylning. När hon ringde förbundskaptenen och de tog beslutet tillsammans hade han frågat: "Om du kopplar bort huvudet från kroppen, vill kroppen då tävla eller är det bara huvudet som vill?". Givetvis gäller det då att vara sanningsenlig mot sig själv, men Kalla beslutade sig ju för att avstå. Och trots två veckors uppehåll p.g.a förkylningen, och därmed omlagda planer, så tror hon att förkylningen inte inverkar på hennes chanser på kommande VM.
Det går med andra ord alltid att komma igen. Det är skitsurt att behöva stå över pass, särskilt när man tycker man är lite på gång, men inget formtapp du får för ett träningsuppehåll vid förkylnings är så definitivt och stort som man lätt föreställer sig när man bara vill ignorera kroppens signaler och sticka ut ändå.

Så skippa träningen när du har halsont eller feber, ta hellre 2-3 extra vilodagar än en för lite. Det kommer även dina anhöriga tycka är bra.
Bibbi Berglund
1972 • Östra Ljungby
#14
13 januari 2009 kl 16:09
Gilla
Heja Charlotte Kalla! Jag blir så trött när det i media framhävs som något "bra" med idrottsmän och -kvinnor som tävlar trots sjukdomar/skador... Det ger liksom helt fel signaler till ungdomar och vuxna motionärer. Är man sjuk och känner sig "kass" så ska man vila. Punkt.

Jag blir lite lätt bekymrad när jag läser inlägg där någon är fundersam över att pulsmätaren visar att pulsen "hoppar". "Kan det vara så att jag är sjuk". Om man inte KÄNNER sånt så är man nog lite illa ute (nu fick vederbörande svar att det kanske var dags att kolla batteriet i pulsmätaren så jag hoppas det var det som var felet). När man tränar måste man lära sig att lyssna på kroppen och inte bara lita på tekniska hjälpmedel - känns som en väldigt farlig väg att gå om det är pulsmätaren som avgör om man är sjuk eller ej... Ja, nu raljerar jag lite men ändå... ;-)
Fredrik Hemlin
1973 • Stockholm
#15
14 januari 2009 kl 14:40
Gilla
Jag rekommenderar att ni lyssnar på reportaget i P1 kropp och själ från 11 mars 2008 med Göran Friman, professor vid infektionskliniken på Akademiska sjukhuset som reder ut sambanden mellan förkylningar och hård träning.
Spola 44 minuter framåt.
Reportaget laddas enklast ner som poddradio till Itunes eller liknande.

I reportaget hänvisar också Göran till mer info på FYSS, tror det är denna artikel han menar: http://www.svenskidrottsmedicin.se/fyss/artiklar/infe.html

Jag vill inte ge några råd då jag inte är läkare men kan ju berätta vart jag själv drar gränsen.
Lätt förkylning typ snuva = ok med lättare träning
Halsont eller feber = Vila tills det går över
Pär Hansson
1975 • Järna
#16
14 januari 2009 kl 20:16
Gilla
Tack för tipset om radioprogrammet. Hela programmet handlar om löpning och var superintressant.
Här är en direktlänk: http://www.sr.se/laddahem/podradio/SR_p1_kroppochsjal_080311010015.mp3
1961 • Brunflo
#17
14 januari 2009 kl 21:29
Gilla
När man är sjuk eller skadad. Koppla av och njut den tiden det varar. Start sedan lugnt när du är frisk igen. Stressa inte igång träningen. VÅGA VILA!
Anna Hjelm
1985 • Stockholm
#18
15 januari 2009 kl 01:07
Gilla
Tack för bra feedback! Även om jag alltid har haft halsont och feber som en gräns så har jag nu av någon dum anledning ruckat på den men tack vare era kloka ord har jag fått mig en liten tankeställare :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.