Foruminlägg av Louise Löfdal

#1
7 mars 2018 kl 14:01
3 Gilla
Den övre gränsen måste vara när det inte är kul längre eller när kroppen inte mår bra av det. Själv är jag mycket långsam joggare och gör många gånguppehåll på mina "långpass" (dryga timmen). Men dessa pass är roligast och ger bäst gokänsla och lugn efteråt. Jag jobbar hellre på att förlänga dessa än på att öka tempot. Som svar på frågor på temat "är det verkligen bra" svarar jag helt enkelt att jag mår bra av det och tycker att det är roligt. När jag dessutom kan berätta att diskbråcket har slutat göra ont, hälsporren minskat i smärta och 15 kilon är bortflåsade på 6 månader - då har de faktiskt inte mer att säga än "bra, du har hittat din grej". Ja, det har jag.
#2
20 mars 2018 kl 09:54
Gilla
Hej Hannes!

Skynda långsamt och var snäll mot din kropp, varva jogg och gång och lär dig känna skillnad på muskel- respektive nervsmärta.

Lyssna på din fysioterapeut och lyssna på din kropp, hellre än att lyssna på oss med enskilda egna upplevelse.! Jag kan så klart berätta om min historia med diskbråck (L4/L5), nervrotsblockad mm. men det är, som någon annan också skrev, inte alls säkert att det samma gäller för dig.
#3
21 mars 2018 kl 21:49
Gilla
#4
25 maj 2018 kl 08:46
1 Gilla
Det som känns bra är nog bra. Känns det tokigt är det dags att testa något annat.

Jag har Hoka Clifton och Hoka Challenger, 4mm drop på båda vill jag minnas. Har testat en mängd olika, tex Adidas Supernova, Saucony Choesion, Mizuno (någonting) men jag upplever att när hälen är för tjock i relation till framfoten (som den ju är i en sko med större drop) så är hälen liksom i vägen för mig. Att promenera i är däremot hälskorna finfina. Jag landar (jo, det gör jag) på fram/mitt och om hälen är för tjock så dunsar den i och bromsar lite. Känns lite som att snubbla. Vaderna tog sjukt mycket stryk i början, men nu funkar det fint. Till terrängen är Altra (0-drop) nästa steg, ligger ett par i garderoben som ska testas. Där ligger ett också ett par Brooks Pure Grit som ska ut i dyngan och rastas.
#5
28 maj 2018 kl 21:00
Gilla
Grattis, låter som klassisk begynnande hälsporre. Boka tid hos fysioterapeut - och följ instruktionerna du får slaviskt. Det gjorde inte jag.
#6
29 maj 2018 kl 20:49
Gilla
Nej, min hälsporre är kvar efter snart ett år. Bättre nu efter stötvågsbehandling! Min fot plågas dock inte nämnvärt av löpning, kanske för att jag inte landar på hälen så mycket. För mig är det långt värre att gå. Jag springer också i Hoka, har också testat Altra som jag också gillar. I dem får stortån mycket utrymme och den är också viktig för plantarsenan eftersom den fäster där. Och så har jag oftast specialsulor, funkar för mig. Lycka till!
#7
30 maj 2018 kl 19:24
Gilla
Enligt min fysioterapeut är det ok för mig att springa. Jag är inte så snabb och har korta små steg... kan ha med det att göra. Däremot ska jag ta det lugnt med att gå, hellre cykla. Alltså, känns det ok så är det ju oftast ok! Får du ont så prova något annat.
#8
28 juni 2018 kl 12:11
Gilla
#15: jo, det gör mest ont i vila. Då hugger det som värst - men när det har gått längre gör det också ont vid aktivitet. För mig har det hjälpt att massera djupt och hårt på insidan av vaden (jo, det blir blåmärken..), eller liksom mellan benet och muskeln. Det surrade ner i foten och plantarsenan kändes mer avslappnad. Har också fått triggerpunktsbehandling med stötvåg där. Ett annat litet tips - sov med raggsockar! Då är systemet lite uppvärmt redan när man vaknar och smärtan de första stegen lindras något. Min är äntligen bättre nu, efter stötvågsbehandling, rehab, massage mm, men kan fortfarande hugga till i vila. Då hjälper tåspret ganska bra.
#9
13 februari 2019 kl 20:48
1 Gilla
#20: Jag hade Stinson ATR 4. Såldes vidare, för bred och klumpig, eller för bred sula, för mig. Jätteskön att gå i, bra grepp i både snö och slask men när jag sprang så snubblade jag lite för mycket. Den har en annan metarocker än Clifton och Challenger, tror jag mig förstå av Hokas webbsida, som inte passar mig (landar fram/mitt). Clifton 5 och Challenger ATR 4 använder jag nu. Gillar dem skarpt! Napali fick också åka vidare, jag vet inte vad det var som inte stämde.
#10
11 mars 2019 kl 17:01
Gilla
#34: tejpar fötterna? Bra tips! Jag gillar verkligen Challenger men kan också uppleva att de är för höga i riktigt knölig/stenig terräng. Ska testa tejpen.
#11
2 maj 2019 kl 22:44
Gilla
Hoppas dina knän har hämtat sig och att du är ute och springer! När jag gick från storpotät behövde mina ben två dagars löpvila efter varje pass. Det fick bli en billig och väldigt begagnad crosstrainer i källaren alt cykel övriga träningsdagar. Efter ca 6 mån släppte det men två dagar i rad springer jag fortfarande (tyvärr) inte. Det tar tid att vänja kroppen - i synnerhet när en inte är 20 längre. Lycka till!
#12
23 augusti 2019 kl 07:31
2 Gilla
Nejdå! Långa tights på vintern, korta på sommaren. Sen är det ju ljuvligt att få se lite splitshorts ibland! Mera splitshorts åt världen!
#13
13 oktober 2019 kl 22:51
1 Gilla
Bra kämpat! Men ta det lugnt! För två år sedan var jag där du är nu (fast äldre). Några skador, en hel del slit och mycket fantastisk löpning senare är jag 40kg lättare och i lördags blev det 18km trail. Mitt tips är att varva gång och lugn jogg så att du får riktigt långa pass. Slarva inte med styrketräningen - core, glutes och stabilitet i fotleder och knän. Du kan läsa om min resa i min blogg här på jogg - hoppas du kan undvika mina misstag. Lycka till och ha riktigt roligt på vägen!
#14
14 oktober 2019 kl 16:14
Gilla
Jag känner väl igen det. För mig har det var långsam upptrappning om varit lösningen. Så långsam så att man klättrar på väggarna. Och stundom kompressionsstrumpor, både under och efter pass. Mjukt underlag och lååågt tempo.
#15
16 oktober 2019 kl 15:06
1 Gilla
#8, nja, om man som undertecknad har lätt för att låta iver, löparglädje och snabbt förbättrad kondition råda över det sunda förnuftet är 10 %-regeln bra att ha som en gräns. Jag överskrider den ändå men inte lika mycket som när jag bara springer på känsla och glädje (och skadar mig). Don efter person, liksom.
#16
4 november 2019 kl 17:58
1 Gilla
Undertecknad var idag hos fysio för liknande besvär. I mitt fall tror hon inte på stressfraktur, då hade det gjort ondare. Däremot gissar hon, i nuläget, på ett litet, litet ledband mellan två små, små ben i foten. Jag får springa men inte om det gör ont (backintervaller! Gör inte ont uppför). Däremot betvivlar hon min förmåga att avbryta vid smärta... hrmph. Jag rekommenderar dig att besöka fysio. Väl värt 200 spänn för experthjälp. Lycka till!
#17
30 januari 2020 kl 15:09
3 Gilla
Jag har varit i din situation. För mig funkade gå/jogga tre dagar/vecka och övriga dagar riktigt rask promenad på minst ca 45 min alt cykling. Generellt funkar motionsformer där du bär din egen vikt bättre för viktnedgång. Jag behövde inte lägga om kosten, "bara" sluta småäta. Två år senare var 40 kg borta och jag tog mig runt maran. Det går, men ta det lite lugnt. Knöliga stigar och obanad terräng är skonsam och bra, tänk ansträngning och tid ute framför min/km. Snart blir löpningen en passion som inte GÅR att avstå från. Lycka till och ha så kul!
#18
31 januari 2020 kl 11:33
Gilla
#26 använd skor som du gillar och trivs i. Mina Clifton var länge favoriter för grus/asfalt, nu är Altra Duo favvisar. I terräng har jag älskat Hoka Challenger ATR men de får nu stryka alltmer på foten (no pun intended...) till fördel för Saucony Peregrine. På väg mot Altra Timp, skulle jag tro. Poängen är att dina skopreferenser kan ändras efterhand som din kropp och din lopstil ändras. Om du tycker att Clifton är för höga så är de nog för höga för dig på just det underlaget.
#19
20 maj 2020 kl 08:55
2 Gilla
"Runekakor". Duger de till Löparlarsson så duger de till mig. Dessutom är de lätta att få ner även när matlusten är noll. Utöver socker, sirap, grädde och havregryn har jag salt i mina och slänger i lite sesamfrön eller annat lite på känsla. Billigt, gott och effektivt. https://www.loparlarsson.se/lopning/gor-dina-egna-energikakor/