Löpning Kom igång 3 inlägg 776 visningar

Från flerårsuppehåll till halvmara - styrketräning?

1975 • Växjö
#1
28 oktober 2011 - 09:46
Gilla
Tjenare,

Pga överbelastning av knän upphörde jag i princip med all träning för 7 år sedan. Även om jag flera gånger försökt börja igen och sprungit några gånger är det först nu som jag på allvar har börjat komma igång igen. Flera kilos övervikt (175cm/79kg) har det oxå blivit under de här åren.

Jag har skaffat månadskort på ett gym (befinner mig i Nairobi, Kenya för närvarande), men man får bara träna på löpband resp. cykel 20 minuter åt gången.

Så min fråga, hur utnyttjar jag bäst den här månaden på gymmet för att komma igång med att löpträna igen? Ska träna även styrka för armar och bröstkorg t.ex? Eller bara fokusera på löpband, cykel och ben/mage/ryggstyrka?

Bör jag dela upp pass med enbart löpning resp. pass med fr.a. styrka och bara uppvärmning på löpband/cykel? Eller kan jag köra t.ex. 20 min. löpband, 20 min cykel och sedan styrkepass?

Bör jag köra endast löpning utomhus någon gång i veckan, även om det innebär att jag inte utnyttjar månadskortet på gymmet lika bra?

Jag har egentligen aldrig styrketränat tidigare, kanske en orsak till varför mina knän överbelastades för 7 år sedan (och jag har känt i knäna ibland när jag sprungit även på senare år).

Tacksam för alla tips på hur jag bäst kommer igång igen. Målet är att kunna springa en halvmara inom ett 6-9 månader.
Bertil Örjestad
2008 • Umeå
#2
29 oktober 2011 kl 06:21
Gilla
När man är i Kenya så löper man väl utomhus! Löpbandet kan du ha som uppvärmning inför gymmet. Alternativt släng gymkortet eller skänk det till någon. Spring utomhus och träna styrka med egna kroppen. Du är i Kenya och inte i kalla Norden.
HR
1972 • Stockholm
#3
29 oktober 2011 kl 22:02
Gilla
Välkommen i sjuårsklubben Daniel. :)

Var extra noga med att stretcha benen och se framförallt till att göra det korrekt. Jag slarvade med framsida lår och fick ont i knäna av det efter mitt sjuårs uppehåll. Det visade sig att jag var ganska rörlig men att jag inte stretchade riktigt, jag trodde det.

Löpband är kanske inte ideal om du ska "börja om" eftersom du springar och kompenserar efter löpbandets tempo - det kan kännas obekvämt. Då är det bättre att du springar ute i ett naturligt och varierat tempo. Cykla och springa är ingen dum kombination men jag tycker springa är kung. Kör lite styrka på det så blir det nog prima. Lycka till.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.