Foruminlägg av Johanna Bredén

#1
26 november 2007 kl 20:47 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Den 23:e augusti i år sprang jag mina första stapplande metrar. Jag minns att jag orkade springa 2 min i början. Sedan var jag slut och sprang och gick resten av de 2,28 kilometrarna. Då sprang jag i min storebrors gamla fodrade träningsbyxor och en grön bomullst-shirt, skorna som var några år gamla hade jag lånat av min syster.

De första gångerna jag sprang orkade jag allt mer, 3 minuter, 4 minuter. Tillslut orkade jag 10:33. Det var en stor dag för mig, det kommer jag ihåg. Det var den längsta jag någonsin orkat springa sammanhängande.

Även fast jag varken sprang långt, fort eller i rätt kläder så var det roligt ändå. Att få komma ut och prestera. Det var något som jag aldrig varit van att göra. Så hade jag min kusin som är en inbiten löpare och som peppade mig. Det är hennes fel att det blev så roligt att springa.

När jag fick lön nästa gång köpte jag skor för 700 kr, träningskläder, en vindjacka och en iPod. Så hittade jag till och med springsockar för halva priset i Örebro. Jag var fit for fight, redo för många mil.

Sen dess har jag stapplat på. Den andra stora milstolpen i min löparkarriär var när jag sprang 6,5 km för första gången. Det längsta jag sprungit innan det var 2,5 km. Jag sprang på 45:58. Det var den 6:e oktober. Då var jag stolt. Jag hade aldrig sprungit så länge förut. Jag blev glad, och peppad.

Min kusin som är friskvårdterapeut och jag lade upp en strategi, en plan. Innan den 13:e december skulle jag ha sprungit en mil. Och ikväll, den 26:e november gjorde jag det.

Det blåste ute, det var kallt, det var måndag, jag var trött. Men jag for ut ändå, jag visste vad som väntade. Lugnås elljusspår. Det är roligt att springa där, skönt. Nästan aldrig någon mer än jag. Så hade jag min iPod och min ljudbok. Så jag sprang och frös första kilometern. Jag knöt händerna och drog jackärmarna över. Men jag fortsatte. Så sprang jag ännu mer, och mer.

2,5 km, 5 km, 7,5 km. När jag väl var inne på sista varvet så sprang jag inte. Jag svävade fram. Spurten de sista hundra metrarna gjorde att jag svävade ännu mer. Så kom jag fram till bilen och stannade tiden. 01:04:29. 1 mil.

Jag var inte dödligt trött heller. Jag hade ingen blodsmak i munnen, inget mjälthugg, ingen värk i mina vader. Jag hade orkat ett varv till, minst. Men nu var det milen jag hade siktat på, och jag gjorde det.

För 14 veckor sedan var jag stolt över mina 2 minutrar. 10 timmar och 47 minuter senare i joggingspåret är jag fortfarande stolt, över att jag började. Ikväll sprang jag en mil. Ikväll är jag bäst i världen.

Mina älskade ben, jag ska aldrig sluta springa.

#2
27 november 2007 kl 08:42 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Åh tack och tack och tack och tack alla! :D

#3
27 november 2007 kl 10:35 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Hanna: Ja, verkligen! Jag trodde inte att långa rundor var min grej, men de sista 5 kilometrarna bara njöt jag. Det var så himla skönt och jag längtar tills nästa gång jag ska springa igen :D
#4
27 november 2007 kl 16:35 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Tack och tack återigen för alla snälla kommentarer! :)

Monica: Den boken ska jag kolla efter!

Evelina: Haha, jag tror att hon har pratat om dig någongång :)
#5
27 november 2007 kl 21:55 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Alla ni har sannerligen gjort min dag, min vecka, hela min månad, mitt år!
Jag är så glad för alla lyckönskningar och det är så kul att ni uppskattar mina ord! :)

Jag suger åt mig som en svamp och kommer att läsa den här tråden så fort motivationen eventuellt sviker. Innan jag bestämde mig för att fara ut och springa i måndags (jag trodde att jag inte orkade) så läste jag litegrann på forumet och där kommer inte motivationen pö om pö utan som en slag mot ansiktet, och det var precis vad som behövdes.

TACK igen! :)
#6
28 november 2007 kl 18:35 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Jag har snart en Polar F6! :D
http://www.eniro.se/tavling/
Klicka på "vinnare" :D
#7
28 november 2007 kl 20:38 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Min blogg som fokuserar på kost och motion (löpning framförallt) är följande: http://ruphusgoesfit.blogspot.com
#8
3 december 2007 kl 22:13 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Haha! Vilken roligt beskrivning! :)
#9
14 januari 2008 kl 22:02
Gilla
Härligt! Grattis! :)
#10
15 januari 2008 kl 19:47
Gilla
Så, jag har gått och klurat men inte kommit fram till något men kom på att Ni här på jogg vet det mesta om det mesta så jag chansar, frågar Er och är oerhört tacksam för alla svar!

Mina mål är först och främst löpningen (ska klara 2 mil innan sommaren, ska spika datum senare), men även att bygga mer muskler på armar och mage (benen kommer ju med löpningen). Jag vill inte heller gå upp i vikt, helst vill jag gå ner men det är inget jag prioriterar.

Såhär ser min träning ut ungefär och ett tag framöver (ändringar kommer med tiden).
Mån: 5 km jogg, 30 min styrketräning
Tis: Vila
Ons: 5 km jogg, 30 min styrketräning
Tors: 1 km sim alt. 1 timmes boxnings-pass
Fre: Vila
Lör: 7,5 km jogg och uppåt
Sön: 1 km sim

Plus att jag går en promenad nästan varje dag dag á 30-60 min

Det går inte att hålla stenhårt på mitt schema eftersom jag jobbar kvällar ibland och ibland inte har tid att springa på lördagar så jag byter plats med fredagen.

Äter gör jag normalt, skulle jag vilja säga. Jag är medveten om kolhydrater, proteiner och blodsocker och allt det där. Småäter inte, äter ganska regelbundet.

Nu har jag inte tränat såhär förut så jag vet inte hur min kropp reagerar. Jag vet dock att jag blir fruktansvärt hungrig av träningen men vet inte hur jag bör äta för att bli av med fett, bygga muskler och men samtidigt kunna löpträna optimalt.

Jag vet ju också att allt är individuellt men ändå. Så är jag en gröngöling på det mesta och behöver lite tips :)

Tack på förhand!

(Jag reserverar mig för att jag kan ha gjrot fullständiga misstolkningar av information och således ha jättefel)
#11
16 januari 2008 kl 15:18
Gilla
Jag har den boken och har läst flera gånger men ett av mina "problem" är att jag inte bara lagar mat till mig själv utan minst 4 personer till (jobbar som aupair). Jag provade nov-dec att äta gi-mat, med framgång, men ingen annan i hushållet är intresserad och eftersom det blev dubbla uppsättningar mat drog det iväg lite väl mycket för deras budget.

Men jag tänker ändå skippa vitt bröd, vit pasta och andra sådana saker. Det jag är ute efter är mer hur hela sammansättningen av min kost och min träning fungerar. Borde jag medvetet äta mer? Borde jag ge efter för hungern och äta dubbla portioner om jag tränat mycket?

Ungefär så :)
#12
16 januari 2008 kl 18:42
Gilla
Elin: Oj, vad roligt med en till i samma sits! :) Ja, logiken säger ju att sunt förnuft och lite vett borde funka bra, så jag kör nog på som jag gör nu. Men familjen jag bor i älskar allt som heter snabba kolhydrater så jag får komponera lite eget på sidan och skippa brödet till hamburgaren och så, men det går!

Tips, oj, ja.. något som min kusin var att det var viktigt inom löpnigen att ha mål som 1 mil, 1,5 mil osv för att "ha en anledning" att bli bättre. Så om du inte har något mål kan ju det vara en idé för att prestera bättre?

Ska spara din bloggadress och läsa sen också! :)

Peter: Tusen tack! Jag har bara ögnat igenom den men hittat en massa nyttigt. Tack och tack igen!
#13
23 januari 2008 kl 19:39
Gilla
Jag försöker att träna ungefär såhär:
Mån: Löpning och 30 min styrketräning
Tis: Vila
Ons: Löpning och 30 min styrketräning
Tors: 1 km sim alt 60 min box
Fre: Vila
Lör: Ett längre löppass
Sön: 1 km sim

Plus att jag går promenader på 30-60 min varje dag.
Fast jag ska börja cykla också och när jag flyttar (till hösten) ska jag
börja gymma.

Varför jag tränar så mycket annat är eftersom jag är inne i ett träningsflow men inte vill trötta ut mig själv eller benen, så jag tar ut den energin på andra saker. Funkar kanonbra! :)
#14
28 januari 2008 kl 21:14
Gilla
Jonas Larsson: Det du skrev här var det mest genialiska jag någonsin läst. Svart på vitt, vilken jävla aha-upplevelse jag fick!
#15
4 mars 2008 kl 17:21
Gilla
Jag började som så att jag sprang (på den 2,2 km´s stärcka) tills jag inte orkade mer. Första gången orkade jag 2 min, andra gången 3 min osv. Jag blev skitglad varje gång för varje slog jag ett nytt rekord. 14 veckor senare sprang jag milen.

Det liksom bara kom och flöt på och jag pressade mig aldrig till blodsmak och well, här är jag, som nykär och fast i endorfinträsket.

Det var lite roligare de första gångerna också, när jag klarade av mer och mer för varje gång. Men det säger jag inte högt :)
#16
4 mars 2008 kl 17:32
Gilla
Har du slutat snusa eller rökt?
När jag slutade snusa kände jag mig svårt gravid i 2 månader. Sedan började jag snusa igen och violá, svullnaden gick ner.
#17
26 maj 2008 kl 17:26
Gilla
Jag brukar inte ha musik så ofta nu, men när det blir blir det:
System of a Down
Simon and Garfunkel
In Strict Confidence
RHCP
Jason Mraz
Rammsten

Provade ljudböcker men guuud så segt det blev!