Foruminlägg av Andreas Thörneby

#1
8 maj 2011 kl 22:10
Gilla
Samma astmabehandling fungerar inte heller för alla, så det är ofta nödvändigt att skräddarsy medicineringen, särskilt om man har högt ställda krav på lungfunktion. Inget "one size fits all", alltså.
#2
29 juni 2013 kl 23:50
Gilla
Hej, vad tråkigt, särskilt att du upplever att dina problem inte tas på allvar, men du skall veta att de flesta blir väldigt bra med den astmabehandling som finns att tillgå idag. Dock: Är diagnosen helt säker? Hur har den ställts? Är s k FEV1-reversibilitet respektive -variabilitet påvisad?

Allmänna tips:
Räkna med upp till 2-3 mån för full effekt av nuvarande behandling.
Om "standardbehandling" typ inhalationskortison i upp till medelhög dos inte hjälper (men det hjälper ju i a f lite för dig?) skall man nog göra s k provokationstest för att påvisa bronkiell hyperreaktivitet och/eller NO-mätning i utandningsluft för säkrare diagnos. Lungröntgen är bra.
Ett kortisontest i tablettform 10-14 dagar kan också ge värdefull info.

(Du bör kunna träna men inte högintensivt inkl intervallträning innan du har bättre astmakontroll pga risk för astmaanfall. Uppvärming viktigt.)

Det finns absolut möjlighet till annan/kompletterande behandling om diagnosen är klar men effekten otillräcklig, bl a kan montelukast som tillägg fungera särskilt vid ansträngningsutlöst astma.
#3
30 juni 2013 kl 23:28
Gilla
Lite krångligt detta, ursäkta om informationen blir överflödig eller om jag missförstår dig, men kortisonet/steroiderna är alltså NovoPulmon, och 4 doser (2+2) = 800 per dag är en medelhög dos. Kortisonet dämpar inflammationen som är grundproblemet vid astma. Luftrörskrampen är följden.

Ventilastin som du tar upp till 8 doser per dygn är ett ämne som liknar adrenalin och får muskelkrampen i luftrören att tillfälligt släppa, i bästa fall. Det innehåller inte kortison och har ingen inflammationsdämpande effekt.

Syftet med din grundbehandling är att luftrören skall vara så "lugna" och icke-retbara att du inte skall behöva ta Ventilastin/motsv. Att du behöver ta upp till 8 doser, även utan att träna, talar alltså för att din grundbehandling är för dålig.

Ett sätt att öka grundbehandlingen är att förutom kortisonet använda långverkande luftrörsvidgare (Ventilastin och Ventoline är alltså exempel på kortverkande). Inger B nämner Seretide som är ett exempel på denna kombination.
#4
31 juli 2013 kl 20:45
Gilla
Det kan vara tillräckligt att gipsa i 3-6 veckor (+ev stödförband/ortos efteråt), om diagnosen nu är rätt. Tydligen är det 1/100 som har denna "missbildning" och alla har ju inte besvär. Att du har sprungit i 30 år måste väl vara ett bra tecken?

På engelska kallas det "tarsal coalition".
#5
1 augusti 2013 kl 00:03
1 Gilla
@Henrik: Jag hade skrivit en egenremiss till IFK-kliniken. Finns säkert andra bra tips.